Local

Ieseni care primesc pensie de peste jumatate de secol

Publicat: 26 sept. 2011
1

@ Mai multi varstnici din Iasi incaseaza pensii de mai bine de 50 de ani @ Cel mai batran dintre acestia are 97 de ani si o vechime in munca de 42 de ani, dar si 15 ani de invaliditate in dosarul de pensii, fiind pensionat in anul 1959

Casa Judeteana de Pensii
(CJP) Iasi are inca in plata zeci de persoane care incaseaza pensii de la mijlocul secolului trecut, mare parte dintre ei beneficiind de pensie de invaliditate. Acestia s-au pensionat dupa legi care sunt abrogate de mult timp. Cea mai mare durata pentru o pensie din Iasi este de 57,6 ani si apartine unei pensionare de 96 de ani care are 27 de ani vechime in munca si 16 ani de invaliditate in dosarul de pensii. Data stabilirii pensiei pentru aceasta batrana este 1 martie 1954, iar actul normativ prin care s-a emis decizia este Legea 27.

Dintre pensionarii longevivi din Iasi, pensionati in anii ’50, cea mai mare vechime in munca inregistrata este de  46 de ani si a fost realizata de un batran de 79 de ani, cu 12 ani de invaliditate in dosarul de pensii. Acesta incaseaza pensie din anul 1954. Tot din punctul de vedere al anilor de munca, la polul opus se afla un varstnic care a inregistrat 22 de ani de munca, 16 de invaliditate si primeste pensie din anul 1956.

Datele statistice au relevanta in contextul in care de la an la an se accentueaza dezechilibrul dintre numarul de beneficiari si de cotizanti la bugetul asigurarilor sociale de stat, intr-un ritm alarmant. Judetul Iasi are in momentul de fata aproximativ 181.000 de pensionari, dintre care cea mai cuprinzatoare categorie este cea a pensionarilor din sectorul de stat, cu aproximativ 146.000 de beneficiari, pentru care este calculata valoarea medie a pensiei la 764 de lei. Cea mai mare pensie aflata in plata in prezent in Iasi este de aproximativ 20.900 lei. Numarul contribuabililor la bugetul asigurarilor sociale de stat a fost egalat de cel al pensionarilor inca de anul trecut, momentan fiind inregistrati in Iasi aproximativ 150.000 de contribuabili.

Comentarii
  • Ce ura aveti pe pensionari,Doamne!Dar in jurul nostru misuna tinere mamici cu doi trei plozi care primesc bani de la stat, cativa ani buni ca sa stea acasa.Pensionarii de azi nu stateau acasa cu ani, sa isi creasca copii si sa traiasca pe spinarea altora.

  • MARELE PRIM MINISTRU A SPUS CA NU VOR MAI FI PENSII NESIMTITE DAR IATA CA MAI SUNT,CUM E POSIBIL SA SE DEA O PENSIE DE 2*9** LEI,IAR ALTII CARE AU MUNCIT O VIATA INTREAGA NU PRIMESC NICI MACAR ***0 LEI.

Adauga un comentariu