Local

Iesenii arata furturile ordinare la facturile de incalzire. Jaf cu aprobarea municipalitatii – FOTO

Publicat: 18 feb. 2013

@ Oficial, furnizorii serviciilor de utilitati anunta facturi moderate @ Iesenii sunt insa anuntati individual ca trebuie sa plateasca sume care li se par aberante, raportat la consumul real de energie @ O pensionara bransata la Dalkia Termo Iasi, care tine inchise caloriferele de doi ani, primeste lunar facturi de doua ori mai mari decat un vecin care se incalzeste zilnic prin sistemul centralizat

Aberatiile au ajuns pana la punctul in care un client al sistemului centralizat de termoficare plateste 300 de lei, desi robinetii de la unele calorifere sunt inchisi, iar vecinul sau, cu acelasi tip de apartament si cu calorifere functionale, pe care are montate repartitoare de costuri, plateste doar 18 lei. „Mi-am pus repartitoare, dar nu le folosesc pentru ca nu am nevoie de caldura in unele camere si nici nu am incredere in repartitoare, deci nu primesc caldura de la CET in toata casa. Doar caloriferele din baie si din bucatarie functioneaza cu repartitor. Pentru aceste doua calorifere si pentru pausal platesc 300 de lei pe luna. Apartamentul de deasupra este identic cu al meu, iar acolo functioneaza toate caloriferele, dar factura la caldura este de 18 lei. Noi apartinem de Termo-Service, iar iarna trecuta am platit 23 de milioane numai pentru baie si bucatarie, iar eu am stat in frig. Mi-am cumparat un radiator cu ulei si platesc 4 milioane la curent deja. Plus 3 milioane pe care mi le cer pentru tevi, platesc 7 milioane. Nu fac fata cheltuielilor”, povesteste Maria Filioreanu, pensionara ce locuieste pe strada Horia.

Cum se calculeaza

De impartirea consumului facut pe scara blocului se ocupa atat personalul asociatiilor de proprietari, cat si cel al firmelor de repartitoare. „Energia termica pentru incalzirea aferenta apartamentelor bransate la sistemul centralizat de furnizare a încalzirii, care nu au montate repartitoare de costuri, se repartizeaza in functie de suprafata echivalenta termic, adica SET, conform inventarierii tehnice întocmite la începutul sezonului rece, prin grija asociatiei de proprietari. SET-ul cuprinde corpurile de încalzire din apartamente, coloanele de distributie si încalzire din proprietatea individuala si conductele de distributie din proprietatea comuna”, precizeaza oficialii Serviciului Asociatii Proprietari din cadrul Primariei Iasi.

In cazul iesenilor care au apelat la firmele de repartitoare, lucrurile se complica. „Energia termica pentru încalzirea aferenta apartamentelor bransate la sistemul centralizat de furnizare a încalzirii, care au montate repartitoare de costuri, se repartizeaza conform centralizatorului de calcul întocmit de catre firma de repartitoare cu care asociatia de proprietari are încheiat contract de prestari servicii”, mai spun reprezentantii Serviciului Asociatii Proprietari din cadrul Primariei Iasi.

Primaria ridica din umeri

Cu toate ca a facut numeroase sesizari catre institutiile si parlamentarii din Iasi, femeia care se confrunta cu grave probleme la impartirea consumului de pe scara blocului s-a izbit mereu de refuzul autoritatilor care nu au luat niciodata masuri in acest caz. „Am facut zeci de sesizari la domnul primar Nichita si la viceprimari, dar nimic. E o mare problema sa ajungi la domnul primar, am luat cinci bonuri ca sa intru in audienta, dar au stiut ei sa scape de mine. La cat am umblat sa rezolvam problemele, sotul meu a facut atac cerebral si a decedat de la atata stres si nervi. Sunt de acord sa platesc pierderile, dar hai sa impartim la toata lumea in mod egal”, a mai spus Maria Filioreanu.
Comentarii
  • Autoritatile nu te ajuta pentru ca stiu cum se fura si impart intre ei totul.TERMO SERVICE si TECHEM sunt mana in mana si sefii de sectoare care sunt niste excroci,sunt apartamnente la parter in blocurile de garsoniere care nu au tevi in sufragerie si se plateste ca un apartament cu doua camere cu toate ca in una nu ai tevi. numai la termo service se plateste atit ca la asociatiile de proprietari mici nu se plateste atit.sefa de sector ZABORILA este o excroaca are spate pe barbatasau care e sef la instalatori ,numzai pilosi sunt la termo service si nu fac nimic pentru locatari ca ei excroceaza locatori.S-a platit verificarile l atevi si ce s-a rezolvat ? NIMIC. SUNT NISTE EXCROCI NICI HOTI NU-I MAI POTI NUMI

  • Sunt locatar in primaverii la asociatia Termo service am centrala termica si platesc gaz de 100 lei pe luna si pentru tavile care imi sunt izolate 46 lei nu avem toti locatarii la fel suma asta (ma refer la cei cu centrale)niste hoti .La fel si cu deratizarea care la 2 luni ne deratizeaza blocul mare hoti mana in mama cu primarul

  • Ha ha ha, bulgarii au iesit in strada si au aruncat cu rosii in guvernanti, moldovenii au pus de o mamaliga! Cum sa explodeze mamaliga?
    Votati cu cei ce va promit marea si sarea! votati cu cei care au facut ceva, nu cu promisiuni! Mai aveti loc sa puneti promisiunile?

  • da e strigator la cer…nu am nici un fel de teava de incalzire au fost taiate si scoase de vreo 5 ani…dar… tot palierul avem centrale termice dar pe luna ianuarie 2013 surpriza apre INCALZIRE 28,21 LEI…..

Adauga un comentariu