Economic Local

Ieșenii au achiziționat 46 de mașini noi cu voucherele acordate în programele Rabla și Rabla Plus. Valoarea totală a tichetelor acordate de AFM este de aproape un milion de lei

Publicat: 14 ian. 2021
Mașini electrice achiziționate de ieșenii care au obținut vouchere în programele Rabla și Rabla Plus
Ieșenii care au depus dosare în programele Rabla și Rabla Plus, eligibile la finanțare, au primit de la Administrația Fondului pentru Mediu vouchere în valoare de aproape un milion de lei cu care au achiziționat mașini noi, electrice sau hibrid

Noi dosare au fost aprobate de ieșenii care au depus cereri în programele Rabla și Rabla Plus. Valoarea totală a tichetelor acordate de Administrația Fondului pentru Mediu, în Iași, este de aproximativ un milion de lei. Sumele pe care le-au primit ieșenii sunt cuprinse între 6.500 și 9.000 de lei, în funcție de mașina pe care au vrut să o achiziționeze

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a analizat noi dosare depuse de ieșeni, în programele Rabla și Rabla Plus. Aceștia au primit noi tichete necesare achiziționării de mașini noi, beneficiarii primind în total 53 de vouchere în valoare de 885.500 de lei, cu ajutorul cărora și-au cumpărat 46 de mașini noi. O parte dintre mașinile noi pe care le-au achiziționat ieșenii sunt electrice hibrid și pur electrice, fiind vorba de 16 astfel de autoturisme. Suma aprobată pentru aceste categorii de autovehicule este de aproape 600.000 de lei.

În urma verificărilor efectuate de specialiștii AFM, au fost aprobate 20 de dosare pentru 26 de autovehicule (20 de prime de casare a câte 6.500 de lei, 12 ecobonusuri pentru autovehicule noi cu CO2,96g/km NEDC/GPL/GNC în valoare de 1.000 de lei și 5 ecobonusuri pentru autovehicule hibrid în valoare de 2.500 de lei), cu o valoare totală aprobată de 180.500 de lei. Ieșenii pot achiziționa mașinile noi numai de la dealerii aprobați în cadrul programelor Rabla și Rabla Plus.

În ultimii 15 ani au fost aprobate peste 4.000 de dosare din județul Iași

Lista producătorilor validați de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) din Iași, care au semnat contracte de participare în vederea decontării în cadrul programului Rabla 2020, sunt: Casa Auto, Mega Auto, ATI Motors Holding, SC Doly SRL, Comat SA, Sandra Trading SRL, Auto Padova SRL, Moldo Trans Auto, Apan Motors, Tokyo Motors, Sunrise Motors, Open Auto Center, Bras. Programul Rabla, denumit Rabla și Rabla Plus în anul 2020, a fost un real succes, în Iași, în ultimii ani. Cele două programe au început pe 17, respectiv 25 martie, 2020, iar doritorii au avut posibilitatea să-și cumpere o mașină 100 la sută electrică sau electrică hibrid plug-in.

Programul eco permite populației inclusiv achiziția de motociclete full electric, prima modificare din cadrul programului. De la înființarea Programului Rabla, cel puțin 600.000 de autovehicule au fost scoase din uz și circa 550.000 de autovehicule noi au fost achiziționate. În ultimii 15 ani au fost aprobate peste 4.000 de dosare din județul Iași.

Programul Rabla pentru electrocasnice va fi lansat până la sfârșitul lunii februarie 2021

Unul dintre programele demarate de AFM, în decembrie 2020, Rabla pentru electrocasnice, a fost amânat din cauza unor probleme privind înscrierea, iar, cel mai probabil, acesta va fi lansat în perioada ianuarie-februarie 2021. Programul presupune finanțare pentru achiziția a 7 tipuri de aparaturi electrice și electrocasnice. Pentru mașinile de spălat vase, aparate de aer condiționat, inclusiv cele portabile, frigidere și combine frigorifice, televizoare și uscătoare de rufe, vor fi acordate vouchere în valoare de câte 400 de lei. Alte vouchere în valoare de 300 de lei vor fi acordate pentru mașinile de spălat rufe, iar pentru aspiratoare vor fi dați 200 de lei. În anul 2019, 2.459 de ieșeni au solicitat voucherele în cadrul Programului Rabla pentru electronice și electrocasnice și au fost validați de către AFM. În anul 2018 au fost achiziționate 12.900 de echipamente electrice și electronice.

Adauga un comentariu