Local

Ieșenii au donat degeaba plasmă pentru bolnavii de COVID-19! Stocurile ajung la victimele accidentelor rutiere

Publicat: 14 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ieșenii au donat degeaba plasmă pentru bolnavii de COVID-19 Stocurile ajung la victimele accidentelor rutiere
Medicii de la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Iași au înregistrat în cele 10 luni de pandemie COVID-19 un număr de 613 donatori de plasmă hiperimună

Medicii ieșeni administrează plasmă hiperimună bolnavilor COVID-19 pentru a fi siguri că le-au oferit orice șansă de a se trata. În cele 9 luni de când se prelevează plasma de la pacienții tratați de coronavirus, au fost 613 donatori la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Iași. Eficacitatea acestui tratament nu a fost însă dovedită

Dintre pacienții vindecați de coronavirus, 613 au donat plasmă hiperimună la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) din Iași. Medicii spun că cei mai mulți donatori de plasmă au fost în lunile noiembrie și decembrie 2020. Administrarea de plasmă hiperimună în rândul pacienților infectați cu o formă gravă a infecției cu coronavirus nu pare să dea rezultate. Cadrele medicale de la secțiile de ATI care au analizat starea pacienților după aplicarea tratamentului nu au observat o schimbare miraculoasă. În încercarea de a maximiza șansele de supraviețuire, plasma este administrată pacienților din Terapie Intensivă în speranța că îi va ajuta cât de puțin. Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, spune că a administrat plasmă hiperimună unui număr de 25 de pacienți, chiar și pentru cei internați la Spitalul Mobil Lețcani.

Zilnic, 10 persoane tratate de coronavirus merg să doneze plasmă hiperimună la CRTS Iași

La CRTS Iași, în ultima perioadă, sunt în medie 10 donări de plasmă hiperimună pe zi. Din aprilie 2020 până în prezent, un număr de 613 ieșeni care au fost tratați de infecția cu coronavirus au donat plasmă.

„Momentan nu suntem cu stocul de sânge la limită, dar am avea nevoie de mai mulți donatori. În medie ar fi nevoie de 80 de donatori pe zi, dar avem circa 50. Este mai dificil să găsim donatori cu RH negativ. În ceea ce privește numărul de donatori de plasmă hiperimună, pe zi avem în medie 10 persoane. Au fost și zile cu 22 de donatori de plasmă sau un număr de 6 sau 8 donatori, depinde. La o parte dintre ei se recoltează sânge și din acesta se obține și plasmă. Un număr de 613 ieșeni au donat, din care 173 au donat prin procedura de afereză și 440 prin donare clasică, sânge total din care s-a obținut plasma”, spune dr. Lavinia Scripcaru, șefa CRTS Iași.

Doar plasma hiperimună bogată în anticorpi este administrată bolnavilor COVID-19 din spitale

Plasma hiperimună se recoltează de la pacienții vindecați de coronavirus și se administrează pacienților în stare gravă. Aceasta se recoltează cu ajutorul aparatului de plasmafereză, montat la Iași încă de la începutul lunii aprilie 2020. După ce plasma hiperimună a fost recoltată, este trimisă la Institutul Național de Hematologie Transfuzională pentru controlul biologic al componentelor sanguine. Dacă plasma recoltată nu se încadrează în parametri necesari pentru a putea fi donată unui pacient diagnosticat cu coronavirus, atunci aceasta intră în circuitul obișnuit. Acest circuit constă în congelarea plasmei care poate fi folosită până la 12 luni. Cel mai des este utilizată în accidente și traume, arsuri.

„După ce testăm și facem toate analizele care se impun, dacă toate rezultatele sunt conforme, o parte dintre probe sunt trimise la Institutul Național de Hematologie Transfuzională. Acolo se analizează dacă titrul de anticorpi este mai mare de 1 pe 80 , doar în acest caz plasma se administrează unui pacient care are nevoie de tratament pentru infecția cu coronavirus. Dacă titrul de anticorpi este mai mic, atunci se administrează ca și orice altă plasmă, intrând în circuitul obișnuit”, adaugă dr. Lavinia Scripcaru.

Plasma care nu este conformă devine deșeu medical

În ceea ce privește donatorii de plasmă hiperimună, unii dintre cei care doresc să facă acest lucru au parte de rezultate care nu sunt clare, ceea ce impune retestarea pacientului. În cazul în care analizele plasmei hiperimune în laboratoarele CRTS Iași nu sunt bune, circuitul acesteia se încheie și devine deșeu medical, tratat după măsurile impuse de autorități. Concret, sângele sau plasma hiperimună care nu au rezultate conforme cu normele naționale, impuse prin legislație, se rebutează. Totodată, donatorul cu analize neconforme este respins de la donare.

„Dacă în urma analizelor noastre plasma nu este conformă, nu se mai trimite mai departe către institutul din București, ci se rebutează ca deșeu medical. Respectăm pașii necesari, fiind întocmit un proces-verbal prin care aceste cantități sunt stabilite ca fiind rebuturi”, încheie șefa CRTS Iași.

Adauga un comentariu