Economic Local

Ieșenii au primit 20 de milioane de lei, bani acordați în Programul Agri-Food. Continuă plățile către beneficiarii din zona Moldovei

Publicat: 03 dec. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ieșenii au primit 20 de milioane de lei bani acordați în Programul Agri-Food. Continuă plățile către beneficiarii din zona Moldovei
Ieșenii primesc banii solicitați în Programul Agri-Food

Noi plăți au fost făcute către ieșeni, în Programul Agri-Food, în valoare de 20 de milioane de lei, aproximativ 4 milioane de euro. Beneficiarii primesc între 5.000 și 120.000 de euro. Plățile continuă până la finalul acestui an

Ieșenii au primit 20 de milioane de lei, bani acordați în Programul Agri-Food. Beneficiarii din Iași au încasat 20 de milioane de lei, aproximativ 4 milioane de euro. Din Iași sunt 170 de beneficiari eligibili. Ajutorul de stat este acordat beneficiarilor în contul de tranzit, deschis de către Agenția Teritorială Iași, după autorizarea plății și după depunerea de către beneficiar a cofinanțării în contul menționat.

În cadrul programului IMM Agri Food au fost semnate 3.474 de contracte de finanțare, în sumă totală de aproximativ 249.500.000 de euro. Din numărul total de solicitanți contractanți, la nivel național au fost plătiți 2.969 de beneficiari, cu un milion de lei. De asemenea, plățile continuă, iar Agenția pentru IMM-uri din Iași eliberează autorizări la plată pentru beneficiarii din județele Iași, Botoșani, Bacău, Vaslui, Neamț și Suceava. Bugetul din cadrul acestui program este de 250 de milioane de euro.

Cei care vor să depună contestații o pot face în două zile calendaristice de la data transmiterii actului administrativ pentru neîndeplinirea condițiilor de eligibilitate. La nivel național au fost depuse astfel de contestații, iar unele au fost soluționate în favoarea reclamanților.

Contestațiile se soluționează de către o Comisie de contestație din cadrul Agenției IMM, formată din membri care nu au participat la procesul de verificare al documentației pentru care s-a depus contestație. Termenul de soluționare a contestației este de trei zile lucrătoare de la data primirii contestației. Soluția se comunică prin e-mail sau front office (în platforma de granturi IMM). Dacă li se resping și contestațiile, reclamanții mai au la dispoziție instanța de judecată.

„În conformitate cu dispozițiile Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, în situația în care solicitantul se consideră vătămat într-un drept al său sau într-un interes legitim, acesta are dreptul de a urma procedura prevăzută în aceste situații. Înainte de a se adresa instanței de judecată, solicitantul trebuie sa urmeze procedura plângerii prealabile”, prevede procedura Măsurii 2 Agri-Food.

Interesul a fost mare pentru acest program.

Se mai primesc proiecte în Programul IMM Invest Plus

Firmele mici și mijlocii ce au fost afectate de războiul din Ucraina se pot înscrie în programul IMM Invest Plus, un alt program derulat de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului. Înscrierile se vor face pe portalul oficial IMM Invest, iar banca parteneră selectată va urma să decidă creditul.

Noul program IMM Invest Plus are la bază cadrul temporar european de ajutoare de stat ce a fost instituit pentru depășirea crizei generate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. IMM Invest Plus este o prelungire a programului IMM Invest, care a fost instalat în baza cadrului temporar pentru depășirea crizei generate de pandemia de COVID-19.

Limita granturilor ce pot fi accesate este cuprinsă între 62.000 de euro pentru întreprinderi ce activează în domeniul agriculturii primare, 75.000 de euro pentru întreprinderi ce activează în domeniul pescuitului și silviculturii sau 500.000 de euro pentru întreprinderi ce activează în celelalte domenii eligibile. Ieșenii au depus 38 de cereri în programul IMM Invest Plus.

În Măsura IMM Agri Food Iași, plățile se fac până la finalul anului 2022.

Adauga un comentariu