Economic Local

Ieșenii care au culturi de plante aromatice pot depune cererile la APIA până la sfârșitul lunii iunie 2021. Subvențiile care pot fi obținute sunt cuprinse între 150 și 2.600 de euro, la hectar

Publicat: 25 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ieșenii care au culturi de plante aromatice pot depune cererile la APIA până la sfârșitul lunii iunie 2021. Subvențiile care pot fi obținute sunt cuprinse între 150 și 2.600 de euro la hectar
Fermierii din Iași care cultivă plante aromatice precum busuioc, cimbru, coriandru, fenicul, muștar pot depune cererile la APIA pentru obținerea unui ajutor financiar cuprins între 150 și 2.600 de euro, la hectar. Termenul limită este 30 iunie 2021

Fermierii ieșeni care cultivă plante aromatice precum busuioc, cimbru, coriandru, fenicul, muștar pot depune cererile la APIA pentru obținerea unui ajutor financiar cuprins între 150 și 2.600 de euro, la hectar. Termenul limită de depunere a documentelor justificative comercializării care atestă obținerea producției este 15 octombrie 2021

Programul pentru susținerea producției de plante aromatice, derulat pentru prima dată în acest an, își propune creșterea suprafețelor cultivate cu busuioc, cimbru, coriandru, fenicul și muștar. Plafonul total alocat acestei scheme de minimis este de 6.000.000 lei, echivalent a 1.231.400 euro, la un curs de 4.8725 lei/euro, asta la nivelul întregii țări. Valorea pe suprafață a ajutorului de minimis pentru busuioc este 2.600 de euro la hectar, iar fermierii trebuie să cultive minimum 0,5 hectare cu această plantă pentru a fi eligibili la finanțare.

De asemenea, fermierii obțin 3.400 de euro la hectar, tot pentru o suprafață minimă de 0,5 hectare cultivată cu cimbru. Cele mai mici sume sunt acordate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru plantațiile cu coriandru, adică 100 de euro la hectar. Suma de 200 de euro la hectar este acordată fermierilor din Iași cu plantații de fenicul și 150 de euro la hectar, pentru plantațiile cu muștar. Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi / întreprinderi unice nu poate depăși suma de 20.000 euro pe durata a trei exerciții financiare, în cursul exercițiului financiar actual, respectiv anul depunerii cererii de înscriere în program și în cele două exerciții financiare precedente.

Agricultorii din Iași care cultivă plante aromatice pot obține de la APIA subvenții de până la 2.600 de euro, la hectar

Fermierii din Iași care vor să obțină subvențiile de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) trebuie să depună documentele justificative vânzării produselor la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), până la data de 15 octombrie 2021. Producțiile minime sunt de 4.000 kg plantă proaspătă de pe o suprafață de 0,5 hectare sau 650 kg plantă uscată de pe aceeași suprafață, cultivate cu busuioc. În ceea ce privește cimbrul, producția minimă eligibilă la finanțare este de 4.000 kg plantă proaspătă obținută de pe jumătate de hectar sau 1.000 kg plantă uscată, tot de pe o suprafață de 0,5 hectare.

De asemenea, pentru coriandru, producția minimă eligibilă este de 800 kg sămânță, iar pentru fenicul, 650 kg sămânță obținută de pe jumătate de hectar. Cultivatorii de muștar trebuie să obțină o producție de 950 kg sămânță pe jumătate de hectar. Mai multe informații referitoare la aplicarea măsurii privind susținerea producției de plante aromatice pentru anul 2021, ghidul solicitantului, modelul cererii-tip și legislația, se regăsesc pe site-ul APIA: https://bit.ly/3gTdCdY.

O parte din fermierii din Iași plantează muștar de câțiva ani, având suprafețe de câteva sute de hectare

O parte din fermierii din Iași au plantat muștar în anii precedenți, dar au renunțat anul acesta la această plantă pentru că este foarte pretențioasă.

„Am avut anul trecut o plantație cu muștar. Din câte știu eu, are mai multe întrebuințări, poate fi comercializată producția și de obicei se plantează în funcție de cererile de pe piață. Am avut și un pachet pentru subvenții, pentru culturi verzi, și am plantat muștar. E o cultură foarte pretențioasă, sensibilă la boli, dăunători. Anul trecut a fost dificil din cauza secetei, anul acesta e ploios. Noi nu vom mai cultiva muștar anul acesta”, susține Maria Munteanu, inginer în cadrul Agricola Târgu Frumos, cu 50 de hectare de muștar cultivate anul trecut.

Alți fermieri cu tradiție în cultivarea muștarului sunt Aurel Placinschi, care în medie cultivă anual 50-100 de hectare cu muștar, dar și familia Gherghiceanu, care cultivă 50 de hectare cu muștar. În Iași sunt înregistrate aproximativ 400 de hectare. Programul s-a lansat luna aceasta, după ce fermierii au trimis solicitări la MADR, nemulțumiți de faptul că nu începe programul pentru plantele aromatice.

Fermierii din Iași pot obține, pentru un hectar cu muștar, profit de până la 1.000 de euro

O afacere de succes din Iași, cu muștar, este a tinerei Roxana Jora, care a fondat brandul „Doamne Ferește”. Producțiile de semințe de muștar ale fermierilor români sunt achiziționate de companii din Franța. În anii trecuți, prețul oferit agricultorilor a fost cuprins între 700-800 de euro pe tonă. De pe o suprafață cu un hectar de muștar se recoltează, în medie, două tone de semințe. Astfel, profitul poate ajunge la 1.000 de euro, la hectar, eliminând cheltuielile cu înființarea și întreținerea unui hectar cu muștar.

Cultura muștarului este încurajată prin măsurile de agromediu, iar prin Pachetul 4 – Culturi verzi, valoarea sprijinului financiar acordat de APIA ajunge la peste 150 de euro/ha/an. Cerințele sunt minime, cea mai importantă fiind utilizarea exclusivă a fertilizanților organici. Costul de înființare a culturii este de câteva mii de lei, iar recoltarea se face la sfârșitul lunii iunie, planta având o perioadă de vegetație de aproximativ 90 de zile. Planta este rezistentă la secetă, însă mai expusă la dăunători.

Adauga un comentariu