Economic Local

Ieșenii care nu elimină ambrozia riscă amenzi de până la 20.000 de lei

Publicat: 13 mai 2022
Terenuri cu ambrozie și Gheorghe Bacușcă
Gheorghe Bacușcă, comisar șef al Gărzii de Mediu Iași susține că cei care nu elimină ambrozia riscă amenzi drastice

Ieșenii care nu elimină ambrozia riscă amenzi de până la 20.000 de lei. Specialiștii atrag atenția că această plantă provoacă alergii severe, iar distrugerea buruienii este obligatorie

Ieșenii trebuie să elimine ambrozia, altfel riscă amenzi de până la 20.000 de lei aplicate de Garda de Mediu. Distrugerea acestei buruieni se face, potrivit obligațiilor legale, de către toți proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții, unde au fost identificate focare de infestare. Aceștia au obligația ca, după distrugerea buruienii, să informeze în scris autoritatea administrației publice locale pe raza căruia se află terenul infestat, în vederea verificării aplicării lucrărilor de combatere. Buruiana ambrozia trebuie distrusă în perioada cuprinsă între răsărire (cam după 15 aprilie) și apariția primelor inflorescențe, respectiv până la data de 30 iunie a fiecărui an. Specialiștii de mediu atrag atenția că vor aplica amenzi drastice.

„Vom demara controale după ce expiră perioada când poate fi eliminată ambrozia. Amenzile sunt drastice și toată lumea știe că ambrozia este un pericol pentru sănătate. Vom monitoriza situația și în mediul rural”, susține Gheorghe Bacușcă, comisar șef al Gărzii de Mediu Iași.

Amenzile sunt cuprinse între 750 și 5.000 de lei pentru persoanele fizice și între 5.000 și 20.000 de lei pentru persoanele juridice.

Ieșenii care nu elimină ambrozia scot mai mulți bani din buzunar

În majoritatea cazurilor, buruiana este răspândită și ocupă spații compacte. Metodele recomandate de specialiști pentru prevenirea, combaterea și distrugerea buruienii ambrozia sunt cosirea repetată, manual sau mecanic, în funcție de locul și suprafața infestată, distrugerea cu unelte agricole, smulgerea în cazul unor suprafețe izolate, efectuarea unor arături adânci și discuiri pe terenurile agricole sau erbicidarea. Specialiștii de mediu mai spun că ar trebui luate măsuri drastice în cazul proprietarilor care nu elimină ambrozia. Pentru ca lucrările de combatere să fie cât mai eficiente, cositul mecanic sau manual trebuie efectuat cât mai aproape de suprafața solului, în vederea distrugerii tuturor ramificațiilor care pornesc din tulpina principală. În caz contrar, se distruge doar tulpina principală, iar restul ramificațiilor se dezvoltă, înfloresc și produc în continuare polen. Lucrările de combatere se repetă în fiecare an până la eradicarea buruienii. În anul 2021 ieșenii au depus zeci de reclamații care se refereau la ambrozie.

Ambrozia provoacă alergii puternice

Pentru identificarea şi stabilirea metodelor de prevenire, combatere şi distrugere a ambroziei, pe site-urile Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor există o pagină specială de prezentare a speciei, cu informaţii privind recunoaşterea morfologică a plantei în diferite faze de vegetaţie, mod de înmulţire, răspândire, efecte asupra sănătăţii populaţiei, afecţiuni cauzate şi recomandări de specialitate, metode de prevenire, combatere şi distrugere. Ambrozia este o specie originară din America de Nord, de unde a fost introdusă accidental în Europa la jumătatea sec. al XIX-lea (1863, în Germania), astăzi ajungând să fie invazivă pe aproape tot continentul. În România a fost identificată pentru prima oară în gara Orşova (jud. Mehedinţi), în anul 1908. Alergiile provocate de ambrozie apar de obicei în lunile august și septembrie, după perioada de polenizare a gramineelor şi a altor buruieni comune.

Polenul de ambrozie afectează sănătatea umană, cauzând rino-conjunctivită, astm bronșic şi, mai rar, dermatită de contact sau urticarie. Specialiștii de mediu atenționează că ieșenii care nu elimină ambrozia la timp riscă să se confrunte cu situații mai grave pentru că planta se răspândește rapid.
Comentarii
  • Pt anonim.Sa stii ca lui nea Vasile nu-i trebuie facultate sa recunoasca aceasta planta.Ambrozia o gasesti de-a lungul cailor ferate,parcele care au fost candva locuite si acum sunt lasate de izbeliste,in zona halelor industriale parasite.Cred ca pe la sfarsitul lunii mai daca te-ai atins de o ambrozie esti plin de polen(galben)care este daunator respiratiei ,ochilor si provoaca sau declanseaza boli ale pielii.

Adauga un comentariu