Economic Local

Ieșenii care s-au înscris în programul „Casa Verde Fotovoltaice” primesc primii bani de la AFM! Vor monta panourile pe acoperișurile caselor din mediul rural

Publicat: 22 oct. 2021
Panouri fotovoltaice, montate pe acoperișurile locuințelor
Ieșenii au depus peste 300 de dosare în programul "Casa Verde Fotovoltaice", iar un sfert dintre aceștia primesc banii pentru montarea panourilor fotovoltaice până la finalul anului 2021

Un sfert din ieșenii care au depus dosare în programul „Casa Verde Fotovoltaice” primesc fiecare 20.000 de lei, primii bani fiind acordați de Administrația Fondului pentru Mediu până la finalul acestui an. Un sfert din cei peste 300 de ieșeni care au solicitat banii îi vor avea în conturi până la finalul anului 2021

O parte din ieșenii care s-au înscris în programul „Casa Verde Fotovoltaice” vor primi banii de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) până la finalul anului 2021. Din cei peste 300 de ieșeni înscriși în program vor primi banii un sfert dintre aceștia. Beneficiarii primesc 20.000 de lei, fiecare, pentru a monta panourile fotovoltaice pe acoperișurile proprietăților din mediul rural. Potrivit noilor prevederi, este permisă modificarea amplasamentului prin montarea panourilor în incinta proprietății, indiferent de loc (dacă a solicitat montarea pe o clădire și dorește montarea pe altă clădire, dacă a solicitat montarea pe clădire și dorește montarea pe teren etc.).

Cererile de decontare se depun exclusiv online prin intermediul e-mail-ului/aplicației informatice. Beneficiarii și instalatorii validați au obligația de păstrare/arhivare a documentelor pe perioada de valabilitate a contractelor încheiate cu AFM. Ghidul programului „Casa Verde Fotovoltaice” a fost modificat în acest an pentru ca beneficiarii să aibă mai mult timp la dispoziție pentru montarea panourilor fotovoltaice.

A crescut numărul beneficiarilor ieșeni interesați de montarea panourilor fotovoltaice, prin intermediul programului

În perioada 2015-2020 au fost finanțate 128 de dosare depuse la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași, instituția care a verificat dosarele până în anul 2019. Ulterior, AFM a preluat programul. Beneficiarii acestor fonduri de la stat au primit 6.000 de lei pentru fiecare proiect aprobat. Cu banii obținuți au montat pe locuințe panouri fotovoltaice cu ajutorul cărora reușesc să economisească energie electrică. Scopul programului „Casa Verde Fotovoltaice” îl reprezintă creșterea eficienței energetice, îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin producerea de energie electrică din surse regenerabile la locuințele situate la cel puțin 2 kilometri față de rețeaua națională de distribuție a energiei electrice și prin reducerea utilizării combustibililor convenționali. Unul dintre beneficiarii din Iași ai programului derulat de stat este Aurel Bârsăniuc, din comuna Aroneanu.

Un alt program de succes derulat în Iași este „Iluminatul Public”, unde primăriile au depus proiecte în valoare de 18 milioane de lei

Primăriile din Iași vor investi 18 milioane de lei în modernizarea iluminatului public. Lista finală cu primăriile din Iași care vor primi banii în programul „Iluminat Public” a fost publicată pe site-ul AFM. Printre comunele unde primarii vor investi fondurile de la stat se numără: Șipote, Horlești, Valea Seacă, Balș, Miroslava, Belcești, Scobinți, Cucuteni, Comarna, Ciortești, Costuleni, Ipatele, Tătăruși, Șipote, Gropnița, Oțeleni, Andrieșeni, Popești, Heleșteni, Mircești, Ion Neculce, Moțca, Erbiceni, Grozești, Ceplenița și Vânători.

Cea mai mică sumă accesată de o primărie din Iași este de 409.000 lei, iar cea mai mare, de 1,1 milioane de lei. Astfel, pentru unitățile administrativ-teritoriale care au o populație de până la 4.000 de locuitori, se acordă maximum 500.000 de lei, iar pentru cele care au peste 4.001 locuitori, se acordă un ajutor financiar de peste un milion de lei. Printre primăriile cu finanțare maximă se numără Miroslava, Comarna, Vânători, Erbiceni, Tătăruși, Popești, Moțca.

Comentarii
  • Cum adică sa faci „cerere de decontare”?Pai când depui dosarul nu e destul de clar că vrei sa faci o treabă care costa X lei pe care tu nu-i ai și ceri Statului diferența ?Ar trebui doar să trimiți PV de recepție și gata(dovedești că ce era de făcut e gata și se poate deconta).Și eu știam că banii intra in contul furnizorului ,care montează jucăriile,nu al beneficiarului….Ca la masini;depun un dosar dar eu nu vad subventia pt „rabla” sau ecobonusul ci vânzătorul…Important era de știut dacă e vb de un program anual sau aici e diferit ?Adică sunt cereri din anii precedenți care sunt onorate abia acum ,din cauza blocajelor ?Ori s-a șters tot și cei serviți acum sunt cei cu dosare depuse de la începutul anului,in cazul când vb de un program anual ?Eu știam că pbl era fix cea legată de analiza dosarelor și de bani și nu faptul că nu aveau oamenii timp sa instaleze jucăriile.Despre ce naiba vb ?Firmele nu vor sa miște un deget pt că durează enorm validarea dosarelor și chiar riscă să treacă un an și nu-și primesc banii.Cine accepta doar un avans(banii de la cetățean) face integral lucrarea (deci firma investește și tine banii blocați în lucrarea clientului) și să-i vina diferența de la Stat peste un an ,daca au aia de prin birouri chef să mai citească o pagină din dosar ,printre cafele și bârfe?Sau mai vine un ministru pafarist și sch regulile jocului din mers și se reiau procedurile,alte evaluări, după alte criterii după ce tu ți-ai așteptat rândul câteva luni deja(se ia de la zero totul).Ce dracu ba voi vreți ecologie sau tăiem pădurile sa ne încălzim și rămânem fără oxigen ?Și mâine as depune dosar dar brambureala asta descurajează…Numai alergătură,nesiguranță,nervi și când și dacă le vezi instalate și plătite mai vine unul care să zică că nu ține rețeaua așa că nu poți vinde.Ce produci ziua și nu consumi o bagi in pământ ..

  • Un articol de tot rahatul. Nu este nici un proiect în derulare acum. Poate a vrut sa scrie ca se plătesc abia acum instalatorilor banii pe sistemele montate în vara, scadente de peste 3 luni, din programul de acum trei ani. Documentați-vă înainte de a tasta prostii de/in articole, gazetari de duminică!!!

Adauga un comentariu