Local

Ieșenii care se testează rapid la domiciliu au parte de o surpriză când primesc rezultatul testului PCR. Tratamentul simptomelor COVID-19 negativează testul antigen, deși persoana este încă infectată

Publicat: 07 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ieșenii care se testează rapid la domiciliu au parte de o surpriză când primesc rezultatul testului PCR. Tratamentul simptomelor COVID-19 negativează testul antigen deși persoana este încă infectată
Un nou tip de test pentru coronavirus a fost inclus într-un proiect din Austria. Dacă va avea succes atunci proiectul va fi extins

Ieșenii care au rezultate diferite în urma testelor rapide antigen, într-un interval scurt de timp, trebuie să fie atenți. Un test PCR poate arăta dacă este sau nu infectat cu coronavirus. Tratamentul specific COVID-19 administrat persoanelor simptomatice poate influența rezultatul unui test rapid

Numeroși ieșeni au parte de o surpriză atunci când solicită testul PCR după ce s-au testat cu cel antigen. Angajații laboratorului Praxis din municipiul Iași au mers la domiciliul persoanelor care solicitau testul PCR și au descoperit că, înainte, aceștia s-au testat rapid și au avut un rezultat negativ. Apare însă o altă situație. Cei care se testează la domiciliu și află că sunt infectați cu coronavirus și iau tratament specific infecției, după trei, patru zile, rezultatul testului rapid iese negativ.

„Sunt persoane care se testează pentru că vor să plece în străinătate, fie la muncă, fie în excursii sau pentru studii, și care aleg să se testeze PCR. Mai sunt și contacți direcți ai persoanelor confirmate pozitiv și cei care au simptome. Am observat însă și o altă categorie. Este vorba despre cei care își fac testul antigen și au rezultat pozitiv. Sunt în izolare, acolo unde iau medicație specifică, chiar și antibiotice, iar după 3-4 zile se testează din nou rapid cu rezultat negativ, deși sunt pozitivi. Suntem solicitați la domiciliu și după ce efectuăm testul PCR. Rezultatul este pozitiv, ba chiar arată o încărcătură virală mare”, a spus Cristina Hristodorescu, unul dintre administratorii Laboratorului Praxis din Iași.

A crescut numărul de testări pentru coronavirus de la începutul vacanței pentru elevi

Pe plan global, pandemia COVID-19 a schimbat și modul în care se poate călători. Unele țări acceptă de la călători testul antigen efectuat cu 24 de ore înainte. Altele doresc să vadă doar rezultatele testului PCR sau chiar cel cu antigen efectuat cu 4 ore înainte de urcarea în avion. De la sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie 2021, a crescut numărul testelor rapide după ce mai multe țări acceptă rezultatul negativ al acestuia.

„Sunt circa 300 – 350 de testări pe zi la laborator. În ceea ce privește solicitările pentru testarea la domiciliu, situația diferă de la o zi la alta, în unele sunt 10-15, în unele una sau două, nu putem estima. Au scăzut solicitările în lunile februarie, martie, dar de o săptămână, de când au intrat în vacanță și elevii, resimțim din nou o creștere”, a mai adăugat Cristina Hristodorescu.

Una din cinci persoane care se testează rapid pentru coronavirus primește rezultatul pozitiv

Într-o zi, la centrul de recoltare OK Medical, circa 100 de ieșeni doresc să se testeze pentru coronavirus. Cei mai mulți dintre ei vor să plece la muncă în străinătate. Cei mai mulți aleg să efectueze testul antigen rapid, la care 1 din 5 persoane primește rezultatul pozitiv. Ajung la centrul de recoltare și testare persoane din Vaslui, Bârlad, Suceava sau Neamț.

„Ne ocupăm de testarea COVID-19 încă de la începutul lunii noiembrie. De atunci au început să vină tot mai mulți ieșeni să se testeze. În fiecare zi din ultimele două săptămâni avem în medie 100 de teste. Programul este diferit în această perioadă. Lucrăm de la 9 până la ora 20. Am observat că cei mai mulți solicită ca buletinele de analiză să fie emise în limba engleză, tocmai pentru a putea pleca din țară.

Circa 70 la sută sunt teste rapide antigen, acceptate în multe aeroporturi dacă sunt efectuate cu 24 de ore înainte, și 30 la sută sunt teste PCR. Prețul este de asemenea mult mai avantajos în cazul unui test rapid, care costă doar 150 de lei, pentru care rezultatul este eliberat în 15 minute. În schimb, testul PCR invaziv costă 350 de lei, iar rezultatele sunt trimise persoanei a doua zi, după ora 16”, spune Diana Huștiu, coordonatorul centrului de recoltare OK Medical.

Ieșenii care au simptome solicită testarea la domiciliu prin intermediul medicului de familie

Persoanele care au simptome ale infecției SARS-CoV-2 și doresc să fie testate acasă trebuie să discute prima dată cu medicul de familie. În funcție de simptomele prezentate de către pacient, se stabilește care sunt pașii următori. Dacă persoana este suspectă de coronavirus, atunci medicul de familie solicită testarea la domiciliu pe platforma CAPESARO. În ceea ce privește solicitările de testare ale pacienților care prezintă simptomatologie specifică noului coronavirus, în perioada 5 – 6 aprilie 2021, echipajele mobile au realizat 62 de recoltări la domiciliu, după cum urmează: 52 realizate de Direcția de Sănătate Publică Iași și 10 de Serviciul de Ambulanță Județean Iași.

Adauga un comentariu