Titlurile zilei

Ieșenii care și-au construit case în Zona Metropolitană trăiesc un coșmar. Oamenii au cheltuit degeaba zeci de mii de euro în favoarea E.ON Energie România și nu au energie electrică nici în 2020

Publicat: 13 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ieșenii care și-au construit case în Zona Metropolitană trăiesc un coșmar. Oamenii au cheltuit degeaba zeci de mii de euro în favoarea E.ON Energie România și nu au energie electrică nici în 2020
Ieșenii care și-au construit case noi în Zona Metropolitană Iași nu au reușit să se racordeze la rețeaua de energie electrică a E.ON

Ieșenii care și-au construit case noi în Zona Metropolitană trăiesc un coșmar continuu. Finalizate și locuite de ani de zile, noile clădiri nu sunt racordate nici în 2020 la rețeaua de energie electrică operată de E.ON Energie România. Mulți proprietari au investit sume mari în rețele private, dar nu pot beneficia de energie electrică din cauza procedurilor birocratice și a comunicării greoaie cu operatorul de energie din zona Moldovei. În această situație se află numeroși locuitori din Zona Metropolitană Iași care și-au ridicat sau cumpărat clădiri în zone rezidențiale înființate în ultimii ani

Ieșenii care și-au construit case noi în Zona Metropolitană au parte de o viață de coșmar. Numeroase clădiri ridicate pe porțiuni care înainte nu erau locuite nu sunt racordate nici în anul 2020 la rețeaua de energie electrică operată de E.ON Energie România. Asta se întâmplă în ciuda faptului că proprietarii din zonele afectate au făcut proceduri de ani de zile pentru a-și racorda casele la rețeaua de distribuție. Chiar dacă mulți au făcut deja investiții în valoare de zeci sau chiar sute de mii de euro pentru a monta stâlpi și cabluri pentru aducțiunea energiei, aceștia nu beneficiază nici acum de curent electric în locuințe, iar asta din cauza procedurilor birocratice impuse de operatorul E.ON Energie România. Toate acestea se întâmplă și din cauza lipsei de investiții a E.ON Energie România, care deține monopol pe județele din zona Moldovei și are un portofoliu de peste 3 milioane de clienți

Maria Tănase: „Este un transformator în apropiere, dar cei de la E.ON au spus că nu face față la mai mulți consumatori decât sunt deja conectați”

Într-o astfel de situație se găsesc și locuitorii de pe strada Drenurilor din localitatea Balciu, Zona Metropolitană Iași. Mare parte dintre ieșenii care și-au ridicat aici clădiri noi așteaptă de ani de zile să fie racordați la rețeaua de energie electrică.

„Când am cumpărat terenul în perioada 2013 ni s-a spus că este deja făcut proiectul pentru extinderea rețelei de energie electrică și nici acum nu avem așa ceva. Am făcut tot felul de adrese la E.ON și la Primărie și am fost plimbați dintr-o parte în alta fără niciun folos. Am propus să tragem noi stâlpii și cablurile din cheltuiala noastră, dar ne-au spus în cele din urmă că nu face față transformatorul E.ON din zonă. Nimeni de pe partea stângă a străzii Drenurilor nu avem curent electric.

Este un transformator în apropiere, dar cei de la E.ON au spus că nu face față la mai mulți consumatori decât sunt deja conectați. Ne-am pus panouri solare, dar nu fac față, iar bateriile se uzează foarte des și sunt cheltuieli mari. Nu țin nici frigiderul în priză, aprind câte un bec pe rând să nu consum curent. Recent a fost trei săptămâni înnorat, când nu am putut folosi panourile solare și am stat în întuneric și cu lămpi cu baterii”, a explicat Maria Tănase, ieșeancă care locuiește pe strada Drenurilor din Balciu.

Ieșenii din Zona Metropolitană Iași au cheltuit degeaba bani pentru realizarea unor rețele private de curent

Sătui să aștepte dezvoltarea rețelelor din partea autorităților, mulți locuitori din Zona Metropolitană Iași au pus mână de la mână și au contractat firme private care să monteze stâlpi și cabluri pentru extinderea rețelei de energie electrică în zonele în care locuiesc. Deși investițiile și lucrările au fost finalizate, curentul electric nu este încă distribuit prin noile rețele, iar asta se întâmplă mai ales din cauza procedurilor greoaie impuse de E.ON Energie România.

„Din 2015 facem procedurile să ne racordăm la rețeaua de energie electrică și nici în momentul de față nu avem curent în casă. Am tras stâlpi și toată rețeaua necesară pe cheltuiala proprie, avem stâlpii montați în fața porților, dar tot nu avem curent. Am cheltuit foarte mulți bani pentru asta și am făcut lucrarea cu o firmă specializată privată pentru că E.ON a externalizat toate serviciile. Chiar și așa, cu lucrarea făcută ca la carte de o firmă autorizată, cei de la E.ON ne-au spus că mai avem de luat avize și alte lucruri ca să dea drumul la curent. Suntem trimiși dintr-o parte în alta. Fiecare ne descurcăm cum putem până atunci”, a mai spus un ieșean care locuiește pe strada Drenurilor din Balciu.

E.ON refuză aproape orice cerere de extindere a rețelei la case nou construite

Toată această situație se întâmplă mai ales din cauza lispei de investiții a E.ON Energie România. Deși deține monopol pe toate localitățile din regiunea Moldovei pentru furnizarea de energie electrică , operatorul german nu a adaptat rețeaua și transformatoarele în funcție de noile cerințe din zonele rezidențiale nou construite. Una dintre procedurile care naște multe controverse este faptul că E.ON Energie România refuză aproape orice cerere de extindere a rețelei la case nou construite, iar după ce proprietarii respectivi fac toate procedurile și extind rețeaua pe propria cheltuială, aceasta este preluată în custodia E.ON și cel mai probabil trecută la categoria „investiții proprii”.

E.ON trebuia să investească 100 de milioane euro în modernizarea rețelei de energie electrică

Membră a Grupului german E.ON, aceasta este furnizor integrat de gaze naturale, electricitate și soluții energetice având un portofoliu variat format din circa 3,1 milioane de clienți, atât rezidențiali, cât și companii și municipalități.
În momentul privatizării Electrica Moldova, una dintre condiții era ca germanii de la E.ON să facă investiții de circa 100 milioane euro în infrastructură. Nu se știe exact cât din această sumă a fost investită cu adevărat, însă cert este că rețeaua electrică și transformatoarele, majoritatea vechi de zeci de ani, înregistrează sute de avarii anual. E.ON este una dintre cele mai profitabile companii din România, cifra de afaceri a firmei cu capital german fiind de aproape 700 milioane lei anual.

Adauga un comentariu