News Flash:

Iesenii care si-au montat centrale trebuie sa achite caldura de la CET

20 Noiembrie 2007
8451 Vizualizari | 35 Comentarii
Iesenii care si au montat centrale trebuie sa achite caldura de la CET
• Sefii termocentralei iesene au precizat faptul ca si locatarii care si-au montat centrale termice sunt obligati prin lege sa plateasca contravaloarea incalzirii tevilor pe verticala, adica cele care trec prin fiecare apartament de jos in sus si sunt proprietate comuna • "Conform legii, si locatarii care au centrala termica proprie sunt obligati sa plateasca contravaloarea incalzirii tevilor pe verticala. Din pacate, de cele mai multe ori acest lucru nu se intampla. Nu stiu exact cine plateste si pentru ei incalzirea acestor tevi", a declarat Ovidiu Mihaiuc, purtatorul de cuvant al SC CET Iasi SA • Pentru a evita situatiile de anul trecut, in care locatarii care si-au montat repartitoare de costuri au ajuns sa plateasca sume neconforme cu consumul real de energie termica, conducerea SC CET Iasi SA a luat o serie de masuri prin care sa oblige firmele de repartitoare sa respecte conditiile stabilite de lege
Sefii termocentralei iesene au precizat ieri ca si locatarii care si-au montat centrale termice sunt obligati prin lege sa plateasca contravaloarea incalzirii tevilor pe verticala, adica cele care trec prin fiecare apartament de jos in sus si sunt proprietate comuna. Majoritatea iesenilor cu centrala termica nu platesc agent termic furnizat de CET, desi beneficiaza de caldura tevilor care traverseaza apartamentul. Unii locuitori din municipiul Iasi sunt nevoiti sa plateasca mult peste ceea ce consuma deoarece locatarii care au centrala termica nu platesc si incalzirea acestor tevi. Cei care detin repartitoare de costuri sau sunt bransati la sistemul central de termoficare sunt nevoiti sa plateasca si pentru cei care au centrale. "Conform legii, si locatarii care au centrala termica proprie sunt obligati sa plateasca contravaloarea incalzirii tevilor pe verticala. Din pacate, de cele mai multe ori acest lucru nu se intampla. Nu stiu exact cine plateste si pentru ei incalzirea acestor tevi", a declarat Ovidiu Mihaiuc, purtatorul de cuvant al SC CET Iasi SA. Conducerea SC CET Iasi SA face un apel la firmele care comercializeaza repartitoare de costuri in municipiul Iasi sa respecte reglementarile in vigoare, astfel incat sa se evite situatiile din iernile trecute, cand locatarii care si-au montat aceste aparate de masura au ajuns sa plateasca sume neconforme cu consumul real de energie termica. De asemenea, sefii termocentralei iesene se plang ca inca din anul 2004, de cand a inceput montarea repartitoarelor de costuri, firmele care comercializeaza si instaleaza astfel de aparate nu respecta conditiile tehnice minime de montaj, citire si de prezentare a calculului consumului de energie termica. In acest fel se aduc prejudicii insemnate la o parte din locatarii care si-au montat repartitoare de costuri, iar acest lucru a condus la o nemultumire generala in municipiul Iasi si la crearea unor inechitati, in sensul ca in acelasi imobil s-au platit sume nereale in comparatie cu energia termica folosita pentru incalzire intr-o luna de referinta. Avand in vedere aceste lucruri, conducerea SC CET Iasi SA a hotarat ca actiunea de comunicare a cantitatilor de agent termic pentru fiecare bransament se va face doar pentru acele imobile unde sunt incheiate conventii individuale de plata sau urmeaza a fi incheiate odata cu montarea repartitoarelor de costuri, ca nu se va lua in calcul repartizarea conform repartitoarelor in acele imobile unde au fost montate repartitoare la un numar mai mic de 80 la suta din apartamentele existente. "Am luat aceste decizii pentru a evita situatiile de anul trecut, in care locatarii care si-au montat repartitoare de costuri au ajuns sa plateasca sume neconforme cu consumul real de energie termica", a declarat Didi Melinte, directorul SC CET Iasi SA.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (35)

Neculai_Costica  | #23414
As sugera ca cei care detin centrala de apartament sa primeasca dublu cat pretinde CET-ul pe caldura degajata de tevile lor, intrucat agentul termic este este reincalzit in apartamentul locatarului ce detine centrala. Ce, nu poate fi si invers?
centrala proprie  | #23415
domnii de la cet sa-si puna mintea la contributie si sa-si ia tevile din casele oamenilor care nu doresc sa utilizeze sistemul lor de incalzire. Sa foloseasca banii pentru rentabilizare nu pentru marirea salariilor.
anti cet  | #23416
artistilor de la cet-ufet iasi !
nu mai stiti cum sa o dati cotita fraierilor sa iesiti din belea .
daca cei cu centrale treguie sa plateacsa ca prin casa lor trec coloanele care sunt izolate ,jigodiilor , atunci si ceilalti treguie sa plateasca pentru ca cei cu centrale asigura conrort termic indeajuns incat sa transfere caldura la apartamentele invecinate .
sunteti penibili , impotentilor!!!!!!!!!!!!!!!!
Adi  | #23417
Dl director vorbeste prostii!

Conform noilor norme de aplicare ale Legii privind asociatiile de proprietari, art.64, alin. 6 se spune clar: "In cazul in care conductele de incalzire care traverseaza apartamentele
si spatiile cu alta destinatie decat aceea de locuinta sunt izolate termic,
proprietarii respectivelor apartamente sau spatii cu alta destinatie decat aceea
de locuinta sunt scutiti de la plata energiei termice pentru conductele
respective".

Asa ca dl.Melinte mai lasa-ne cu ineptiile tale de 2 bani si ia si te mai documenteaza inainte de a face afirmatii.
tiberiu  | #23418
Este de bun-simt sa platesti ceva de care beneficiezi, dar in momentul in care calculul caldurii radiante se face `din burta`, estimativ, fara aplicarea riguroasa a legii, este normal sa apara probleme. In iarna trecuta am platit 1/3 din valoarea facturii achitate de un proprietar ce nu este debransat, avand aceiasi suprafata locuibila, eu fiind debransat.
Nu cred ca problema este la consumator, cat mai degraba la furnizorul de servicii in ce priveste aplicarea legii.
alexx  | #23419
sa vina sa/si scoata tevile din apartamente trebuiau sa ceara acordul pentru trecerea lor pe acolo sau mai bine iau chirie
alexx  | #23420
sa vina sa/si scoata tevile din apartamente trebuiau sa ceara acordul pentru trecerea lor pe acolo sau mai bine iau chirie
teava  | #23421
si cei care nu mai eu tevi pe verticala / care sunt izolate ...ce mai platesc. tot nu am inteles , care repartitoare de cost?
Unul furat de CET  | #23422
Ii doresc moarte lenta si dureroasa acestui "Didi" Melinte. Va rog sa-i transmiteti.
Dana  | #23423
ROG INSISTENT AUTORUL ARTICOLULUI SA PRECIZEZE DESPRE CARE LEGE ESTE VORBA. In cunostinta de cauza , fiind citind legea in sine ne putem apara, si putem calcula la randul nostru ( al celr care au centrale ) contravaloarea caldurii furnizare de tevile cu pricina. Daca acestea sunt izolate , atunci cum se calculeaza. Care este modul de calcul ?
Posesor centrala  | #23424
Purtatorul de cuvant al CET ar trebui sa stie ca cei care au montate centrale de apartamentnu au nevoie de incalzirea tevilor care le traverseaza apartamentul,acestea fiind inestetice.
Consider ca cei care au montate centrale proprii ar trebui platiti pentru ca permit traversarea prin apartamentul PROPRIETATE PERSONALA a unor tevi de care pur si simplu nu au nevoie,sau ar trebui sa li se achite contravaloarea lucrarilor pentru izolarea acestora.
DANA  | #23425
Stimabilul purtatot de cuvint sa faca bine sa stie cine plateste si pentru ce. Nu este just ca unii sa profite si altii sa suporte !
posesor centrala  | #23426
Purtatorul de cuvant al CET ar trebui sa stie ca cei care au montate centrale de apartament NU au nevoie de incalzirea tevilor care le traverseaza apartamentul, acestea fiind inestetice.
Consider ca cei care au montate centrale proprii ar trebui platiti pentru ca permit traversarea prin apartamentul PROPRIETATE PERSONALA a unor tevi de care pur si simplu nu au nevoie, sau sa li se achite contravaloarea lucrarilor de izolare a acestora.
Anonim  | #23427
sa va fie rusine hraparetilor faceti voi legea proprietarilor de apartamente se apropie craciunul va trebie bani de porc hraparetilor hraparetilor...............
marius  | #23428
care lege? trece teava pe la mine prin apartament care e PROPRIETATE PERSONALA!!! pai CET sa-mi plateasca mie chirie pt tevi. sau asociatia, si pe urma platesc si eu. daca vor face acest lucru, tai tevile.sa le duca pe casa scarii, ce tot ma freaca cu atatea prostii. pai eu am izolat tevile, si tot sa platesc? vreau sa vad si asta. autogenu-l pregatesc deja.
Mai lasati prostia ma handicapatilor.gata s-a gasit cum sa mai incaseze niste bani.Vom vedea. REPET: TEVILE SUNT IZOLATE.NU AM PENTRU CE SA PLATESC.!!!!
DANA  | #23429
Oare cind vor invata unii oameni (romani - in acest caz) ca, indiferent de subiectul unei controverse, discutia trebuie sa fie civilizata si fara insulte ?!
gogu  | #23430
blocurile au fost proiectate pentru sistemul centralizat de incalzire . cei care si-au montat centrale au dezechilibrat acest sistem
un revoltat  | #23431
bateti campii domnilor de la cet (cu litera mica, pentru ca nu meritati altceva)
am centrala si am platit energie de care nu beneficiez
cei care locuiesc deasupra mea nu au centrala si au platit mai putina caldura decat mine. ei si-au inchis repartitoarele si au consum zero, deci costuri zero. de unde se incalzesc? pot sa stiu si eu?
va treziti in timpul comunismului sau a capitalismului care face protectie sociala pe spinarea celor care au facut imprumut pentru a-si monta centrala
sa le fie rusine legiuitorilor
iar voi de la CET, rentabilizati transportul energiei termice si nu mai cautati prosti care sa plateasca pentru ca voi sa dormiti.
in ce tara se practica sistemul impus de legiutor in romania
revoltat  | #23432
De ce m-ati sters comentariul?
revoltat  | #23433
Nu continea nici o injurie, era purul adevar. Dar faptele lor nu sunt injurii la adresa celor care au centrala de apartament?
Relu  | #23434
Domnule Catalin Ilies,
M-ar bucura f. mult sa avem o discutie pe subiectele CET-UFET deoarece observ ca nu se cunosc multe lucruri si ar trebui ca presa sa informeze corect cetatenii !
Corect ar fi sa nu refuzati o intalnire cu mine ! Astept un semn de la dvs. !
EU  | #23435
OK EU PLATESC CALDURA IAR EI SA-MI PLATEASCA CHIRIE PENTRU TEVILE CARE TREC PRIN APARTAMENTUL MEU
mihai  | #23436
Parazitilor ! Luati-va tevile si bagati-vi-le in c....Nesimtitilor ! Beliti oamenii pentru lefurile voastre astronomice. Platiti-mi chirie ca trec prin casa mea, sunt oribile, imi ocupa spatii pe care as putea sa le folosesc in mod util si estetic
Doooaaammnee, multe va mai fata mintea, imputitilor...
maria  | #23437
sunteti niste inghesiuti toti....sa va fie rusine la cei cu centrala si la cei fara centrala ca vb.asa...nu aici e buba ci in alta parte...la cei saraci care nu-si permit multe si la cei bogati care fura si tot ei sint niste frustrati....SA VA FIE RUSINE...
ATENTIE!  | #23438
Cand se citeste gigacalorimetrul general de catre reprezentatii CET acestia trec temperatura agentului termic indicata de gigacalorimetru, uitand sa scada temperatura apei reci de la care se face incalzirea agentului termic.... Asa ca "delta t"-ul lor ia in considerare ca apa se incalzeste de la 0 grade Celsius.
Asa si cu conductele ce tranziteaza apartamentele celor cu centrale termice.... ar trebui ca CET-ul sa le plateasca locatarilor fatul ca le tin tevile calde.
Domnii de la CET sunt suparati ca le pleaca clientii si cauta cu orice pret sa ii taxeze pe cei ramasi se pe cei cu centrale pentru pierderile din reteaua lor cu tehnologie veche.
dan  | #23439
Comunisti idioti ! In bloc la noi TOTI au centrale. ZERO termoficare ! Le-am dat si gigacalorimetrul inapoi sa se spele pe cap cu el. Sa-mi dea ei BANII ca le tin tevile pe proprietatea mea.
locatar cu repartitoare  | #23440
Pentru toti cei care vorbesc numai ca sa se afle in treaba:
1. Cum va explicati d-lor ca la un bloc cu 20 apt., niciunul debransat si toti cu repartitoare, in luna aprilie de exemplu, cind temperatura este mai ridicata si nici unul din repartitoarele celor 20 apt. nu se deschid, la contorul din subsolul blocului se inregistreaza energie. Asta inseamna ca aceasta energie s-a consumat undeva. Unde altundeva s-ar putea consuma decit prin subsolul neizolat si prin conductele care trec prin fiecare apartament.
2. Cind ati cumparat apartamentul, ati vazut acele tevi care treceau prin apartamente? V-ati pus intrebarea ale cui sint? Pai nu cred. Atunci, de ce va puneti problema asta acum? Tevile astea sint, sa fie clar, proprietatea comuna a asociatiei de proprietari. Ia taiati tevile alea si o sa vedeti ca daca nu aveti centrala o sa inghetati de frig si voi si vecinii dumneavoastra.
3. Celor care au centrala le convine sa plateasca aproximativ 2/3 din cantitatea de gaz consumata pentru ca cealalta treime o platesc vecinii fara centrala (prin cota parte din energia cedata prin tevi.
4. Iar faza cu aportul de caldura adus de cei cu centrale , faza asta nu are cum sa creasca cheltuielile celor fara centrale, ci dimpotrive conduce la reducerea cantitatii de energie masurate de contor.
Vasile  | #23441
Mirlanii adusi de Ceausescu la oras, care n-au nici cele mai elementare notiuni juridice , tot repeta prostia ca sint proprietari, ca taie tevile ce le traverseaza apartamentul, etc. In orasele civilizate, cum este Ploiestiul , din 2002 s-au stabilit niste treburi .......
. HOTARAREA Nr. 61
pentru aprobarea "Regulamentului privind contorizarea consumurilor de apã rece,
apã caldã si cãldurã precum si repartizarea costurilor individuale la apartamentele din cadrul asociatiei de locatari / proprietari"
..................................................................................................................
H O T Ã R Ã S T E:

Art. 1 Aproba "Regulamentul privind contorizarea consumurilor de apa rece, apa calda si caldura precum si repartizarea costurilor individuale la apartamentele din cadrul asociatiei de locatari/proprietari" anexa la prezenta hotarare.
Prezentul Regulament are caracter de indrumare si recomandare pentru asociatiile de proprietari/locatari.
Art. 2 Incepand cu data prezentei, toate proiectele noi privind executarea blocurilor de locuinte din municipiul Ploiesti vor cuprinde in mod obligatoriu solutii tehnice referitoare la contorizarea individuala pentru fiecare apartament a tuturor consumurilor de la retelele publice de distributie.
Art. 3 Prezenta hotarare intra in vigoare la data aducerii ei la cunostinta publica.

Data in Ploiesti, astazi, 29 aprilie 2002

Presedinte de sedinta,
Ion Eparu
Contrasemneaza,
Secretar,
Maria Magdalena Mazalu
.............................................................................................................................
4. Repartizarea costurilor
• Consumul total de caldura (energie termica) va fi defalcat tinandu-se cont de transferurile termice prin peretii interiori (intre spatii incalzite si mai putin incalzite), coloane, conducte de distributie, etc. astfel:

- 20 - 50% - comun, proportional cu suprafata utila a apartamentelor, inclusiv pentru cele debransate total (sau partial) sau care au centrala proprie pe gaze;

- 80 - 50% - propriu, proportional cu consumurile proprii stabilite prin
citirea repartitoarelor si prin programul de calcul
Sper ca la Iasi, prin HCL, sa se stabileasca o cota comuna de macar 30% !
Eu as pune 50% , pe camera,nu pe supraf.apart. ! Daca-si inchide repartitorul, tot 50 % plateste !
maiorescu marius  | #23442
bai mihaiuc,tu esti sanatos?noi ne-am izolat tevile tocmai pentru a nu plati;nu va ies salariile si te gandesti la furat?normal ar fi sa va dam afara cu tevile din apartamentele noastre..asa ati facut si cu rajac:in loc sa platim cat consumam platim pierderi pe care nu le avem...bai nenorocitilor,voua va e drag de furci in cap!
daniel  | #23443
domnilor de la cet sa veniti si sa va luati tevile de la mine din casa si sa vi le bagati unde stiti voi mai bine altfel le tai eu cu mana mea.ok?
daniel  | #23444
iar apoi sa ma dati in judecata ca nu vreau sa va platesc caldura voastra comuna
daniel  | #23445
asemenea prostie nu vezi decat in romania!este penibil!nu este posibil asa ceva!sa va luati tevile sa vad atunci pentru ce mai cereti bani ! la mintile voastre luminate probabil o sa cereti bani si pentru aburi nu?
daniel  | #23446
voi astia de la cet nu intelegeti ca nu mai aveti nici un fel de contract cu noi astia cu centrale de apartament?cu ce drept cereti voi bani?unde sunt `organele`statului?sa ne dati in judecata zabalosilor ca nu vrem sa va platim
Victor  | #23447
Desteptati-va romani! Trebuie schimbata legea asociatiilor de proprietari care este invechita.Similar se manifesta o anomalie si la cheltuielile aferente ascensorului(revizii,service,intretineri periodice) care trebuiesc platite si de cei de la demisol ,parter si etajul unu.
o victima a legilor confuze.  | #23448
D-lor- nu sunt vinovati bietii locatari care incearca sa faca fata acestor disperante cheltuieli ptr.caldura, atat termica centralizata cat si pe gaz! Problema este la lege. In Romania contrariilor a semnului mirarii si a nonvalorilor nici o lege nu este clara.Citesc tot felul de ineptii care te ametesc ! Cei care le fac nu sunt interesati sa le clarifice. Confuziile le aduc foloase. Ori se iau banii de la cei centralizati ori de la cei cu gaz, ori si de la unii si de la altii!!! Din moment ce s-a aprobat tampenia cu debransarea...,dati o LEGE ptr. toata lumea si pe intelesul tuturor cu un calcul clar. Nu puteti stimati specialisti ? Daca erau competenti"specialistii" trebuiau sa stie ce confuzii se vor crea...! Si mai este ceva f.f. clar. In casa comuna tuturor numita"bloc"-MODIFICARILE ADUSE ULTERIOR INDIFERENT DE CINE -TREBUIE SA SE SUPUNA CONDITIILOR CELOR DEJA EXISTENTE . DECI VOI "CET" , EDILI AI ORASULUI SI VOI GUVERNANTI ASEZATI-VA ODATA LA MASA SI VEDETI CE ESTE STRAMB IN ACEASTA LEGE SI MAI FACETI ODATA DRAPTATE CA NE-AM SATURAT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!............
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1721 (s) | 22 queries | Mysql time :0.017029 (s)