Actualitate

Ieșenii care vor dona sânge vor primi 500 de lei! Mihai Chirica crede că prin această inițiativă ar salva 100 de vieți: „Vom oferi bani donatorilor doar pe perioada pandemiei de coronavirus”

Publicat: 14 aug. 2020
Primarul Mihai Chirica va aloca câte 500 lei pentru fiecare ieșean care donează sânge

Într-o conferință de presă desfășurată ieri la Primăria Municipiului Iași, primarul Mihai Chirica a anunțat că ieșenii care se vor prezenta la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Iași pentru a dona sânge vor primi 500 de lei. Decizia a fost luată după ce reprezentanții centrului s-au plâns că nu există donatori, iar cantitatea necesară de sânge pentru intervențiile chirurgicale din spitale este insuficientă

„Ieșenii care vor dona sânge vor primi 500 de lei”, a anunțat ieri, într-o conferință de presă, primarul Mihai Chirica.

Acesta și-a justificat decizia prin faptul că din ce în ce mai puțini ieșeni se prezintă la donare, iar medicii nu pot efectua intervenții chirurgicale care ar putea salva viața pacienților în stare critică. Zilnic, la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) din Iași se prezintă în medie 30 de donatori de sânge, un număr insuficient pentru a acoperi necesarul de sânge din unitățile medicale. Remunerația cu 500 de lei pentru a determina ieșenii să se prezinte la donare este fără precedent. Până acum, cei care donau primeau 50 de lei, o zi liberă de la locul de muncă și liber pentru transportul local timp de 24 de ore.

Deja s-a depășit media de donatori care vin intr-o zi obișnuită

Medicul Alina Pleșu a explicat faptul că, până la ora 9, deja se depașise numarul de donatori care vin de-a lungul unei zile.

” Facem cu greu fata solicitărilor la solicitările spitalelor, este dificil şi în fiecare zi facem un stoc minim, nu este suficient pentru operaţiile programate, dar nici pentru situaţiile neprogamate cum ar fi accidente rutiere. Criza este una accentuată. În total, ca o medie, avem 30-40 de donatori eligibili pe zi. Astăzi avem foarte mulţi donatori. La ora 9.00 erau deja 50 de donatori înregistraţi. Capacitatea noastră de donare este de 100 de persoane pe zi.” a menţionat Alina Pleșu medic CRTS

Ce spun cei care au venit să doneze

Pur şi simplu am văzut articolul în ziar şi am hotărât să donez. Nu e foarte normal ca să se dea bani, dar asta e. Este prima dată când donez. Nici nu îmi ştiu grupa de sânge. Ar fi trebuit să vin să donez sânge până acum. Nu e nicio problemă că nu se dau bani de astăzi menționează un tânăr

 

Au trecut două luni de când am donat ultima oară. Vreau să dau din ce am eu mai bun. Nu am văzut niciodată atâta coadă aici, acum am înţeles de ce este (întrebat dacă a văzut anunţul primarului Mihai Chirica) a explicat un al tânăr.

 

Primarul Municipiului Iași a anunțat că va crește suma de bani oferită donatorilor de sânge

Decizie fără precedent în Iași. Pentru a stimula ieșenii să meargă să doneze sânge, primarul Mihai Chirica a decis să ofere o sumă de 500 de lei celor care se prezintă la CRTS Iași pentru donare. Numărul scăzut de donatori de sânge determină temporizarea intervențiilor chirurgicale din spitale.

„Premieră națională. Asist cu îngrijorare la efortul pe care sistemul național de sănătate îl are în ceea ce privește donarea de sânge. Sunt foarte mulți factori care contribuie la diminuarea vizibilă a cantității de sânge recoltate de la donatori, ceea ce duce la consecințe foarte grave în salvarea de vieți. Vorbim de accidente rutiere care se petrec în continuare, intervenții chirurgicale grele care au nevoie de transfuzii chiar și totale de sânge, se petrec în continuare fracturi și celelalte. Ne-am propus, în măsura în care toată lumea va înțelege ceea ce trebuie, să oferim o sumă de bani donatorilor” , a precizat Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.

Mihai Chirica: „Cu 1.000 de doze de 400 de ml de sânge, noi am putea să asigurăm cantitatea de sânge prin care am putea salva 100 de vieți”

Așa cum menționează primarul Mihai Chirica, remunerarea donatorilor cu 500 de lei se va face doar pe perioada pandemiei de coronavirus.

„Nu va putea primarul să doneze pentru sute de oameni. Trebuie să facem un efort comunitar, motiv pentru care am propus acordarea unor facilități bănești pentru donatorii din perioada stării de pandemie. Ei evită din motive în special de siguranță să mai intre în Centrul de Transfuzii, dar încercăm să le atragem atenția printr-o sumă de bani care va deveni în sfârșit vizibilă. Vom oferi 500 de lei pentru fiecare donator pe perioada stării de pandemie.

Asta înseamnă că, cu 1.000 de doze de 400 de ml de sânge, noi am putea să asigurăm cantitatea de sânge prin care am putea salva 100 de vieți. Cred că este rezonabil și util. Implicarea noastră se oprește aici. Restul ține de organizarea Centrului de Trasfuzii Iași. Cum face publicitate, cum își alege donatorul, cine este și tot fluxul. Dacă cele 1.000 de doze vor salva circa 100 de vieți, înseamnă că misiunea noastră a fost îndeplinită cu succes”, încheie Mihai Chirica.

Spitalele suport COVID-19 din Iași lucrează la capacitate maximă! La Spitalul de Recuperare este un singur loc liber

Nici în unitățile medicale suport COVID-19 din Iași situația nu este prea roz. La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, ieri mai erau doar 12 locuri libere din 210. La secția de Terapie Intensivă de la aceeași unitatea medicală mai era doar un loc liber din 9. Opt pacienți se zbat între viață și moarte după ce au fost diagnosticați cu COVID-19. La Spitalul Clinic de Recuperare mai era doar un loc liber din 20, iar managerul unității medicale, Carmen Cumpăt, spune că este un rulaj foarte mare al pacienților cu COVID-19.

„Mulți se externează după 48 de ore și imediat paturile se ocupă de alți pacienți asimptomatici sau cu forme ușoare”, spune ec. Carmen Cumpăt.

Medicii trag un semnal de alarmă și insistă ca ieșenii să respecte în continuare măsurile de distanțare și protecție pentru a nu asista la o nouă creștere a numărului de îmbolnăviri.

Adauga un comentariu