News Flash:

Iesenii, condamnati sa plateasca pierderile de apa

16 August 2008
1548 Vizualizari | 4 Comentarii
Tot mai multi ieseni doresc sa incheie contracte individuale cu societatea ApaVital SA, fosta Regie Autonoma Judeteana de Apa Canal. Conform datelor emise de furnizorul de apa, de la inceputul anului pana in prezent, un numar de 39 ieseni a solicitat Regiei incheierea de contracte individuale. ApaVital SA nu a solutionat insa nici una dintre aceste cereri, invocand anumite prevederi legale. "Conform prevederilor Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC), facturarea consumului de apa trebuie sa se faca la nivelul Asociatiilor de proprietari/locatari, pe baza indicatiilor contoarelor de bransament. Facturarea individuala in interiorul condominiilor excede legislatia in vigoare. Aceste prevederi ne-au fost transmise de ANRSC, prin adresa din 16 februarie 2008. Mentionez ca ANRSC este singura autoritate publica ce are ca scop fundamental reglementarea, monitorizarea si controlul activitatilor din sfera serviciilor publice de gospodarie comunala, avand totodata o pozitie echidistanta intre interesele operatorilor si utilizatorilor", a aratat Ioan Savin de la Biroul Relatii Publice al ApaVital SA. De cealalta parte, reprezentantii asociatiilor de proprietari spun ca incheierea contractelor directe intre furnizorul de apa si locatar este perfect legala, insa aceasta ar elimina in totalitate avantajele de care se bucura in prezent ApaVital SA. "ApaVital nu are nici un interes sa incheie contracte individuale cu locatarii, chiar daca acest lucru este legal. Mai mult, in intreaga Uniune Europeana serviciile publice sunt contorizate individual. Ca dovada, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a condamnat Guvernul roman la plata a 10.000 Euro pentru refuzul ApaNova SA (furnizorul de apa din capitala - n.r.) de a incheia contracte individuale de furnizare a apei potabile cu doi bucuresteni", a aratat Dumitru Bucur, presedintele Grupului Asociatiilor de Proprietari si Locatari (GAPL) din municipiul Iasi. Iesenii platesc din buzunarul propriu pierderile de apa de pe conductele Regiei, care totalizeaza 55 la suta din consumul total de apa inregistrat la nivelul orasului. Principala cauza a pierderilor este utilizarea contoarelor din clase de precizie diferite in apartamentele locatarilor, comparativ cu apometrul de bransament. "Initial, contoarele de bransament faceau parte din clasa de precizie C. Dupa ce 85 la suta dintre ieseni si-au montat apometre de apartament din aceasta clasa de precizie, ApaVital SA a instalat in subsolurile blocurilor apometre din clasa de precizie B. In aceasta situatie, este clar ca niciodata suma consumului de apa inregistrat de contoarele de apartamente nu va fi egala cu cifra indicata de apometrul de bransament", a mai explicat presedintele GAPL Iasi. Printre avantajele contorizarii individuale se numara controlul fiecarui locatar asupra cantitatii de apa consumate si independenta fata de vecinii rau-platnici.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (4)

ILEGAL  | #40895
ApaVital trebuie sa incheie contracte individuale cu conditia ca tipul apometrelor montate sa fie stabilit de ei si lucrarile sa fie executate d ei s-au de o firma agreata de ei. Refuzul lor este neintemeiat si poate fi rezolvat in instanta. De ce nici o asociatie nu s-a documentat si nu s-a adresat instantei, nu pot realiza Admnistratorii de asociatie nu au nici un interes sa o faca gindinduse la locul lor de munca dar presedintii de asociatii au obligatia sa apere interesul membrilor asociatiei.. Deci propietarii sa le ceara presedintilor sa inceapa aceste demersuri .Cu cit mai multe asociatii cu atit mai mari sanse de reusita
Un iesean  | #40896
Daca tot va pasa de acest lucru de ce nu despicati firul in patru, sa vedeti si partile negative, care nu sunt deloc de ignorat, Ce ziceti de cresterea costurilor la nivel de locatar si de apartament? Daca e asa de simplu de ce nu va implementati un SRL care sa faca aceste contracte individuale? raspunsul e unul singur, nici nu apucati sa porniti la treaba ca ati si dat faliment. Si administratorului, angajatul locatarilor, ce ii mai ramane de facut, ca tot trebuie sa existe cu sau fara contracte individuale? Atunci sa se ocupe regiile de intretinerea subsolurilor, casei scarilor, de siguranta cladirii si administratorul si presedintele sa primeasca retributii din banii locatarilor ca sa faca ce...RECLAMATII. Apropos cine ar face aceste lucruri fara implicatii financiare? Minti bolnave ce viseaza cai verzi pe pereti. Uitati-va la Termoservice si la INAAP ca abia mai fac fata si mai doriti sa vina altii sa faca ordine in ograda privata. Ma bucura faptul ca locatarii au incredere in regii din moment ce doresc contracte individuale. Sa fii proprietar intr-un condominiu iti creaza si responsabilitati asupra proprietatilor comune.
un prorietar  | #40897
chear daca avem apometre si le citim , ducem consumul real, tot incarac cat vor ei, noi trebuie sa platim.. niciodata nu va mai fi dreptate si corectitudine.. asta e toti fura cat pot asta e ..nu avem cui ne plange..
Rodica  | #40898
" Un iesean " e singur salariat la una din regiile care ne enerveaza, dar are dreptate .
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.4031 (s) | 22 queries | Mysql time :0.276759 (s)