Local

Ieșenii continuă să se programeze pentru imunizarea cu AstraZeneca. Centrele de vaccinare din județul Iași unde se administrează acest ser au multe locuri ocupate

Publicat: 17 mart. 2021
Doze de vaccin AstraZeneca, administrate în centrele de vaccinare din județul Iași
Programările la centrele de vaccinare unde se administrează serul AstraZeneca sunt numeroase în ciuda problemelor apărute la unele loturi

Unii ieșeni nu au preferințe pentru serul anti-COVID-19 administrat. Ridicarea limitei de vârstă pentru administrarea vaccinului AstraZeneca a reușit să crească numărul de programări în județul Iași, chiar dacă sunt și persoane care își anulează programarea. În unele centre de vaccinare, numărul de programări aproape atinge capacitatea maximă pe perioada disponibilă pe platforma online de vaccinare

Unii ieșeni sunt dornici să se vaccineze acolo unde găsesc un loc liber, indiferent de tipul de vaccin administrat. Chiar dacă serul AstraZeneca a ridicat o serie de probleme în ultimele zile, persoanele continuă să se programeze. Pe 12 martie 2021, peste 1.600 de doze din lotul ABV 2856 au fost retrase, după ce au apărut probleme în urma administrării serului în Italia. În aceeași zi, o pacientă din Olt a suferit un șoc anafilactic după imunizarea cu AstraZeneca, dar și-a revenit ulterior. În județul Iași nu au fost raportate reacții adverse majore după vaccinare.

Pe de o parte, unii ieșeni își anulează programarea la un centru unde se administrează serul AstraZeneca, în timp ce unii continuă să se programeze și să se prezinte pentru vaccinare. Medicii din centrele unde se administrează acest ser au de oferit o serie de răspunsuri și explicații persoanelor care încă nu știu dacă să aibă sau nu încredere în acest vaccin. În campania de vaccinare împotriva COVID-19, desfășurată la nivelul județului Iași, până pe data de 16 martie 2021, au fost efectuate 109.374 de vaccinări. Din acest număr total de persoane vaccinate, 69.120 au fost vaccinate cu prima doză și 40.254 cu cea de-a doua doză. De la începutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 234 de reacții adverse ușoare.

Ridicarea limitei de vârstă pentru serul AstraZeneca a crescut numărul de programări, dar problemele apărute la lotul de vaccin au anulat altele

Imediat ce autoritățile au ridicat limita de vârstă pentru administrarea serului AstraZeneca, a crescut numărul de solicitări. Locurile în cadrul centrului din comuna Țibănești sunt ocupate treptat de ieșenii care caută un loc liber pentru a se imuniza.

„Există într-adevăr o reticență în ceea ce privește vaccinarea cu AstraZeneca, dar în continuare avem persoane dornice să se imunizeze. Avem pacienți care sună să anuleze programările, dar avem și pacienți care sună să confirme că ei doresc să se vaccineze indiferent de ce va mai apărea. Numărul programărilor a fost limitat la început pentru că trebuia să se încadreze și în limita de vârstă de până în 55 de ani. În momentul în care s-a schimbat limita de vârstă, au apărut probleme cu loturile de vaccin. De exemplu, pentru joi și vineri (n.r.), programările sunt aproape la limita capacității. Reacții adverse imediate nu am avut în cadrul centrului, o parte au prezentat durere locală, febră sau frison care s-au tratat în maximum 24 de ore”, spune dr. Maria Zlăvog, coordonatorul centrului de vaccinare din comuna Țibănești, județul Iași.

Locurile la vaccinare în centrul din comuna Ciurea s-au epuizat pe următoarele două săptămâni

Pe 15 martie 2021, la centrul de vaccinare din comuna Ciurea, județul Iași, deja s-au ocupat toate locurile până pe data de 2 aprilie 2021. Ceilalți doritori sunt înscriși pentru vaccinare pe listele de așteptare. Capacitatea centrului este de 60 de vaccinări pe zi, iar media a fost de 30 de vaccinări pe zi, după primele zile de la deschiderea centrului.

„Inițial, când am început pe 15 februarie 2021, erau 40 de programări pe zi, dar au început să scadă de la o zi la alta. Când s-a ridicat limita de vârstă, numărul de persoane programate a crescut iar, dar a fost împiedicat de problemele cu lotul respectiv. Noi nu am înregistrat efecte adverse grave. Au fost doar cele ușoare cu febră, dureri musculare, frisoane, toate au fost tratate în cel mult 24 de ore. Unii renunță la programare, dar odată cu eliminarea limitei de vârstă, alții se programează. De curând am vaccinat un pacient de 81 de ani care a spus că a trecut prin multe și că acest vaccin nu reprezintă niciun risc”, a mai spus dr. Monica Georgescu, coordonatorul centrului de vaccinare din comuna Ciurea, județul Iași.

Care sunt centrele din județul Iași unde se administrează serul AstraZeneca?

Pe data de 15 februarie 2021, au mai fost organizate 7 centre în județul Iași unde se administrează serul AstraZeneca: com. Ciurea la Centrul Cultural „Cella Neamțu” (1 flux populație), Țibanești la Centru de Permanență Medicală (1 flux populație), Vlădeni la Dispensarul Medical și Centru de Permanență (1 flux populație), Rediu la SC Clinica Almedra SRL – șos. Valea Rediului, nr. 54, demisol, Bl. C a, sat Rediu, comuna Rediu (1 flux populație), Tg. Frumos, str. Cuza Voda, nr. 44 (1 flux profesori), Iași în Corp Universitatea de Medicină și Farmacie – str. Universității, nr. 16 (1 flux profesori) și Iași – Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară – Aleea Mihail Sadoveanu, nr. 3 (2 fluxuri profesori).

Adauga un comentariu