Eveniment-Social

Iesenii cu hepatita nu pot depune, inca, dosarele pentru noul tratament cu interferon free

Publicat: 20 sept. 2015
1

Pacientii bolnavi de hepatita C mai au de asteptat pana pot beneficia de nou tratament cu interferon free aprobat de Ministerul Sanatatii. Aceasta situatie se datoreaza faptului ca la Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Iasi nu se primesc, inca, dosarele pacientilor. Dupa reevaluarea la care sunt supusi bolnavii, acestia trebuie sa mearga cu dosarul intocmit la sediul CAS, insa mai multi pacienti s-au lovit de faptul ca CAS nu a primit inca, de la Bucuresti, procedurile de primire a dosarelor pentru noua terapie.

„La reevaluare se fac mai multe analize pacientilor, care dureaza, dupa care doctorii fac dosarul si cu el trebuie mers la CAS. Am trimis si eu pacienti si nu li s-au primit dosarele. Nu am inteles de ce, probabil nu au toate conditiile pentru a le primi. Ei au mai multe amanunte. Ministerul Sanatatii a dat Ordin de Ministru si s-a aprobat terapia. Ei dau doar banii, restul e in paralel, primirea dosarelor, trimiterea lor la Bucuresti, analiza de catre Comisia de la Casa Nationala de Sanatate, se face de CAS”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobat. Toate dosarele din tara vor ajunge la Bucuresti pentru analizare, dupa care se va da unda verde pacientilor la folosirea tratamentului. „

In aceasta saptamana, la Iasi nu s-au primit dosare, nu stiu daca este o astfel de situatie si in alte judete. Parametrii dupa care se inscriu pacientii in terapie, noi ii stim foarte bine. Respectand acesti parametri, CAS nu are de ce sa nu aprobe dosarul. Pacientii trebuie sa aiba pregatite in orice moment dosarele”, a mai precizat medicul. Dosarele vor putea fi primite de catre CAS doar dupa ce sediile judetene vor primi normele de la Bucuresti. „Inca nu au fost transmise procedurile pentru a putea primi dosarele. Asteptam si noi, pentru a vedea toate conditiile. Oricum, trebuie sa le primim in decursul lunii septembrie, nu mai tarziu, mai ales ca a fost aprobat tratamentul”, a declarat Robert Danca, presedinte-director general in cadrul CAS Iasi.

Terapia care urmeaza sa intre pe Programul National pentru Tratamentul Hepatitelor Cronice este novatoare, iar vindecarea este de peste 95 la suta, pana la 100 la suta, chiar si in stadii avansate ale bolii. Acest tratament va fi absolut gratuit pentru pacienti si se vor parcurge aceiasi pasi ca si la terapia standard, pe care pacientii o utilizau pana in acest moment.

Adauga un comentariu