Titlurile zilei

Ieșenii cu rate la bănci ar trebui să fie pregătiți! Această veste schimbă totul. „Peste 5 ani trebuie să îi dai înapoi!”

Publicat: 04 mai 2022
Dan Chirleșan și sediul unei bănci
Dan Chirleșan, conf.univ.dr. în cadrul UAIC Iași, spune că ratele la bănci vor crește

Ieșenii cu rate la bănci au plătit mai mult în ultimii doi ani, după ce indicele ROBOR a crescut. Specialiștii sfătuiesc ieșenii să fie cumpătați în ceea ce privește cheltuielile din acest an și să nu se lase păcăliți de promisiuni electorale

Ieșenii plătesc rate mai mari la bănci, după ce indicele ROBOR (n.r. rata dobânzii la care băncile care contribuie la calcularea acestui indice sunt dispuse să ofere împrumuturi sub formă de depozite în lei celorlalte bănci contributoare) a crescut în ultimii doi ani, iar previziunile nu sunt deloc îmbucurătoare. Un cuplu din Iași care plătea o rată de 1.094 de lei în luna mai 2021, pentru un credit de 51.000 de euro, pe 30 de ani, achită luna aceasta 1.542 de lei. Astfel, specialiștii în economie sfătuiesc ieșenii să fie cumpătați dacă vor să se împrumute.

„ROBOR a crescut în ultimii ani aproape în fiecare zi. Va mai crește până va ajunge la un nivel de echilibru cu inflația. Astăzi, la un credit de 100.000 de euro, cu o rată de 1.900 de lei pe 30 de ani, plătești 2.900 de lei rata. Deci, a crescut cu 30-40 la sută. ROBOR era sub 1 la sută acum doi ani, iar acum e de 5 la sută. Oamenii ar trebui să nu se mai arunce la împrumuturi în contextul actual. Dacă vrei să te împrumuți, trebuie să îți asumi și ideea că trebuie să dai banii înapoi”, susține Dan Chirleșan, conf. univ. dr. în cadrul Facultăţii de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul UAIC Iași.

Ieșenii vor plăti rate mai mari la bănci în următoarea perioadă

Dacă inflația va crește, și indicele ROBOR se va majora, astfel că ieșenii ar putea plăti rate mult mai mari față de cele din prezent. Specialiștii sfătuiesc ieșenii să fie cumpătați în ceea ce privește cheltuielile din acest an și să nu se lase păcăliți de eventuale promisiuni electorale.

„Sunt estimări că actuala situație va mai dura poate un an sau un an și jumătate. Oamenii trebuie să fie mai cumpătați în această perioadă. Dacă planifici să pleci în Dubai, să-ți cumperi cel mai nou device, să plătești și rată, să-ți cumperi orice îți dorești, atunci trebuie să ai și cu ce să le faci pe toate. Apare și o situație extremistă, când guvernanții promit că dau bani din elicopter. Nu există «prânz gratuit»! Peste cinci ani trebuie să îi dai înapoi!”, a subliniat Dan Chirleșan, conf. univ. dr. la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul UAIC Iași.

Programul „Noua Casă” nu mai are succes la Iași ca în alți ani. Ieșenii nu se mai îndatorează la bănci și nu mai achiziționează locuințe prin Programul „Noua Casă”, derulat și în acest an. Cererea a scăzut cu 30 la sută față de anul trecut.

Programul „Noua Casă” nu mai are succes în acest an la Iași

Faptul că ieșenii nu vor să se îndatoreze pe sume mari, așa cum se întâmpla în anii trecuți, când un cuplu din Iași a achiziționat un apartament de lux, se observă în numărul scăzut de credite pentru prețul maxim de 140.000 de euro. Pentru achiziţia unei locuinţe, valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66.500 de euro, pentru locuinţe al căror preţ este de maximum 70.000 de euro.
Avansul solicitat în această situație este de 5 la sută.

Pentru locuinţe al căror preţ este de maximum 140.000 de euro, avansul solicitat este de 15 la sută. Potrivit Fondului Național de Garantare a Creditelor, pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, modificările apar și la prima de asigurare. Astfel, imobilul va fi asigurat la valoarea cu care a fost cumpărat. Ieșenii care vor să facă rate la bănci prin Programul „Noua Casă” au fonduri disponibile în valoare de 2 miliarde de lei.
Comentarii
  • Cel mai bun profesor,cel mai bun prieten in faculatate,de o modestie si de o caldura iesita din comun,talent adevarat de didact,sa traiti Domnule Profesor,ma simt onorat ca v-am fost student!va transmit cele mai calde urari!si multumim de sfaturi

Adauga un comentariu