Economic Local

Ieșenii depun o dată la două zile reclamații la Garda de Mediu împotriva celor care aruncă gunoaiele în locuri nepermise. „Aplicăm multe amenzi pentru depozitările necontrolate de gunoaie”

Publicat: 15 nov. 2021
Ieșenii depun o dată la două zile reclamații la Garda de Mediu împotriva celor care aruncă gunoaiele în locuri nepermise. Aplicăm multe amenzi pentru depozitările necontrolate de gunoaie
Ieșenii sunt nemulțumiți că sunt aruncate gunoaie în locuri nepermise și depun o dată la două zile reclamații la Garda de Mediu

Ieșenii sunt nemulțumiți că sunt aruncate gunoaie în locuri nepermise și depun o dată la două zile reclamații la Garda de Mediu. Specialiștii susțin că cele mai multe probleme sunt în mediul rural, unde vin cu mașinile și aruncă gunoaiele. Amenzile aplicate în acest an pentru depozitările necontrolate de gunoaie sunt de aproximativ jumătate de milion de lei

Ieșenii depun o dată la două zile reclamații la Garda de Mediu, împotriva celor care aruncă gunoaiele în locuri nepermise. Multe dintre aceste reclamații sunt din partea celor care locuiesc în mediul rural, în zona metropolitană, și observă cum pe câmpuri sau în zone locuite sunt aruncate gunoaie. Comisarii de mediu verifică toate aceste sesizări, însă susțin că pentru a prinde făptașii îi ajută filmările sau pozele unde sunt aruncate gunoaiele.

„Noi primim foarte multe reclamații și trebuie să mergem la fața locului imediat, pentru a prinde făptașii. Uneori este dificil să facem asta din cauză că personalul se ocupă și de controale programate, alte activități din cadrul instituției. De aceea ne ajută dacă primim fotografii și filmări cu locul unde se petrece fapta, să ne fie furnizat locul exact unde sunt gunoaiele. Dacă sunt și mașini care aruncă gunoaiele și nu au documentele pentru a face asta, trebuie să îi surprindem în momentul în care fac asta. Am aplicat amenzi pentru neregulile descoperite în domeniul gestionării deșeurilor”, susține Gheorghe Bacușcă, comisar-șef al Comisariatului Județean Iași-Garda Națională de Mediu.

În anul 2021 au fost aplicate amenzi în valoare de aproximativ jumătate de milion de lei, pentru gunoaiele aruncate în locuri nepermise.

Primarii din Iași au fost amendați de Garda de Mediu pentru gunoaiele aruncate aiurea

Ultimele sancțiuni mai mari au fost aplicate de comisarii de mediu în comunele din Iași, unde nu era realizată colectarea selectivă a deșeurilor, iar gunoaiele erau aruncate în zone nepermise. Garda de Mediu Iași a amendat primarii comunelor Lespezi, Valea Seacă, Vânători, Miroslovești, Moțca și Sirețel pentru mormanele de gunoaie și neatingerea target-ului privind colectarea selectivă.

Valoarea sancțiunilor aplicate este cuprinsă între 30.000 și 75.000 de lei, cea mai mare amendă fiind aplicată comunei Valea Seacă. O altă amendă în valoare de 75.000 de lei a primit și Primăria comunei Movileni, la începutul acestui an, tot pentru depozitarea necontrolată a deșeurilor și neatingerea target-ului privind colectarea selectivă a deșeurilor. Sunt și primari din Iași care, după ce au fost amendați de Garda de Mediu, au dus la îndeplinire măsurile impuse de comisarii de mediu. Mai mult, au montat camere de supraveghere pentru a prinde persoanele care aruncă gunoaiele oriunde.

Comisarii de mediu au amendat firmele din Iași cu 1,3 milioane de lei în anul 2021

Garda de Mediu Iași a aplicat amenzi în valoare de 1,3 milioane de lei, în anul 2021 pentru neregulile găsite în urma verificărilor în teren. Au fost aplicate 173 de sancțiuni în valoare de 1.331.000 lei și au fost făcute 4 sesizări penale. Amenzile au fost aplicate pentru mai multe neconformități precum nepunerea la dispoziția comisarilor a informațiilor solicitate, lipsa actelor de reglementare pentru proiecte sau activități, neluarea măsurilor de salubrizare, gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor sau a apelor uzate.

O parte din sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea obligațiilor privind protecția atmosferei, funcționarea fără respectarea autorizației de mediu, nerespectarea reglementărilor privind regimul spațiilor verzi, lipsa documentelor privind transportul deșeurilor. De asemenea, au fost sesizate organele de cercetare penală pentru patru fapte care se încadrează, conform legislației de mediu la infracțiuni: o faptă de gestionare necorespunzătoare a deșeurilor periculoase și trei fapte de ardere a vegetației în arii naturale protejate.
Adauga un comentariu