Actualitate

Iesenii iau cu asalt cabinetele stomatologice in aceasta perioada! Iata motivul

Publicat: 19 iun. 2015
1

@ Serviciile stomatologice sunt la mare cautare in aceasta perioada @ Copiii prezinta afectiuni destul de grave la nivelul sanatatii orale

Principala problema pe care romanii o trateaza cand se intorc vara in tara este sanatatea orala. Cabinetele stomatologice in aceasta perioada sunt foarte aglomerate din cauza numarului mare de pacienti care doresc sa apeleze la serviciile medicilor stomatologi. Persoanele care merg la astfel de cabinete trateaza probleme precum obturatii, coronite, proteze sau alte lucrari. In ultima perioada, implanturile sunt cele mai cautate, iar materialul cel mai des cerut de pacienti este metalo-ceramica. Urmeaza in topul serviciilor oferite de stomatologi protetica, ce consta in coronite fixe puse peste dinti, puntile, care sunt lucrari fixe sau protezele mobile, care sunt efectuate in cazul prezentei a foarte putini dinti pe arcada.

„In perioada de vara, programul nostru este supraaglomerat deoarece toata lumea vine in concediu si trece pe la noi pentru a-si putea trata probleme ivite de la ultima vizita la medicul stomatolog. De obicei, merg doar prin recomandari cu pacientii pentru ca nu facem fata. Avem si cate 20 – 22 pacienti pe zi, mai mult decat putem duce. Cine poate sa se dea dupa programul nostru, e bine. Sunt persoane carora le zic ca au programare in 10 zile si cand aud ca e asa mult nu prea sunt de acord, dar pana la urma inteleg ca altfel nu se poate si apoi vin la data programata”, declara medicul stomatolog Tatiana Rotaru, de la Cabinetul Stomatologic Silvia Martu.

Timpul, dusmanul romanilor

Un impediment in rezolvarea problemelor este timpul pe care pacientii il au la dispozitie. De regula, romanii doresc terminarea lucrarilor in jur de doua saptamani, se grabesc pentru ca nu au mult timp concediu. Dar acest lucru nu este deloc bun. Organismul nu are timp sa se refaca si exista posibilitatea ca o lucrare facuta in graba sa nu tina atat de mult timp pe cat ar trebui. „De obicei, imi place sa fac lucrari provizorii la inceput, iar urmatorul an, daca pacientul nu poate reveni mai repede in tara, sa fac lucrarea definitiva. Pacientii mei vechi inteleg acest lucru, sa poata tine lucrarea pe termen lung. Ce e facut in graba, tot in graba se duce”, mai precizeaza Tatiana Rotaru.

Persoanele care merg la acelasi medic si cunosc aglomeratia care este vara la cabinetele stomatologice, prefera sa sune din timp, sa faca programari, pentru a fi siguri ca vor avea parte de serviciile aceluiasi medic. Programarile medicului stomatolog sunt deja pana in luna august, sunt persoane care au facut programare pentru 15 iunie cu aproape doua luni inainte, nedorind sa ajunga in tara si sa nu poata beneficia de serviciile medicului Tatiana Rotaru.

„Am 6 ani de cand vara vin din Germania si mereu trec pe aici, la cabinet, sa beneficiez de serviciile doamnei doctor. Sunt foarte multumita si daca am vazut ca nu sunt probleme, prefer sa vin tot aici de fiecare data”, povesteste o pacienta aflata in cabinetul stomatologic aflat pe strada Nicolae Iorga nr. 59. Sunt si pacienti straini care merg in cabinetele stomatologice, indrumati de catre cunoscuti sau de alte rude, in general veniti din tari ale Europei.

Copiii sunt cei mai afectati in ceea ce priveste sanatatea orala

Copiii prezinta cele mai multe afectiuni la nivelul dintilor, mai ales dupa ce o perioada indelungata, din aprilie 2013 pana in iulie 2014, Casa de Asigurari de Sanatate Iasi nu a avut incheiate contracte cu medicii stomatologi. Pentru ca serviciile nu erau decontate de CAS, parintii isi aduceau copiii la stomatolog doar in cazuri foarte urgente. „Copiii sunt un dezastru. De cand s-au reinnoit contractele cu CAS, au inceput sa vina copiii la stomatolog, dar la cat de multi sunt, in primele 3-4 zile se termina banii pe o luna. Pentru a nu plati serviciile stomatologice, sunt persoane care asteapta pana in luna septembrie. De asemenea, pensionarii au reducere de la CAS pentru protezele mobile, iar eu la doua proteze declarate, am terminat banii. Cei care isi permit, le achita integral, iar cei care nu au, prefera sa astepte sau ii indrum spre alti colegi”, a mai adaugat medicul stomatolog.

Comentarii
Adauga un comentariu