News Flash:

Iesenii intra in UE cu muraturi

23 Septembrie 2005
1343 Vizualizari | 0 Comentarii
•Persoanele care detin retete de produse traditionale pot veni la Directia Agricola si pentru Dezvoltare Rurala sa solicite actele de obtinere a certificatului de produs traditional •Dupa aderarea la Uniunea Europeana, aceste produse vor putea fi comercializate oriunde, ca produse specifice judetului Iasi •Grasa de Cotnari, placintele poale-n brau sau anumite categorii de branza ar putea fi considerate produse traditionale

Muraturile, placintele poale-n brau sau branza de burduf conservata doar intr-un anume fel ar putea deveni produse traditionale iesene si, in consecinta, comercializate foarte avantajos pentru producatori. Aceasta deoarece a fost demarata campania de informare a cetatenilor cu privire la produsele traditionale si despre cum pot primi anumite produse eticheta de produs traditional. Persoanele care considera ca sunt detinatoare ale unor retete proprii de produse alimentare sau bauturi, retete pe care nu le mai poseda nimeni altcineva si au o vechime de cateva generatii, pot solicita de la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Iasi documentatia necesara pentru a inregistra produsul ca fiind traditional familiei, satului sau zonei respective. Acest lucru poate fi pus in practica incepand cu data de 1 octombrie si va aduce mai multe beneficii celui care detine actele pentru produsul respectiv. Produsele traditionale vor fi apreciate mult mai mult dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, cand vor putea fi comercializate in orice tara europeana ca fiind specifice judetului Iasi. Obtinerea acestor certificate este un lucru necesar, deoarece o anumita categorie de produse nu va mai putea fi comercializata intrucat se abate de la normele europene, insa sunt produse de generatii intregi in anumite zone. Un exemplu este cel al produselor lactate. Conform celor de la DADR, dupa aderare vor exista cateva centre mari de preluare a laptelui pentru procesare, insa o parte nu va fi acceptat deoarece poate contine elemente specifice, care se abat de la norme impuse de Uniunea Europeana. Persoanele care produc asemenea lapte pot face din el produse traditionale, asa cum erau obisnuiti de generatii intregi, pentru care sa obtina si un pret bun. Cei care considera ca detin secretul pentru asemenea produse pot veni la DADR sa solicite un caiet de sarcini cu normele care trebuie indeplinite de produsele respective.

Placintele poale-n brau

Astfel, trebuie dovedit faptul ca produsul respectiv este specific satului sau zonei si este produs de mai multe generatii si sa indeplineasca normele sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor. Din informatiile pe care le detin cei de la DADR Iasi, in judet exista mai multe produse care pot fi considerate traditionale. Astfel, dintre bauturi este specific vinul Grasa de Cotnari, vin care nu mai este produs in alte zone, Francusa sau Tamaioasa Romaneasca. Din categoria alimentelor, pot fi considerate mai multe produse. Astfel, arhicunoscutele placinte poale-n brau, anumite soiuri de branza de burduf, feliile de cas puse la conservat in saramura facuta cu zer sau anumite retete de muraturi. Chiar daca sunt produse similare in mai multe zone ale tarii, nu este exclus ca si aceste produse sa primeasca certificatul de produs traditional. Pentru acest lucru solicitantul trebuie sa arate care sunt diferentele fata de produsele similare din alte regiuni. Deocamdata nu stie nimeni care produse vor primi eticheta de produs traditional, decat dupa ce va incepe depunerea cererilor.
(S.D.)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1417 (s) | 22 queries | Mysql time :0.021330 (s)