Eveniment-Social

Iesenii isi abandoneaza batranii la spital. Acestia spun ca statul trebuie sa-i ingrijeasca pentru ca au platit toata viata asigurari de sanatate

Publicat: 08 sept. 2017
1

Multi dintre ieseni ajung sa-si abandoneze parintii la spital, pentru ca nu au alta posibilitatea de a-i ingriji. Numai in cursul noptii de joi spre vineri, sapte batrani, cu varste cuprinse intre 75 si 95 de ani, au fost transportati la UPU din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iasi.

Pacientii sunt diagnosticati cu cancer in stadii avansate, boli cronice grave sau dementa. Dupa cum au precizat medicii, acesti pacienti ar trebui internati in centre de ingrijiri paliative. Numarul mare de pacienti, care au nevoie de spitalizare in astfel de centre, depaseste cu mult numarul de locuri existente in judetul Iasi. Multe dintre familiile acestor batrani nu isi permit sa suporte costurile „piperate” in centrele de ingrijiri paliative private. Pacientii care sufera de dementa nu sunt internati la Institutul de psihiatrie „Socola” din Iasi, deoarece nu sunt considerati o urgenta medicala.

Citeste si : Batranii sunt abandonati in spitale in timpul Sarbatorilor de Iarna

„Ne confruntam, zilnic, cu aceeasi pacienti in varsta pe care familiile nu vor sa-i mai ingrijeasca. Vin cu ei la Spitalul «Sf. Spiridon» si spun ca noi trebuie sa-i rezolvam, sa-i ajutam. Unii sunt refuzati de la pshiatrie, pentru ca nu reprezinta o urgenta medicala pentru a fi internati. Acesti pacientii sunt adusi la UPU si raman aici. Asteptam ca cineva din familie sa vina sa ii ia acasa. Sunt multe familii care considera ca spitalul trebuie sa-i ingrijeasca, pentru ca au platit asigurari de sanatate o viata. Asa cred unele familii ca statul trebuie sa le ingrijeasca batranii. Multi dintre pacienti sunt cu cancer. Institul Regional de Oncologie si Institutul de psihaitrie nu ii interneaza pentru ca nu sunt urgente. Asta noapte am reusit sa-i rezolvam pe toti pacientii. Doar o batrana de 75 ani a fost internata la dermatologie, fiind diagnosticata cu ulcere trofice suprainfectate. Ceilalti pacienti i-am trimis cu ambulanta la domiciliu, dupa ce, in prealabil, am luat legatura cu familiile pentru a ne asigura ca este cineva acasa. Ambulanta nu face un astfel de transport pe timpul noptii fara a se asigura ca cineva va prelua bolnavul”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoesu, sefa UPU-SMURD de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iasi.

Citeste si : Avocat in UPU la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iasi: „Vreau sa fiu consultata acum. Sunt avocat si imi permit”. Ce a urmat este de neinchipuit

Adauga un comentariu