News Flash:

Iesenii nu mai au apa calda

16 Mai 2000
1106 Vizualizari | 0 Comentarii
•RA Termoficare va da in judecata Sucursala Electrocentrale Iasi •CET are de recuperat peste 300 miliarde lei

Incepand de azi, Iasul nu mai beneficiaza de apa calda menajera. Sucursala Electrocentrale Iasi a sistat in aceasta dimineata furnizarea agentului termic. De la primele ore ale diminetii, CET I a inceput manevrele de inchidere a instalatiilor de furnizare a agentului termic. Iasul se va alinia astfel celorlalte 18 municipii, resedinta de judet, in care a fost sistata apa calda menajera.

CET este in incapacitate de plata

Principalul motiv care a condus la declansarea crizei apei calde l-a constituit faptul ca Sucursala Electrocentrale Iasi nu mai are lichiditati pentru achizitionarea combustibilului. Sucursala Electrocentrale Iasi are de recuperat peste 300 de miliarde lei pentru agentul termic livrat beneficiarilor sai la care se mai adauga si penalitatile pentru intarzierea la plata. SC Termoelectrica SA a impus Sucursalei Electrocentrale Iasi sistarea furnizarii agentului termic daca beneficiarii nu vor achita contravaloarea consumului. Imposibilitatea recuperarii creantelor a condus la imposibilitatea procurarii combustibililor astfel incat instalatiile de la CET functionau ieri cu un debit redus de gaz metan. Anticipand sistarea furnizarii agentului termic, conducerea CET a trimis de ieri in somaj tehnic 204 angajati. "Maine (azi - n.r.), incepand cu ora 6, vom sista furnizarea agentului termic la RA Termoficare. Regia trebuia sa semneze un angajament pentru reesalonarea datoriilor. In plus, avizul dat de Termoelectrica SA ne obliga sa inchidem instalatiile de furnizare a agentului termic", a declarat Dan Grecu, directorul comercial al Sucursalei Electrocentrale Iasi.

RA Termoficare si asociatiile bun-platnice vor actiona CET-ul in justitie

In replica la aceasta masura, conducerea RA Termoficare va actiona in justitie Sucursala Electrocentrale Iasi si nu va mai achita datoria care o are fata de aceasta. Romeo Mistreanu, administratorul RA Termoficare, a mentionat ca masura preconizata de CET ii va afecta pe locatarii bun-platnici care, la randul lor, si-au manifestat intentia unei actiuni in justitie daca nu va mai fi livrata apa calda menajera. "Inca nu am o confirmare oficiala de la CET in privinta masurii pe care o preconizeaza. Daca Iasul va ramane fara apa calda voi da in judecata Sucursala Electrocentrale. De asemenea, nu voi mai plati nici un leu din datoria catre CET pana nu va fi reluata furnizarea agentului termic. Nu ma intereseaza nici campania electorala si nici alte probleme. RA Termoficare a incheiat cu CET contractul pentru primirea agentului termic si nu cu Termoelectrica SA", a declarat administratorul Romeo Mistreanu. Potrivit aceleiasi surse, banii care vor proveni din incasari si subventii vor fi virati pentru acoperirea datoriilor regiei de termoficare catre RAJAC, Sucursala de Distributie a Energiei Electrice si catre SC Distrigaz Nord. "Am neglijat obligatiile financiare catre aceste societati in favoarea achitarii datoriilor catre CET. Daca se opreste furnizarea agentului termic voi schimba ordinea prioritatilor", a conchis administratorul Romeo Mistreanu.

Restantele Regiei de Termoficare sunt de 247 de miliarde lei

Potrivit evidentelor de la CET, restantele pe care le are RA Termoficare la plata agentului termic se cifreaza la 247 de miliarde lei. Datoriile populatiei catre RA Termoficare se ridica la 121,5 miliarde lei iar cele ale agentilor economici la 12,5 miliarde lei. Diferenta pana la 247 de miliarde lei reprezinta penalitatile aplicate de CET pentru intarzierile la plata ale agentului termic. Conducerea RA Termoficare a apreciat ca situatia platilor catre CET este mult mai buna in acest an fata de aceeasi perioada a anului trecut. Romeo Mistreanu a declarat ca, in prezent, RA Termoficare se afla cu platile la o diferenta de doua luni si jumatate fata de listele de plata la intretinere care au fost afisate. La 1 mai 1999, RA Termoficare platea pentru energia termica livrata in august 1998. "Trebuie luat in consideratie ca nu au fost inca afisate listele de plata pe lunile martie si aprilie. Din factura pentru agent termic pe luna decembrie mai avem de platit 17 miliarde lei", a subliniat administratorul Romeo Mistreanu. Ieri, RA Termoficare a mai virat la CET inca 2,5 miliarde lei provenind din subventii si din incasarile facute de regie. Referitor la modalitatea in care RA Termoficare isi va putea achita integral datoriile catre CET, directorul comercial Dan Grecu a mentionat ca este necesara o esalonare a acestora, in viramente zilnice de doua miliarde lei, pana la 1 septembrie.
Ovidiu MARDARE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1251 (s) | 24 queries | Mysql time :0.012952 (s)