News Flash:

Iesenii nu se inghesuie sa isi declare veniturile

16 Mai 2005
1365 Vizualizari | 0 Comentarii
•La sfarsitul saptamanii trecute, procentul de depunere a declaratiilor pe venitul global era de doar 45 la suta •Astazi este ultima zi in care iesenii mai pot depune aceste declaratii fara a fi sanctionati

Conform informatiilor furnizate de reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi, procentul de depunere a declaratiilor pe venitul global, aferent anului 2004, era de doar 45 la suta la sfarsitul saptamanii trecute. "S-a lucrat foarte mult in ultimele zile. Ultimul procent este de 45 la suta de depuneri. Este redus, dar la nivel national, vineri procentul era de 40 la suta. Astazi este ultima zi in care iesenii mai pot depune aceste declaratii, iar programul de primire va fi pana la ora 19.00", a declarat ieri Maria Taran, purtator de cuvant la DGFPJ Iasi. In acelasi timp, un numar mare de ieseni s-au aratat dornici de a dona unei organizatii non-profit un procent de 1 la suta din impozitul pe venitul global.
Finantistii ieseni au cerut Agentiei Nationale de Administrare Fiscala un numar de 14 mii de noi formulare, pentru persoanele care doresc sa directioneze un procent de 1 la suta din impozitul pe venitul realizat in 2004 catre organizatiile nonguvernamentale. Anul trecut gradul de depunere a fost unul ridicat, cu doua procente peste media pe tara. Media a fost de 96 la suta, in timp ce judetul Iasi a realizat un procent de 98 la suta, din punct de vedere al depunerilor. Declaratia trebuie insotita de copii dupa Declaratiile speciale si fisele fiscale pe baza carora a fost completata. Veniturile din activitati independente sunt reprezentante de veniturile comerciale, cum sunt prestarile de servicii sau practicarea unei meserii, altele decat cele din profesii liberale. In acelasi timp, venitul net este reprezentat in formular de suma venitului net din activitati comerciale, realizat din toate sursele, preluata din Declaratia speciala privind veniturile din activitati independente comerciale, depusa pentru fiecare sursa in parte. Un capitol special este cel al profesiilor liberale. Acesta va fi completat de cei care au obtinut anul trecut venituri din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, expert contabil, contabil autorizat, broker, arhitect sau a altor profesii asemanatoare.

Venituri impozabile

Venitul net din salarii trebuie completat de contribuabilii care au realizat in 2004 venituri din salarii si asimilate acestora, pentru activitatea desfasurata pe teritoriul tarii. In acelasi timp, sunt obligate sa depuna declaratii si persoanele care au salarii, realizate in afara functiei de baza. O alta categorie aparte este cea a veniturilor nete din salarii primite din strainatate, pentru activitatea desfasurata in Romania. Totodata, veniturile din cedarea folosintei bunurilor se regasesc la unul dintre punctele Declaratiei si va trebui sa cuprinda suma venitului net din cedarea folosintei bunurilor realizat din toate sursele. Pentru a justifica deducerile personale, contribuabilii ieseni trebuie sa anexeze copii legalizate ale documentelor care atesta dreptul la deduceri personale suplimentare, cum ar fi certificat de casatorie, certificat de nastere pentru copiii aflati in intretinere, certificatul comisiei de expertiza medicala si decizia de pensionare pentru cazurile de invaliditate, adeverinta de venit pentru persoana aflata in intretinere si o declaratie pe propria raspundere privind veridicitatea datelor ce vor fi folosite la calculul deducerilor. In acelasi timp, conform Codului fiscal, avantajele primite de salariati sub forma de tichete cadou reprezinta venituri neimpozabile numai daca acestea sunt acordate sub forma de cadouri oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 Martie, in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, nu depaseste 1,2 milioane lei.
Gelu JIREGHIE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1165 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014455 (s)