Economic Local

Ieșenii nu sunt interesați de programul pentru plante aromatice! Fermierii au solicitat de la APIA ajutoare în valoare de 20.000 de euro, cele mai multe pentru culturile de muștar!

Publicat: 01 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ieșenii nu sunt interesați de programul pentru plante aromatice Fermierii au solicitat de la APIA ajutoare în valoare de 20.000 de euro cele mai multe pentru culturile de muștar
Fermierii din Iași au solicitat ajutoare financiare în cadrul Programului pentru susținerea producției de plante aromatice. Cele mai multe cereri sunt din partea cultivatorilor de muștar, care pot primi 150 de euro la hectar

Ieșenii au depus doar șase cereri în Programul pentru susținerea producției de plante aromatice, derulat de APIA. Fermierii ieșeni au solicitat ajutoare financiare în valoare de 20.000 de euro, pentru plantații cu muștar și busuioc. Cele mai multe cereri sunt din partea cultivatorilor de muștar, care pot primi 150 de euro la hectar

Programul pentru susținerea producției de plante aromatice, cea mai nouă schemă, lansată pentru prima dată în acest an, nu prezintă interes pentru fermierii ieșeni. Cultivatorii din județ au depus doar șase cereri, cele mai multe fiind pentru culturile de muștar. Imediat după verificarea lor, dacă fermierii sunt eligibili la plata ajutoarelor acordate prin intermediul programului derulat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), pot încasa subvenții în valoare totală de 20.000 de euro.

Controalele în ferme vor fi făcute de către specialiștii din cadrul Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și ai Direcției Agricole Iași, până la sfârșitul lunii septembrie 2021. Începând cu 15 octombrie 2021, cultivatorii de plante aromatice din Iași pot aduce documentele justificative vânzării produselor. Fermierii primesc între 150 de euro și 2.600 de euro la hectar, în funcție de cultură. Programul pentru susținerea producției de plante aromatice, derulat pentru prima dată în acest an, își propune creșterea suprafețelor cultivate cu busuioc, cimbru, coriandru, fenicul și muștar.

Fermierii din Iași au cerut ajutoare financiare în valoare de 20.000 de euro pentru plantele aromatice

Plafonul total alocat acestei scheme de minimis este de 6.000.000 de lei, echivalentul sumei de 1.231.400 de euro, la un curs de 4,8725 lei / euro. Valoarea ajutorului de minimis este 2.600 de euro la hectarul cultivat cu busuioc, pe o suprafață minimă de jumătate de hectar. Un ajutor în valoare de 150 de euro la hectar îl primesc fermierii din Iași cu plantațiile cu muștar, aici fiind vorba despre cei mai mulți solicitanți ai ajutorului financiar acordat în acest an.

Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi / întreprinderi unice nu poate depăși suma de 20.000 de euro pe durata a trei exerciții financiare, în cursul exercițiului financiar actual, respectiv anul depunerii cererii de înscriere în program și în cele două exerciții financiare precedente.
Producțiile minime pentru acordarea subvențiilor sunt de 4.000 kg de plantă proaspătă, de pe o suprafață de 0,5 hectare, sau 650 kg de plantă uscată de pe aceeași suprafață, pentru cultivatorii de busuioc. Pentru ieșenii care cultivă muștar, cantitatea minimă produsă eligibilă este de 950 kg de sămânță, la hectar.

Fermierii ieșeni pot obține, pentru un hectar cu muștar, un profit de până la 1.000 de euro

Producțiile de semințe de muștar ale fermierilor români sunt achiziționate de companii din Franța. În anii trecuți, prețul oferit agricultorilor a fost cuprins între 700 și 800 de euro pe tonă. De pe o suprafață cu un hectar de muștar se recoltează, în medie, două tone de semințe. Astfel, profitul poate ajunge la 1.000 de euro la hectar, eliminând cheltuielile cu înființarea și întreținerea acelui hectar.

Cultura muștarului este încurajată prin măsurile de agromediu, iar, prin Pachetul 4 – „Culturi verzi”, valoarea sprijinului financiar acordat de APIA ajunge la peste 150 de euro/ha/an. Cerințele sunt minime, cea mai importantă fiind utilizarea exclusivă a fertilizanților organici. Costul de înființare a culturii este de câteva mii de lei, iar recoltarea se face la sfârșitul lunii iunie, planta având o perioadă de vegetație de aproximativ 90 de zile. Planta este rezistentă la secetă, însă e mai expusă la dăunători. O afacere de succes din Iași, cu muștar, este a tinerei Roxana Jora, care a fondat brandul „Doamne Ferește”.

APIA demarează controalele în fermele din județul Iași, în această lună

Fermierii din Iași care cultivă grâu, porumb, floarea-soarelui, rapiță sau sfeclă, dar au și afaceri în zootehnie au solicitat în acest an subvenții pentru o suprafață de peste 280.000 de hectare de teren agricol. Începând cu data de 12 iulie 2021, solicitanții selectați la eșantionul de control vor fi verificați la fața locului de către inspectorii APIA Iași. Aceștia trebuie să respecte o serie de obligații.

Fermierii trebuie să permită accesul inspectorilor pe terenul fermei, să prezinte informațiile solicitate, să delimiteze parcelele la fața locului, dacă pe parcelele învecinate s-a înființat aceeași cultură. De asemenea, dacă fermierul nu poate fi prezent în momentul controlului, este obligat să împuternicească o altă persoană în baza unei declarații pe propria răspundere și a unei copii de pe buletinul sau cartea de identitate, documente care vor fi anexate dosarului de control. Fermierii nu sunt obligați să semneze raportul de control al inspectorilor APIA dacă nu sunt de acord cu ce scrie în acel document.

Adauga un comentariu