Titlurile zilei

Ieșenii plătesc averi pe apartamentele de lux! Nu se uită la bani, chiar dacă totul se scumpește. Care sunt cele mai căutate zone – FOTO

Publicat: 24 feb. 2021
Apartamente de lux din Iași și Mila Ursache și Ana Maria Roșca, specialiste în imobiliare
Potrivit specialiștilor în imobiliare din Iași, a crescut cererea din partea clienților pentru achiziția de apartamente spațioase, cu 3 sau 4 camere. Clienții plătesc între 1.200 și 1.400 de euro, pe metrul pătrat, și cumpără în zone precum Bucium sau Copou, dar și la periferia orașului

Ieșenii vor să se mute în apartamente spațioase, pentru care plătesc între 84.000 și 120.000 de euro. Potrivit specialiștilor în imobiliare, cererea a crescut cu 20 până la 30 la sută în ultimele 6 luni. O veste îngrijorătoare este faptul că s-au scumpit materialele de construcții care determină o creștere a prețului apartamentelor

Specialiștii în imobiliare din Iași susțin că, începând din toamna anului 2020, a crescut interesul ieșenilor pentru achiziția de apartamente cu 3 sau 4 camere. Prețul pe metru pătrat este cuprins între 1.200 și 1.400 de euro. Dacă zonele periferice ale orașului sunt preferate de ieșenii care se mută cu familia în locuințele spațioase, sunt și clienți care preferă zonele Bucium, Copou sau Little Texas (Moara de Vânt).

„Trecerea de la apartament la casă s-a văzut în a doua jumătate a anului 2020, pe fondul pandemiei. Din toamna anului trecut însă a început să crească cererea și pentru achiziția de apartamente mai mari, cu 3-4 camere. În această perioadă sunt căutate mai ales aceste locuințe, în zona Copou, Little Texas, Bucium. Prețurile sunt cuprinse între 1.200 și 1.400 de euro pe metrul pătrat. Un apartament cu 3 camere, confort 1, are o suprafață de 70 de metri pătrați, în medie. Se observă că au crescut vânzările în această zonă, în ultimele luni, comparativ cu anul precedent”, susține Ana-Maria Roșca, specialist în imobiliare.

Clienții din Iași plătesc între 1.200 și 1.400 de euro, metrul pătrat, pentru apartamentele spațioase

Finisajele sunt de cea mai bună calitate, iar dacă unii aleg să facă un credit bancar pentru a achiziționa noua locuință, alții plătesc cu banii cash.

„Cei care construiesc astfel de apartamente folosesc și materiale de calitate, pun centrale de calitate, calorifere de aluminiu, geamuri mari, camerele sunt luminoase, folosesc vată bazaltică la izolația blocului, care este un izolator bun, blocul nu ia foc, menține căldura. Apartamentele sunt placate cu marmură, se folosesc materiale scumpe, de la firme cunoscute, clienții vor șeminee în locuințe, e o modă acum. Cei care se mută în apartamente spațioase sunt familiile, care renunță la apartamentele cu două camere, le vând și mai fac un credit bancar pentru a avea suma necesară achiziției noii locuințe sau cumpără cu banii cash. Am observat că procentul e undeva la jumătate pentru cei cu credite și cei cu banii cash”, mai spune Ana Maria Roșca.

Clienții plătesc pentru apartamentele spațioase fie cu banii cash, fie cu banii obținuți din credite bancare

Cei care vor să achiziționeze apartamentele cu 3 sau 4 camere sunt ieșenii cu 2 sau 3 copii, care au nevoie de mai mult spațiu pentru familie.

„Sunt persoane care au petrecut timp îndelungat acasă, de teama îmbolnăvirii cu COVID-19, dar și odată cu mutarea serviciului în online mulți iau decizia să cumpere apartamente spațioase, cu 3 sau 4 camere. Nu se grăbesc să le cumpere, ci se informează înainte de plăti pentru apartamentul achiziționat, sunt familiști, cu copii”, susține Laura Lișman, specialist în imobiliare.

Ieșenii familiști caută apartamentele de la periferia orașului, unde sunt departe de aglomerație.

„Vor liniște, mai ales cei care au avut vecini gălăgioși, care au făcut modificări în apartamente, se plâng de faptul că au nevoie de liniște. Își amenajează un mic spațiu care ține locul biroului de la serviciu, pentru care lucrează de acasă”, susține Cristian Ionașcu, specialist în imobiliare, din Iași.

A crescut prețul materialelor de construcții, ceea ce determină o scumpire a prețului locuințelor

O schimbare importantă de pe piața imobiliară din Iași care se observă în ultima lună este creșterea prețurilor la materialele de construcții. La ciment și cărămidă este o creștere de 15-20 la sută, la fier, de 30 la sută, iar la vopsea, de 10 la sută, comparativ cu anul 2020. Aceste scumpiri se vor vedea și în prețul final al unui apartament care va crește până la sfârșitul anului 2021, potrivit specialiștilor în imobiliare.

„A crescut prețul materialelor de construcții și va crește în continuare. Acest lucru se va reflecta în prețul final al apartamentului. Vor fi mai scumpe apartamentele cu 200-300 de euro metrul pătrat, până la sfârșitul acestui an. Prețul la materialele de construcții a crescut cu 40 la sută”, mai spune Ana Maria Roșca.

S-au scumpit inclusiv apartamentele din blocurile vechi.

„Un apartament în Tătărași pentru care clientul plătea 1.000 de euro metrul pătrați, plătește acum 1.100-1.150 de euro. Iar investiții trebuie făcute în apartament pentru că nu este nou. Practic, ajungi la aceleași prețuri pentru un apartament dintr-un bloc nou. Se cer multe apartamente la periferia orașului, sunt foarte atenți pentru ce cheltuie banii, pentru ce plătesc. Unele persoane plătesc 4-5 ani rata la bancă pentru un apartament, îl vând și se mută într-un apartament mai spațios. Cunosc oameni care au cumpărat pentru investiții 2-3 apartamente în același bloc”, susține Mila Ursache, specialist în imobiliare.

Astfel, prețurile la casele din Iași au crescut cu până la 10.000 de euro în perioada verii.

În zona metropolitană din Iași au fost demarate mai multe proiecte imobiliare în anul 2020

Prețul unei locuințe cu două camere a ajuns la aproximativ 65.000 de euro, în anumite zone din Iași. Scumpiri sunt și în alte orașe din țară, precum Timișoara, unde prețul unui apartament nou este de peste 1.200 euro/mp. De asemenea, la Cluj, un metru pătrat util construit costă aproximativ 1.800 de euro, iar în București, 1.470 de euro. Scumpiri la locuințe au fost încă din anul 2020, în special la case, datorită cererii crescute. De asemenea, în Iași se construiesc blocuri noi mai ales la periferia orașului, unde au fost mai multe reclamații din partea vecinilor nemulțumiți sau a clienților, însă se construiește și în zone precum Bucium sau Copou.

Comentarii
 • Bula imobiliara! Sunt zeci de mii de dosare încă nerezolvate cu creditele imobiliare in franci elvețieni. Acum suntem la capătul unui ciclu care se termina. Va urma iar o cădere abrupta. Agenții plătesc bani grei pentru publicitate înșelătoare, ca sa nu scriu înșelătorie la drumul mare. Se scumpesc preturile artificial. Din pix. Din vorbe. Nu sunt justificate scumpirile.
  Mergeți seara in aceste complexuri de blocuri și uitati-va la cate blocuri este lumina aprinsa. Faceți o medie pe apartamente, că poate unii sunt acasă dar nu au lumina aprinsa in acel timp. O sa constatati că majoritatea blocurilor sunt cu apartamentele nelocuite.

 • Astea două sant specialiști în imobiliare ?ha,ha,ha astea sant constipate de foame fraților, nu vedeți că bat câmpii realitatea e alta piața imobiliară e în colaps ,oamenii se zbat în datorii ,mulți au împrumutat de la banci ,așa zisa Pandemia e valul doi al crizei financiare din 2007 orchestrată cei care conduc turma au dat gherț la fraeri,proștii inteligenți sau împrumutat și acum o sa le ia bunurile 70% au restanțe, sau refinanțeaza împrumuturile de unde cresteștere economică uitativă în jurul vostru cu ochii mari deschiși nu preluați stiri din mas media vine din când în când câte un meltean din BT,NT,VS și cumpără un apartament și gata a crescut pretul și este deficit de apartamente ,trebuia să le luați cîte un covrig la specialiste înainte de interviu să ronțaie că delireaza,,de foame,, sau trimitetile la emisiunea aia a lui Virgil Ianțu,,Copiii spun lucruri trasnite,,

 • Asta e publicitate mascata, sa faca reclama la apartementele, care nu se vand.
  In primul rand blocurile noi sunt facute in graba si cu materialele cele mai proaste.
  Peretii despartitori sunt foarte subtiri si se aude zgomotul de la vecinul ca si cum ar fi la tine in apartament.
  In al doilea rand preturile sunt prohibitive, 1.200 și 1.400 de euro pentru Iasi este enorm!
  Iar apartamentele numai spatioase nu sunt, ca ai o terasa uriasa de 15-20mp pe care nu o poti folosi niciodata la capacitatea maxima. MP2 utili sunt mai putini decat intr-un bloc din anii 90.

 • De ce au crescut preturile in contextul scaderii TVA la apartamente? Calitate scazuta la pret mare?????? Si infrastructura in zona? Iluminat, parcari, parcuri, locuri de joaca pentru copii..

 • Studiu de caz.
  Cat de prost sa fii ca sa iti vina o haita din vaslui, sa iti toarne un plod si sa dai pretul unui apartament nou nout ca sa o muti pe cadaoala intr-un bloc de 50 de ani, bine scuturat, da’ in Copou.
  Asta inseamna sa nu ai bijboaca de bulit si sa cazi in fund de admiratie.

  Alt caz.
  Bostonianca hirsuta. Venita la Iasi, pompa la aitistu mamii si borac produs pe repede inainte. Fraieru (merge cu Dacia) face credit pe 25 de ani sa mute cadaoala la casa (luata de-a gata, mucegai in pod, curtea cat o pastila de aspirina) la „aer curat”. Trașca vrea mai mult, el nu poate mai mult. Ea i-a dat umed, el i-a dat nas.
  Hai imobiliarele, ca de pe urma acestor fraieri faceti banii. Implicit astfel de povesti trebuie publicate pentru a stimula cumparatorii.

 • Sa fim sinceri, IT-istii au salarii foarte bune, dupa aia o anumita categorie de bugetari. Si marea majoritate sunt tineri veniti din toate orasele/satele/comunele foarte sarace, unde nu aveau efectiv nici un viitor in viata. Ce sa faci ca tanat IT-ist in Botosani sau Vaslui, in Pascani sau Harlau ? Hai sa fim sinceri. Iasiul bubuie la capitolul dezvoltare. Ganditi-va ca acusi vine Pallas II, Silk-ul, Era Carefurr se remodernizeaza, urmeaza inca un parc tehnologic la Lectani .. este de munca, oameni nu sunt. Cat despre pretul apartamentelor, intradevar, este exorbitant, dar atata timp cat ai cerere ..

 • Ultima dată când a crescut prețul imobiliarelor din cauza scumpirii cărămizilor, fierului și vopselelor era 2008. Lumea uită repede.

 • Si a scazut la jumate in 2009. La materiale.
  Fraierii au continuat sa cumpere imobiliarele la preturi marite. Artificial. Ce bani buni s-au facut atunci.
  Se fac si acum, ca vine pulimea la oras.

 • apartamente luxoase care nu prezinta nici o siguranta impotriva incendiilor, seismelor sau alunecarilor de teren. decat sa dau 120 mii de coco pe un penthouse si la un seism de 6+ sa-mi cada in cap etajele superioare mai degraba stau intr-o camera de camin de 12 m2

 • Imobiliarele sunt cea mai buna investitie dar pentru cel care construieste, profitul este cu mult peste alte domenii. Sunt familii care au 5 apartamente, asta pana PNL va pune impozit crescut pe a 2-a si a 3-a proprietate, sa vezi atunci distractie.

  Pana atunci este o mare teapa sa cumperi un apartament in Iasi la 1.200 euro/metru patrat intr-o zona care nu are parcare, scoala, gradinita, strazi civilizate in zona, la banii astia iti faci casa pe pamant, cu gradina si gratar ca oricum ITstii lucreaza de acasa.

 • Cumparati apartamente scumpe unde auzi cand vecinul de la 1 trage apa si cel de la 5 trage un part, totul la 1.100 EUro pe metrul patrat, cu bucatarie open space cand gatesti peste sau faci un mujdei sa iti miroase in toata casa. Bravo ieseni!

  Stii ca vine criza imobiliara cand Expertii Imobiliari sponsorizeaza astfel de articole in presa locala.

 • Nu mai cumpara nimeni terenuri, casele noi erau ofertate sub 50% din pret, cumparatorii devenisera extrem de pretentiosi.

  Preturile de oferta s-au dus cu 60 %, in realitate tranzactiile fiind incheiate la preturi si mai mici.

  Se fac bani cand se dau tunuri, iar tunurile se dau atat timp cat bancile dau credite. Uita lumea cat s-a chinuit statul sa garanteze si sa supragaranteze aruncatul banilor pe geam. In buza cruzei programul Prima Casa inca mai exista, cerere, nu.

  Prima Casa a consumat cererea potentiala, i-a bagat la jug pe berbeci pentru open space, 1 dormitor, standarde sovietice.

 • Problema e mai naspa. In primul rind nu-i drept sa spui ca aglomeratia din Iasi se datoreaza BT, VS, etc. E vorba si de toti meltenii din IS care si-au luat droange de 1000 euro, dupa ce s-a sistat taxa de poluare, ca erau prea rupti in cur meltenii sa mai plateasca 300 euro in plus. Nu mai poti merge pe jos in IS, la cit fum iese din droangele meltenilor. Apoi, de acord: vin alti melteni si-si cumpara cotete de 40000 euro, care de fapt fac max 15 mii, cu tot cu un profit decent de 30 %. Dar fraierii platesc la dezvoltatori profit de > 200 %, sa fie si ei oameni. Dupa aia se apuca pe plodit, si-i vezi la 30 ani cu 2-3 plozi, rate la cotet pe 20 ani, si pe urma se pling pe retele si se solidarizeaza, ca viata-i grea. In 20 ani, blocurile-cotet vor ajunge fix ca-n Cantemir. Uitati-va la blocurile alea de pe Sararie-Copou, vindute cu > 2000 euro/m2 la alti melteni, ca deja e crapata tencuiala pe unele dintre ele. Darmite cotetele astea ? Si cine sa le remedieze, ca meltenii sint prinsi de nas 20 ani, abia au bani sa-si cumpere hirtie igienica. Stai sa vezi cind le rugineste tabla pe acoperis..valeu..
  Pe scurt, treaba-i naspa, nu te poti pune cu ‘hambitzul’ melteanului. El vrea pina la 30 ani sa fie si proprietar, sa aiba si droanga, si job bun, si cu sufletu-n rai, vorba poetului. Asa ca..la rate melteni ! Cica se merita, dar nu pt voi.

 • Imi pare bine ca mai sunt si altii care sau desteptat !, imobiliarele sunt intro bula uriasa gata sa se sparga ! vorba lui Daniel ” suntem la capatul unui ciclu care se termina”, atunci cand preturile super umflate a bulei nu mai cresc, nu mai au unde sa se umfle inseamna ca sa ajuns la maximul bulei !, urmeaza spargerea bulei , urmeaza o ”corectie” , prabusire de cateva zeci de procente !, oameni bun nu va bagati gatul in jugul robiei la banci pe 30 de ani !, asteptati un pic si veti putea cumpara in curand la jumate de pret daca aveti cash pregatit !

Adauga un comentariu