Actualitate

Ieșenii plecați în străinătate și-au anulat programările la medicul stomatolog din cauza pandemiei de Covid-19! Dr. Ana Maria Burdulea: „Este prima vară în care se întâmplă asta”

Publicat: 07 aug. 2020
Ieșenii plecați în străinătate și-au anulat programările la medicul stomatolog din cauza pandemiei de Covid-19
Ieșenii plecați în străinătate nu au mai venit la medicul stomatolog din cauza pandemiei de Covid-19

Ieșenii plecați în străinătate nu au mai venit la medicul stomatolog din cauza pandemiei de Covid-19. Este prima vară în care cei care muncesc în afara țării și-au anulat programările. Medicii spun că au pierdut pacienți din cauza faptului că multe zboruri s-au anulat, iar alții și-au amânat concediile în țară pentru că erau nevoiți să intre 14 zile în autoizolare la domiciliu

Cabinetele stomatologice din Iași, din ce în ce mai afectate de pandemia de Covid-19. Ieșenii plecați în străinătate și-au anulat programările la medicul stomatolog pentru a nu-și pierde locurile de muncă. Alții și-au justificat anularea programării prin anularea zborurilor sau perioada obligatorie de autoizolare la domiciliu. Medicii stomatologi ieșeni înregistrează pierderi financiare uriașe. Pandemia de Covid-19 afectează și medicina dentară pe lângă alte afaceri care au fost falimentate în numai câteva luni.

Medicul stomatolog Ana Maria Burdulea: „Am avut foarte mulți pacienți care lucrează în afara țării și care și-au anulat programarea la cabinet din cauza pandemiei de Covid-19”

Ieșenii care lucrează în străinătate și obișnuiau să își ia concediul în perioada verii pentru a-și repara problemele dentare la medicii stomatologi din Iași și-au anulat programările. Aceștia au explicat medicilor stomatologi că pandemia de Covid-19 le-a dat planurile peste cap.

„Am avut foarte mulți pacienți care lucrează în afara țării și care și-au anulat programarea la cabinet din cauza pandemiei de Covid-19 și a nesiguranței pe care o oferă această perioadă incertă din toate punctele de vedere. Cei mai mulți dintre aceștia mi-au spus că li s-au anulat zborurile către România. Este de înțeles toată această situație. Totodată, am avut pacienți care trebuiau să vină din țările afectate de coronavirus și cărora le-am impus personal să nu se prezinte la cabinet decât după 2 săptămâni de la intrarea în țară. Sunt regulile pe care le-am impus în cabinet atât pentru siguranța mea, cât și pentru siguranța celorlalți pacienți”, spune dr. Ana Maria Burdulea, medic stomatolog la AnaDent Iași.

Dr. Ana Burdulea: „În verile precedente, veneau la cabinetul stomatologic pe lângă ieșenii plecați în străinătate, chinezi și arabi”

În anii precedenți, așa cum povestește medicul stomatolog ieșean, avea solicitări pentru servicii medicale de la ieșeni plecați în Anglia, Italia, Spania și China. Totodată, la cabinetul AnaDent din Iași, veneau și pacienți străini, care au auzit că serviciile medicale dentare în România sunt mult mai ieftine decât în țările lor. Nici aceștia nu s-au mai prezentat în această vară, din cauza pandemiei de Covid-19.

„În verile precedente, veneau la cabinetul stomatologic, pe lângă ieșenii plecați în străinătate, și arabi, chinezi și persoane de alte naționalități. Aceștia au auzit că serviciile medicale în România sunt mult mai ieftine decât în străinătate și alegeau prin recomandare să vină la Iași. Au anulat desigur și ei programările, din varii motive legate de pandemia de Covid-19. Totodată, chiar dacă veneau, le ceream să stea în autoizolare la domiciliu 14 zile, iar mai apoi să vină la cabinetul stomatologic. Probabil că nimănui nu-i convine să își ia 2 săptămâni de concediu și să le petreacă într-un apartament din Iași”, mai spune dr. Ana Maria Burdulea.

La Clinica Stomatologică Andreica din Iași, numărul de programări a scăzut la jumătate din cauza pandemiei de Covid-19

Nici la Clinica Stomatologică Andreica din Iași situația nu este mai roz. Dintr-o medie de 100 de ieșeni plecați în străinătate care veneau vara să-și repare dantura la cabinetul medical, sub 50 la sută și-au anulat programările. Motivul principal este același: pandemia de Covid-19.

„Nu am înregistrat o scădere exagerată a numărului de pacienți care ni se adresează. În medie, dintr-o sută, care se prezentau vara la Clinica noastră, poate 50 au revenit. Dintre aceștia, majoritatea sunt persoane care lucrau în străinătate și care au revenit acasă în luna martie și au rămas aici. Totodată, avem pacienți care își începuseră lucrările înainte de începerea pandemiei de Covid-19 și au revenit acum pentru terminarea lucrării”, spune Raluca Bunduc, asistentă șefă la Clinica Stomatologică Andreica din Iași.

Medicii stomatologi ieșeni, revoltați pe creșterea bruscă a prețului dezinfectanților și a produselor de sterilizare

De la începutul pandemiei de Covid-19, cabinetele stomatologice din Iași au avut de suferit. Inițial, medicii stomatologi se plângeau de faptul că s-au scumpit dezinfectanții, produsele de sterilizare și materialele de protecție, iar acum a scăzut și numărul de pacienți care locuiesc în străinătate. De pe data de 18 mai, de când a fost permisă redeschiderea cabinetelor stomatologice, medicii au scos bani grei din buzunare pentru a acoperi cheltuielile. De exemplu, pe o cutie de măști pe care înainte plăteau 20 de lei, acum plătesc 100 de lei. Totodată, așa cum spun medicii stomatologi, prețurile la dezinfectanți și materiale sanitare sunt de 5 ori mai mari decât înainte de declanșarea pandemiei de Covid-19.

Comentarii
  • Domnii stomatologi pot servi masa la cantina saracilor, sau pot dona sange pt. un bon de masa, sau pot munci in constructii, sau…

Adauga un comentariu