Economic Local

Ieșenii pot accesa fonduri europene pentru dezvoltarea fermelor mici începând cu luna august 2021! Cererile de finanțare se depun pe site-ul AFIR

Publicat: 19 iul. 2021
Sere cu legume
O nouă sesiune de depunere a proiectelor în cadrul submăsurii 6.3. -Modernizarea fermelor mici - , va fi lansată începând cu luna august 2021

Ieșenii care vor să-și dezvolte fermele mici cu ajutorul fondurilor europene pot depune cererile de finanțare în submăsura 6.3, începând cu luna august 2021. Sprijinul acordat fermierilor va fi de 15.000 euro/fermă, ca și în anii trecuți

Ieșenii pot accesa fonduri europene pentru dezvoltarea fermelor mici, începând cu luna august 2021. O nouă sesiune de depunere a cererilor de finanțare va fi deschisă luna viitoare, iar fermele eligibile trebuie să îndeplinească mai multe condiții pentru a obține finanțarea. Aceștia trebuie să cumuleze un anumit număr de puncte. Potrivit ghidului Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), principiul apartenenței la o formă asociativă cu rol economic (cooperativ, grup sau organizație de producători) întrunește maximum 20 de puncte. Astfel, solicitantul care aparține unei forme asociative cu rol economic de minimum un an poate să obțină punctajul maxim.

De asemenea, dacă acesta are o calificare în domeniul agricol veterinar sau economie agrară, primește 25 de puncte. Sprijinul financiar acordat de AFIR va fi utilizat pentru realizarea planului de afaceri și activitatea economică desfășurată de beneficiar. Potrivit grilei de punctaj, vor fi favorizați mai ales fermierii cu studii superioare pe ramura agricolă, vizată în proiect, cei care construiesc clădiri și cumpără echipamente, cei care introduc acțiuni de protecție a mediului și care au aderat la o formă asociativă.

Ieșenii pot obține fonduri europene pentru modernizarea fermelor mici începând cu luna august 2021

Interesul pentru accesarea fondurilor europene, în cadrul submăsurii 6.3 – Modernizarea fermelor mici – , a fost mare din partea ieșenilor, întrucât punctajul a fost ușor de atins. În ultima sesiune de depunere a proiectelor de finanțare, deschisă în anul 2020, fermierii au depus 20 de cereri și toate au fost eligibile la plată. Primele sume au intrat în conturile fermierilor începând cu anul acesta, când au fost achitate fonduri europene în valoare de 150.000 de euro, pentru dezvoltarea fermelor mici de familie. Fiecare afacere a fost finanțată cu 15.000 de euro. Fermierii au investit banii în sere cu legume, ferme zootehnice și vegetale, iar mulți dintre aceștia au mai depus proiecte europene pentru a obține banii acordați în submăsura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri – , ce va fi lansată tot în luna august a acestui an.

Tinerii din Iași vor putea accesa fonduri europene în cadrul submăsurii 6.1, tot în luna august 2021

Suma acordată tinerilor din Iași care vor să se instaleze ca fermieri va fi majorată de la 40.000 de euro la 70.000 de euro. Alocarea de 100 de milioane de euro, pentru submăsura 6.1, va fi făcută pentru cei doi ani de tranziție, 2021-2022, către nou Programul Național pentru Dezvoltare Rurală. Suma le este acordată tinerilor fermieri la instalare, dar și întreprinderilor nou-înființate, cu condiția să fie în mediul rural. În acest fel este posibilă reînnoirea generațiilor din agricultură, subiect dezbătut intens în ultimul timp, atât la nivel local, național, cât și european.

Ultima sesiune de depunere a proiectelor pentru accesarea fondurilor europene a fost în perioada mai – iulie 2021, când au fost depuse 16 cereri de finanțare din partea tinerilor care au muncit în străinătate și s-au întors în țară să deschidă afaceri în mediul rural. Una dintre condițiile obligatorii pentru obținerea banilor europeni este ca tinerii fermieri din diaspora să fi absolvit în ultimele 60 de luni un program de studiu în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau de economie agrară, respectiv post-universitar, universitar, preuniversitar, în țări membre ale Uniunii Europene (UE).

Adauga un comentariu