Local

Ieșenii pot scăpa contra cost de deșeurile rezultate din reamenajarea și renovarea locuințelor prin serviciile oferite de Salubris

Publicat: 23 oct. 2020
Salubris Iași ridică de la domiciliu, contra cost, deșeurile rezultate din reamenajarea și reabilitarea locuințelor, iar pe cele voluminoase le colectează gratuit
Deșeurile rezultate din reamenajarea și reabilitarea locuințelor sunt colectate de Salubris Iași la solicitarea ieșenilor

Ieșenii care doresc să scape de deșeurile rezultate din reamenajarea și reabilitarea locuințelor pot apela la serviciile Salubris Iași. Pentru suma de 65 de lei pe metru cub, obiectele nefolosite din structura casei vor fi colectate, transportate și valorificate. Șefii Salubris Iași vor să schimbe modul de colectare a acestor deșeuri, dar și tariful

Salubris Iași oferă contra cost ieșenilor servicii de colectare, transport și depozitare. Pentru a lua paturile sau mobila veche, cetățenii pot suna la un număr de telefon, înregistrând solicitarea, iar în fiecare sâmbătă o echipă se deplasează la domiciliul persoanei de unde le ridică gratuit inclusiv deșeurile electrocasnice. În schimb, pentru colectarea, transportul și depozitarea în vederea valorificării a deșeurilor generate de activități de construcții sau desființări, cum ar fi ușile și geamurile, ieșenii plătesc aproximativ 65 de lei pe metru cub.

„Pentru a scăpa de deșeurile voluminoase, ieșenii pot apela la Tel Verde, cel al Centrului Municipal de Colectare, pe e-mail, sau pot aduce singuri aceste deșeuri, ceea ce se și întâmplă cel mai des. Materialele lemnoase și sticla de la aceste deșeuri sunt reciclate. Cât despre materialele de construcții, acestea se concasează și se utilizează pentru drumuri, șosele”, a declarat Ana-Maria Șchiopu, șef birou la Salubris Iași.

Colectarea deșeurilor provenite din renovarea apartamentelor este realizată diferit de Salubris Iași

Salubris SA demarează procedurile pentru a achiziționa saci de trei-patru metri cubi, care vor fi folosiți de ieșenii care au deșeuri rezultate din renovarea apartamentelor: mobilier vechi, moloz, uși, geamuri. Astfel, cu un singur mesaj, un agent al firmei de salubritate se va deplasa cu o mașină specială, deja achiziționată, pentru a ridica de la domiciliul persoanei sacul cu moloz sau mobila veche. Costul acestui serviciu va fi atunci doar valoarea de achiziționare a sacului, care va fi cuprinsă între 185 și 225 de lei.
Până la finalul acestui an, șefii Salubris speră să pună la dispoziția ieșenilor acest serviciu.

„S-a achiziționat acea mașină pentru a ridica sacii și am început procedurile de licitație pentru achiziționarea sacilor de patru metri cubi. Pe la jumătatea toamnei sperăm să putem pune în aplicare acest serviciu în municipiul Iași. Costul acestuia va fi doar valoarea sacului cu care va fi cumpărat la licitație, nu vor fi costuri suplimentare pentru transport sau pentru agentul de la salubritate care ridică sacul. Din ofertele văzute până în prezent, valoarea unui astfel de sac poate fi cuprinsă între 185 – 225 de lei”, a precizat Cătălin Neculau, directorul Salubris Iași.

Puțini ieșeni colectează separat deșeurile. Vor fi aplicate sancțiuni

În timp ce gradul de modernizare a serviciilor Salubris Iași crește, cel de colectare separată a deșeurilor în municipiu stagnează. Deși au fost puse containere diferite pentru aruncarea deșeurilor și, implicit, mașini care să colecteze separat, obiectivele stabilite de Uniunea Europeană, de a avea o rată a reciclării de 50 la sută, nu vor fi atinse nici în anul 2020. De mai bine de un an și jumătate, doar 14,5 la sută din gunoiul aruncat de ieșeni a fost colectat separat, în ciuda campaniilor de informare și a dotărilor moderne realizate de Salubris Iași.

Comentarii
  • Eu pe persoana fizica sa sun sa platesc separat la cele mentionate mai sus ,iar dezvoltatorul de langa mn de la constructia catorva zeci de apartamente nu am vz de 5 ori masina de salubris sa vina special pt ei dar pubelele locatarilor sunt in apropiere in cazul de fata nu se sesizeaza nimeni tot amărăsteanu pe persoană fizica sa plateasca binenteles probabil dezvoltatorul a platit el prin altă parte.

  • In țările civilizate și m-a refer in Franta colectarea și depozitarea deșeurilor rezumate in urma construcțiilor de la locatare se face gratis ,doar firmele plătesc .

  • Va dau un exemplu.. La Cluj sunt centre de depozitare deșeuri, rezultate în urma construcțiilor. Acolo se face sortare separata și serviciul este gratis pentru locuitorii municipiului Cluj.
    La noi trebuie sa dai bani… Frumos..

Adauga un comentariu