Eveniment-Social

Iesenii rapusi pe capete de substantele toxice din gospodarie

Publicat: 22 dec. 2014
1
Tot mai multi pacienti si in special paciente ajung la urgente in urma intoxicatiilor accidentale. Barbatii confunda sticlele, adesea pe fondul consumului etanolic, si ajung in stare critica in urma intoxicatiei accidentale cu antigel sau solutie de spalat parbrizul. Femeile sunt cele mai numeroase victime ale substantelor utilizate la curatenia de Craciun precum clorul, amoniacul, diluantul sau detartrantul. Alergice sau nu, cele care uita sa foloseasca manusi si masca de protectie si sa deschida larg ferstrele, ajung dupa cateva minute sau ore de expunere la toxic cu dispnee, tuse, cefalee, vertij, greturi , varsaturi si necesita adesea suport respitor si tratament simptomatic precum si explorari imagistice si de laborator. Starea clinica se amelioreaza in cazul aplicarii rapide a unui tratament adecvat iar adesea doamnele refuza spitalizarea invocand necesitatea finalizarii treburilor casnice. 
Gravitatea clinica variaza in functie de durata expunerii la mediul toxic si concentratia toxicului precum si de bolile asociate si rapiditatea scoaterii din mediu. Medicii ieseni avertizeaza asupra riscurilor depozitarii necorespunzatoare a toxicelor din gospodarie si va reamintesc ca in aceste cazuri este necesar tratamentul de urgenta. Specialistii recomanda ca substantele  toxicele casnice sa fie depozitate in spatii speciale, la care accesul sa fie limitat, iar in cazul utilizarii acestora in spatii inchise asigurarea ventilatiei este obligatorie.
In cazul intoxicatiei inhalatorii sau tegumentare masurile de prim ajutor includ scoaterea rapida din mediu, decontaminarea si suportul respirator iar in cazul celei prin ingestie cu substante corozive este de retinut ca nu se administreaza lapte si nici nu se provoaca varsatura, intrucat agraveaza leziunile deja existente si intuneca prognosticul. Pentru a evita toate aceste lucruri e nevoie de informare ce va fi realizata corespunzator doar atunci cand va fi adoptata legea mea prinvind introducerea educatiei pentru sanatate ca materie obligatorie de invatamant.
Adauga un comentariu