Economic Local

Ieșenii reclamă mizeria din oraș și zona metropolitană, praful și zgomotele puternice. Peste 100 de sesizări au fost depuse la Agenția pentru Protecția Mediului în anul 2021!

Publicat: 01 dec. 2021
Ieșenii reclamă mizeria din oraș și zona metropolitană praful și zgomotele puternice. Peste 100 de sesizări au fost depuse la Agenția pentru Protecția Mediului în anul 2021
Ieșenii sunt nemulțumiți de gunoaiele din oraș și zona metropolitană, praful și zgomotele puternice, motiv pentru care depun reclamații la Agenția pentru Protecția Mediului. De la începutul anului și până în prezent au fost depuse peste 100 de asemenea sesizări

Oamenii din Iași sunt nemulțumiți de gunoaiele din oraș și zona metropolitană, praful și zgomotele puternice, motiv pentru care depun reclamații la Agenția pentru Protecția Mediului. De la începutul anului și până în prezent au fost depuse peste 100 de sesizări. Garda de Mediu a dat amenzi de peste 2 milioane de lei în acest an

Ieșenii au depus la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) peste 100 de reclamații în primele 11 luni din acest an. Petițiile s-au referit la nerespectarea măsurilor de protecție a mediului de către agenții economici care au produs praf, zgomot, mirosuri, dar și deversări ilegale de ape uzate, mai ales în șantiere. Un procent de 30 la sută dintre sesizările ieșenilor face referire la gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor, iar altele se referă la conflicte între vecini, pe teme de protecția mediului, cele mai multe din mediul rural, cum ar fi cele generate de tăierea arborilor.

De asemenea, ieșenii care locuiesc în zona metropolitană au reclamat faptul că sunt aruncate gunoaiele peste tot și nimeni nu face nimic în această privință. Persoanele fizice care aruncă gunoaiele pe câmp riscă amenzi de până la 1.000 de lei. De asemenea, dacă specialiștii de mediu descoperă că patronii firmelor din Iași nu respectă legislația de mediu și trimit șoferi cu mașinile pentru a arunca gunoaiele în locurile special amenajate, dar acestea ajung pe câmp, ei pot fi amendați cu până la 20.000 de lei.

Garda de Mediu Iași a dat amenzi de jumătate de milion de lei

Comisarii de mediu au efectuat zeci de controale în acest an în comunele din Iași, pentru a prinde în flagrant persoanele care aruncă gunoaiele din mașini sau pe cele care nu duc deșeurile în spațiile special amenajate pentru acest lucru. Multe dintre aceste controale au fost făcute în urma reclamațiilor primite de la ieșenii nemulțumiți. Aceștia depun, în medie, reclamații o dată la două zile.

Garda de Mediu Iași a dat amenzi în valoare de peste jumătate de milion de lei pentru depozitarea necontrolată a deșeurilor, în anul 2021. Mai mult, comisarii de mediu au confiscat două mașini care transportau ilegal deșeuri, iar aceștia au depus și plângeri penale. Valoarea totală a amenzilor date în primele 11 luni din an, de comisarii de mediu, este în valoare de peste 2 milioane de lei.

Primăriile, sancționate pentru mormanele de gunoaie

Ultimele sancțiuni mai mari au fost date de comisarii de mediu în comunele din Iași în care nu era realizată colectarea selectivă a deșeurilor, iar gunoaiele erau aruncate în zone nepermise. Garda de Mediu Iași a amendat primarii comunelor Lespezi, Valea Seacă, Vânători, Miroslovești, Moțca și Sirețel pentru mormanele de gunoaie și neatingerea target-ului privind colectarea selectivă.

Valoarea sancțiunilor aplicate este cuprinsă între 30.000 și 75.000 de lei, cea mai mare amendă fiind dată comunei Valea Seacă. O altă amendă, în valoare de 75.000 de lei, a primit și Primăria comunei Movileni la începutul acestui an, tot pentru depozitarea necontrolată a deșeurilor și neatingerea target-ului privind colectarea selectivă a deșeurilor. Sunt și primari din Iași care, după ce au fost amendați de Garda de Mediu, au dus la îndeplinire măsurile impuse de comisarii de mediu. Mai mult, au montat camere de supraveghere pentru a prinde persoanele care aruncă gunoaiele oriunde.
Adauga un comentariu