Titlurile zilei

Ieșenii renunță la apartamente și cumpără case și terenuri la țară. Pandemia de coronavirus a determinat o schimbare pe piața imobiliară din Iași

Publicat: 13 iun. 2020
Specialiștii spun că din cauza pandemiei de COVID-19 ieșenii renunță la apartamente și cumpără case la țară, chiar dacă această schimbare implică mai multe costuri
Din cauza pandemiei de COVID-19, ieșenii renunță la apartamente și cumpără case la țară

Ieșenii renunță la apartamentele din oraș și cumpără case și terenuri la țară. Pandemia de coronavirus și obligativitatea de a rămâne în casă o perioadă lungă i-a determinat să aleagă o altă opțiune. Ieșenii sunt dispuși să cheltuie mai mulți bani pentru achiziția unei case în apropiere de oraș sau să cumpere teren pentru a construi ulterior casa dorită. Ieșenii plătesc între 65.000 și 80.000 de euro pentru o locuință la țară

Pandemia de coronavirus i-a determinat pe ieșeni să renunțe la apartamentele din oraș și să cumpere casă și teren la țară. În ultima perioadă a crescut numărul ieșenilor care vor să se mute la țară. Reprezentanții agențiilor imobiliare au primit mai multe solicitări în această perioadă față de cea similară din 2019. Pandemia de coronavirus a generat o schimbare, iar clienții din Iași renunță la apartamente, chiar dacă această decizie implică mai multe costuri.

Ieșenii se tem că va urma un al doilea val de coronavirus și vor să aibă curte unde să se joace copiii

Ionuț Roșca, specialist în domeniul imobiliar, susține că piața începe să își revină, dar au apărut schimbări în ceea ce privește achiziția de locuințe din cauza pandemiei de coronavirus.

„Noi avem solicitări pe case și terenuri. Acestea sunt în această perioadă. Foarte puține sunt pe apartamente. Clienții vor să se mute la case, în afara Iașului. Se tem că nu știu ce va urma și se tem de un nou val de coronavirus și obligativitatea de a rămâne o perioadă lungă de timp în casă. De asta avem și mai multe solicitări pe partea aceasta, de case și terenuri. Vor în orice zonă, să aibă spațiu și pentru grădină, să aibă loc unde să se joace copiii. Unii renunță la apartamentele pe care voiau să le ia prin Prima Casă și vor să-și cumpere casă la țară”, spune Ionuț Roșca, agent imobiliar.

Prețurile pentru casele din mediul rural sunt cuprinse între 65.000 și 80.000 de euro, în funcție de mai mulți factori

Majoritatea celor care aleg să se mute în mediul rural sunt tineri cu 1 sau 2 copii care pe perioada stării de urgență au luat decizia aceasta.

„Din ce am observat, clienții cu copii s-au plâns că nu au făcut față perioadei martie-aprilie, când am fost obligați să stăm în casă, și copiii voiau afară, dar nu aveau voie. Atunci au decis ca imediat ce situația își mai revine să apeleze la ajutorul nostru și să caute locuința potrivită în mediul rural, chiar dacă aceasta costă mai mult. Un apartament îl luau cu 60.000 de euro, pentru o locuință plătesc de la 65.000 de euro în sus. Fară mobilă și alte lucrări conexe, precum amenajarea unei grădini”, susține Cristian, agent imobiliar.

A crescut interesul din partea clienților care vor să cumpere terenuri și apoi își construiesc casele

Agentul imobiliar mai spune că zonele alese de clienții din Iași care renunță la apartamentele din oraș și vor să se mute cu familiile în casele din mediul rural sunt Valea Lupului, Aroneanu, Miroslava sau Tomești.

„Un metru pătrat de teren intravilan se vinde cu 8-50 de euro. Sunt situații când clienții cumpără de la dezvoltatorii imobiliari, sunt situații când vor terenul și caută un specialist care să le facă proiectul casei, apoi constructori și în cele din urmă începe construcția casei. Dacă vă uitați în zona metropolitană veți vedea că se construiește peste tot”, mai spune Cristian, agent imobiliar.

Factorii care fac diferența la prețul plătit pentru o locuință sunt utilitățile și zona unde se construiește casa

Iulian Ursache, agent imobiliar din Iași, susține că majoritarea clienților vor să cumpere locuințe la periferia orașului, iar prețurile plătite pentru achiziția unei case diferă de la o zonă la alta.

„De exemplu, în Valea Lupului, prețul pe metru pătrat pleacă de la 20 de euro și poate ajunge la 100 de euro, în funcție de zonă, dacă terenul e în pantă, ce utilități sunt în zonă, dacă va fi casa la stradă sau în capătul străzii. Sunt mai mulți factori care determină prețul locuinței de la periferia orașului”, a spus Iulian Ursache, agent imobiliar din Iași.

Piața imobiliară din Iași își revine treptat, însă pandemia de COVID-19 va avea efecte pe termen lung

Specialiștii din Iași mai spun că piața imobiliară din Iași își va reveni în următoarea perioadă după cele două luni de pauză.

„Acum avem solicitări din partea clienților chiar dacă specialiștii financiari spun că nu sunt bani. Oamenii întotdeauna o să vrea să renunțe la chirie și să cumpere o locuință, un apartament sau o casă. Faptul că acum mai mulți clienți vor case e din cauza pandemiei de COVID-19 și efectele acesteia vor fi pe termen lung”, spune Cristian, agent imobiliar din Iași.

Comentarii
 • Doar PROSTII PROSTILOR cumpara apartamente in GHETOUL LUI NICULITA pe Aleea Sadoveanu.
  #GhetouNiculita
  #ProstiDarMulti
  #GhetouSadoveanu

 • Ascultati la mine…va termina Niculita blocurile din Copou cand va veni nevasta-sa sa se mute acolo!!! Un proiect sortit esecului….

 • Bolobita lasa vrajeala. Se vor vinde toate, tinerii (in special IT-istii) cumpara la greu. Sunt veniti din toata Moldova unde nu au nici un viitor in orasele/satele/comunele lor. O stie toata lumea. Daca au cumparat apartamente in blocul lui Bogdan (ala cu Afterhills’u) unde dejectiile se duc direct in drum si pe terasa Breazu, de ce nu ar cumpara la tine unde la transfuzii vinzi cu 2000 euro/mp (acolo ai un scandal cat casa si daca te toarna in justitie, se lasa cu multa puscarie, Chirica stie). Se cumpara bombele astea de apartamente peste tot, nici nu mai conteaza calitatea, banu’ sa iasa.
  Bolobita, Niculita, Cristin au zapacit orasul Iasi de cand a intrat Chirica primar si Hara + Botez vice. Iar comisia de urbanism este condusa de cei doi consilieri locali (si astia sunt dezvoltatori imobiliari) Boca si cheagul de Surdu. Aici la Iasi este stat in stat. Banu dicteaza.

Adauga un comentariu