Local

Ieșenii respiră ușurați după ce ies din centrele de vaccinare anti-COVID-19. Cu gândul că au făcut pasul important pentru a reveni la viața dinainte de pandemie, oamenii așteaptă ziua rapelului

Publicat: 27 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ieșenii respiră ușurați după ce ies din centrele de vaccinare anti-COVID-19. Cu gândul că au făcut pasul important pentru a reveni la viața dinainte de pandemie oamenii așteaptă ziua rapelului
Ieșenii care s-au programat pentru vaccinare anti-COVID-19 au ajuns după o săptămână pentru a primi prima doză

Ieșenii incluși în etapa a doua de vaccinare anti-COVID-19 au decis să se imunizeze în ciuda reacțiilor unor medici de familie rezervați. Până ieri, în județul Iași s-au vaccinat de la începutul campaniei 27.133 de persoane. Pandemia COVID-19 pare să ajungă la sfârșit în orizontul apropiat

A doua etapă de vaccinare anti-COVID-19 a început în urmă cu o săptămână. Pe data de 18 ianuarie 2021, reporterii BZI au mers în mai multe centre pregătite pentru faza a doua și au văzut că până la prânz zeci de ieșeni s-au vaccinat cu prima doză. O săptămână mai târziu, am întâlnit aceiași oameni determinați să se imunizeze împotriva noului coronavirus. Echipele de la centrele de vaccinare și-au intrat în ritm. La unele se vaccinează câte 10 persoane în interval de o oră, în timp ce la altele numărul este redus la 5.

Chiar dacă se anulează o programare, listele cu doritori pentru vaccinare sunt pregătite, astfel încât să nu fie irosită nicio doză. Cu fișa care confirmă programarea pe platforma online pentru vaccinarea anti-COVID-19, ieri au mers să primească prima doză sute de oameni la cele 19 fluxuri deschise în județul Iași, pentru persoane cu vârsta de peste 65 de ani, bolnavi cronici și angajați-cheie din instituțiile statului. Conform datelor centralizate, de la începutul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 și până în prezent au fost efectuate 27.133 de vaccinări în județ.

Fiica, medic de 30 de ani în Franța, a convins-o pe mamă să se vaccineze anti-COVID-19

Gripina Ispas a venit să se vaccineze anti-COVID-19 adusă de fiul ei. Are doi copii care îi sunt alături. În timp ce fiul a însoțit-o la centrul de vaccinare, fiica, medic la un spital din Franța, a convins-o să se vaccineze.

„Am avut un transplant de ficat în urmă cu 20 de ani și pentru mine, care sufăr de boli cronice, infecția cu COVID-19 mi-ar pune viața în pericol. M-am înscris din prima zi pe platformă. Am vorbit cu fiica mea, este medic de 30 de ani în Franța și mi-a spus să merg să mă vaccinez anti-COVID-19. În primele trei luni de la pandemie nu am ieșit din curte. Acum că acest vaccin va imuniza majoritatea populației, voi putea ieși mai liniștită din casă.

Îmi doresc să fac ceea ce făceam și înainte de pandemie, să revenim la normal, la lucrurile care îmi plac. M-am săturat să apelez la ajutorul băiatului meu pentru atâtea lucruri. Mă așteaptă și fiica mea în Franța, să îmi pot vedea nepoții, poate cu acest vaccin voi putea face peste câteva luni și o călătorie”, spune Gripina Ispas, o ieșeancă care a ieșit de la vaccinare anti-COVID-19.

Unii medici au ales să nu încurajeze vaccinarea anti-COVID-19 în rândul pacienților

Doi soți au povestit că au ales să se înscrie singuri, suferind de afecțiuni cronice, după ce medicul de familie a ales să le spună că el nu le recomandă să facă vaccinul anti-COVID-19. Angela Cîtea, o ieșeancă care a ajuns la centrul de vaccinare, povestește că a primit un răspuns rezervat chiar și de la medicul specialist.

„Sufăr de diabet și mă aflu în evidențele medicului la bolnavi cronici. Am sunat medicul specialist fiindcă sunt și sub tratament cu anticoagulant și știu că în cazul unor tratamente medicale trebuie să îl întrerup cu câteva zile înainte. Medicul mi-a spus să mai aștept, să nu mă înscriu pentru vaccinare, dacă vreau să mă programez, să o fac pe cont propriu. Am decis să mă vaccinez anti-COVID-19 pentru că nu văd ce rău ar putea să facă. Mi-am vaccinat și cei doi copii de rujeolă și știu ce înseamnă un vaccin. Nu cred că populația ar fi ajuns la 7 miliarde dacă nu ar fi existat vaccinuri și tratament pentru atâtea afecțiuni. Virusul COVID-19 se arată ucigaș, a omorât deja mii de vieți.

Am un nepot pe care îl aduc copii mei la mine în fiecare zi. El nu se poate vaccina, dar eu da. Și dacă unul dintre noi se poate proteja și pe el și pe celălalt, de ce să nu o facem? M-am înscris pe 16 ianuarie pe platformă și duminică mă sunau prietene, rude să se asigure că m-am înscris. Atunci erau circa 880 de locuri în Iași, când m-am înscris, iar după am auzit că deja s-au ocupat”, a precizat Angela Cîtea, o ieșeancă care s-a vaccinat anti-COVID-19 la centrul de la Școala Gimnazială „George Călinescu”.

Experiența cu vaccinul anti-gripal i-a influențat pe unii ieșeni să accepte și noul ser împotriva coronavirus

La ieșirea din centrul de vaccinare din Iași am văzut-o pe Eugenia Antoniade, o femeie de 78 de ani. Singură a venit să se vaccineze și a ieșit cu speranța că după ce va face și cea de-a doua doză, va putea ieși din casă fără frica de a se infecta cu coronavirus.

„Dacă nu mă vaccinez e mult mai rău. Sunt bolnavă, am afecțiuni cronice și am ales să fac vaccinul. M-a înscris o fată care are grijă de mine și care s-a vaccinat și ea. Acum mă simt foarte bine, nu am simțit nici înțepătura. Echipa de aici e foarte bună, este curat și bine îngrijit și eu am încredere că acest vaccin va fi de folos. Eu știu că oamenii, orice ar fi, vorbesc și de bine și de rău. Am făcut mereu, ani la rând, și vaccinul anti-gripal, și sunt învățată cu astfel de campanii. Cum m-a protejat acel vaccin, sper că mă va proteja și acesta, rău nu poate să facă”, a povestit Eugenia Antoniade după ce a ieșit din centrul de vaccinare anti-COVID-19 din cadrul Spitalului „Elena Doamna” din Iași.

O ieșeancă de 85 de ani a ieșit cu zâmbetul pe buze și voie bună după ce s-a vaccinat anti-COVID-19

La un alt centru, Emilia Roșu, a ieșit de pe ușă așteptată de cei doi copii. I s-a administrat prima doză de vaccin și cu certificatul de vaccinare primit a ieșit alături de cei doi copii cu bucurie că a reușit să facă și acest pas la vârsta de 85 de ani.

„M-am vaccinat și mă simt foarte bine, nu am simțit nimic și am așteptat cele 15 minute cu o dispoziție de bine. Am 85 de ani și uitați-vă cum sunt. Copii mei m-au programat pe platformă încă de pe 16 ianuarie 2020 și am ales data de 26, fiindcă era a doua zi de când s-a deschis platforma pentru înscriere și încă mai erau locuri. De ce să nu fac vaccinul? Cred că este alegerea corectă în aceste vremuri. Cum m-am programat s-a stabilit și data la care voi avea rapelul, eu am ales doar ora. Aștept cu nerăbdare să mi se administreze și cea de-a doua doză și să fie bine, să ne regăsim la fel de bine și de veseli ca și acum”, a spus Emilia Roșu, o ieșeancă care a ieșit din centrul de vaccinare anti-COVID-19 de la Spitalul „Elytis”.

Zilnic, cel puțin o persoană renunță la programarea pentru vaccinarea anti-COVID-19

Echipele de vaccinare anti-COVID-19 se arată încântate de activitatea din centru. Unii medici se cunosc de 39 de ani. Au povestit că au trecut prin bune și rele împreună, iar acum se bucură că pot imuniza pacienți pentru o boală care a luat sute de vieți numai în județul Iași.

„De dimineață și până seara, în două ture, asigurăm efectivul echipei de vaccinare anti-COVID-19 în cadrul centrului. Lucrurile decurg bine, nu am avut persoane cu reacții adverse. Ieri (n.r.- 25 ianuarie 2021) au fost cele mai multe persoane care nu s-au prezentat la centru. Șase ieșeni programați au fost înlocuiți de persoane aflate pe listele de așteptare din centru ca să nu irosim dozele de vaccin. De obicei avem un caz pe zi, ieri au fost cele mai multe.

Fie uită de programare, fie au făcut vaccinul anti-gripal și află după ce s-au programat că nu au voie să efectueze vaccinul anti-COVID-19 decât după 30 de zile. Dar avem persoane care au ajuns la noi și au spus că ar dori să se vaccineze, i-am trecut pe o listă aici în centru și îi chemăm în locul celor care nu au ajuns la programare sau se reprogramează. În rest totul decurge așa cum trebuie, nu avem parte de persoane reticente la vaccin”, declară dr. Cristian Onofriciuc, medic în echipa de vaccinare din cadrul centrului organizat în Școala Gimnazială „George Călinescu” din Iași.

Adauga un comentariu