Economic Local

Iesenii risca sa piarda sume uriase de la Uniunea Europeana din cauza indiferentei primarilor din mai multe comune

Publicat: 17 sept. 2019

@ Primarii nu se inghesuie sa obtina banii pentru a realiza cadastrul terenurilor agricole, pe banii statului @ Unul din motivele amanarii acestei operatiuni este faptul ca ar putea fi descoperite ilegalitatile facute de primari cu terenurile, sustin unii fermieri @ Termenul limita pentru inregistrarea tuturor terenurilor agricole este sfarsitul acestui an

Din cele 98 de comune din judet, doar 22 sunt pe lista celor care vor putea sa cadastreze terenul agricol gratuit. Numarul este extrem de mic in conditiile in care mai sunt doar cateva luni pana expira termenul de inregistrare a terenurilor la Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate (ANCP), iar sansele ca cele 76 de primarii care nu s-au inscris in program sa le inregistreze pana la sfarsitul anului sunt minime.

Printre unitatile teritoriale din Iasi care sunt pe lista comunelor care vor face cadastrul terenurilor agricole sunt Aroneanu, Helesteni, Motca, Popricani, Ruginoasa, Rediu, Strunga, Tibana, Ungheni, Valea Seaca, Victoria, Erbiceni, Stolniceni-Prajescu, Strunga. Unii primari nu au solicitat fondurile necesare acestei operatiuni pentru ca se tem ca ar fi descoperite ilegalitatile ce s-au facut cu terenurile, sustin fermierii.

"La noi in comuna nu au fost facute deloc demersuri pentru a se face cadastrul gratuit. Am fost si eu si am intrebat la primarie de asta, dar nimeni nu mi-a spus nimic", sustine A.I., unul din fermierii din zona Andrieseni.

Ioan Buimac, fermier care administreaza suprafete insemnate de teren agricol, de peste 3.000 de hectare, in aceasta comuna, sustine ca este interesat de acest proiect de cadastrare intrucat se va sti cu exactitate ce suprafete detine fiecare fermier. "Ar fi un lucru extrem de bun daca s-ar putea face cadastrul. Sunt multe terenuri in Iasi care nu au fost niciodata inregistrate si daca ar fi verificate prin cadastru, ar sti si primarii cu exactitate ce terenuri au in comuna", sustine fermierul.

Vezi si: Unic in Romania! Nimeni nu a mai vazut acest aparat pana acum. A fost adus in Iasi pentru prima data – FOTO

Anul 2020, termen limita pentru cadastru

Potrivit specialistilor in agricultura, terenul agricol este cadastrat cu prioritate pentru ca fermierii sunt în pericol sa-si piarda, odata cu noua Politica Agricola Comuna (PAC), subventiile de care beneficiaza acum. Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara acopera cheltuielile cu cadastrarea acestor terenuri din fonduri europene structurale si de investitii.

Pentru a usura derularea operatiunilor de înregistrare sistematica, au fost facute o serie de modificari, in urma cu 5 ani, la programul de cadastrare gratuita pentru ca primariile sa realizeze mai usor operatiunea.

Vezi si: Aproape toate primariile din Iasi au finalizat amenajamentele pastorale

Astfel, pentru ca lucrurile sa se miste mai repede, fiecare primarie cauta o firma specializata pentru a face cadastrarea, iar banii erau acordati de Agentia de Cadastru, pe baza solicitarilor primite de la primarii. Astfel, terenurile agricole trebuiau inregistrate la Agentie cat mai repede, pentru ca, fara cadastru, Romania nu va mai putea primi subventii agricole de la Uniunea Europeana. Acest risc inca exista daca pana la sfarsitul acestui an primariile nu vor accesa fondurile disponibile pentru a realiza gratuit cadastrul terenurilor agricole din Iasi.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit