Eveniment-Social

Iesenii scapa de taxa pe apa de ploaie

Publicat: 20 feb. 2009
1

• Autoritatile au decis ca populatia din judet sa nu mai plateasca taxa pe apa meteorica • Cu toate acestea, institutiile publice si agentii economici nu vor fi scutiti de aceasta taxa • Decizia de eliminare a taxei pe apa meteorica a fost luata de comitetul director al Asociatiei Regionale a Serviciilor de Apa Canal Iasi

Autoritatile judetene au decis ca taxa pe apa meteorica sa dispara. Astfel, populatia nu va mai fi nevoita sa achite lunar cei aproximativ 5 lei pe metrul cub de apa pe care fosta regie de apa ii includea in factura. Cu toate acestea, institutiile publice si agentii economici nu vor fi scutiti de aceasta taxa. Decizia de eliminare a taxei pe apa meteorica a fost luata de comitetul director al Asociatiei Regionale a Serviciilor de Apa Canal Iasi (ARSACIS). Cu toate ca masura a fost luata pentru a veni in sprijinul populatiei, eliminarea acestei taxe nu-i poate bucura pe reprezentantii SC ApaVital SA, care incasau anual o suma destul de frumusica de la populatie. „Noi nu putem sustine o astfel de varianta, ne este imposibil, si vrem sa vedem exact pe ce varianta se poate merge. Nu am pus bariere in case la oameni ca apa sa nu mai vina, dar costurile trebuie acoperite in vreun fel”, a spus Ioan Toma, directorul ApaVital SA Iasi.

Concret, taxa pe apa meteorica era calculata in urma unui coeficient de 0,01 metri cubi/metru patrat pe an pentru terenuri si 0,3 metri cubi pe metru patrat pe an pentru locuinte. S-a stabilit ca toata cantitatea de apa ce cade pe acoperis si preluata ulterior de retelele de canalizare sa fie calculata. Dupa ce se inmulteste coeficientul stabilit cu suprafata terenului sau a locuintei, rezultatul se inmulteste cu tariful pentru canalizare. „Am propus celor de la ApaVital ca apa meteorica sa nu mai fie facturata populatiei, dar sa ramana pe facturile agentilor economici si ale institutiilor publice. S-a creat o imagine gresita a acestei taxe pana acum. Cred ca acest regulament va intra in vigoare in cel mai scurt timp, iar din acel moment va disparea facturarea apei meteorice”, a spus Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iasi. La un calcul simplu, ApaVital pierde cam 4 milioane lei pe an daca renunta la aceasta taxa. Cum in municipiul Iasi sunt aproximativ 70.000 locuinte, iar un iesean plateste in medie 5 lei lunar pe aceasta taxa, firma pierde o suma frumusica de bani. Totusi, autoritatile dau asigurari ca eliminarea taxei nu va ingropa si mai mult furnizorul de apa potabila. „Aceasta a fost cea mai buna decizie luata de comitet. Populatia nu va mai trebui sa plateasca apa meteorica si suntem foarte multumiti de aceasta decizie. Am tinut sa respect aceasta promisiune facuta oamenilor si m-am tinut de cuvant. Cred ca cei de la ApaVital se vor descurca si fara aceasta taxa”, a spus Constantin Simirad.

Comentarii
 • Gasesc ei alt metoda sa ne fure, dacaera un an in care nu erau ploi cum calculau ei asceata taxa, isi scot ei banii ,o sa zica casunt pierderi, si nu o sa ai aiba nici un interes sa reabiliteze reteaua de canal.Lupul isi schimba parul dar naravul ba. Mai bine municpalitatea ar face ceva penru cei cu centrale si repartitoare sa ne scoata tevile di apartamente si sa u le mai plaim, ca aici se fura cel mai mult si est cea mai mare coruptie. Depinde cum te ai cu cei de la asociatie, cu cit ii platesti sa gaseasca nmotiv sa nu mi platesti caldua la tevi. Prioritate au sefii e scara , ca si asa ei nu platesc pentru o persoana, Aici este o corutie de nu-ti inchipui. La ce s-au facut atitea sacriicii pentru a ne pune centrala proprie sa fim furati de stat ca stat ca si pina acum. Sunt controlate veificate , aceste institutii suboronate primariei, de catre gard financiara, sau nu vor sa sepuna rau cu Nichita, ori nu au interes c nu le pica ceva gros ca de la firmele mici care dau orice ca sa supravetuasca. TOTUL SE REZUMA LA CORUPTIE IN TARA ROMANEASCA.

 • Stupid people se bucura degeaba pentru ca situatia-i urmatoarea :

  iunie 2008 iulie 2008 ian.2009 %
  ian.2009/iunie2008

  Valoare 1mc apa,in lei(faraTVA) 1,87 1,93 2,21 18,18
  Valoare 1 mc canaliz. 0,84 1,05 1,20 42,86

  Hitru cum e, d-l Simirad ori stia, ori banuia, ca ApaVital nu va fi in pierdere.

Adauga un comentariu