Eveniment-Social

Iesenii se debranseaza in masa

Publicat: 26 sept. 2007
1

• De la 1 septembrie pana pe 25 septembrie, la sediul Uzinei de Furnizare a Energiei Termice (UFET) Iasi au fost depuse aproximativ 1.000 de cereri de debransare, cumulandu-se in total pana la 2000 de cereri pentru anul 2007 • Cei mai multi dintre iesenii care renunta la serviciile CET motiveaza ca nu pot plati • Numai 30 la suta isi permit sa-si monteze centrala termica • „Cele mai multe solicitari de debransare sunt pentru doua sau trei calorifere, pentru a micsora cheltuielile pentru factura la energia termica”, a declarat Constantin Ciofu, directorul UFET Iasi

Numarul iesenilor care renunta la serviciile societatii de termoficarea a crescut ingrijorator anul acesta. Astfel, la Uzina de Furnizare a Energiei Termice (UFET) s-au inregistrat aproximativ 1.000 de cereri de debransare de la 1 septembrie, iar perioada in care se primesc astfel de solicitari nu s-a incheiat inca. Mai mult decat atat, de la inceputul anului si pana in prezent au fost adunate 2.000 de cereri de debransare. Conform conducerii UFET Iasi, numai 30 la suta dintre iesenii care solicita debransarea de la sistemul central de incalzire doresc sa-si monteze centrale termice proprii. Restul iesenilor solicita debransarea a doua sau trei calorifere din apartamentul propriu pentru a micsora cheltuielile pentru factura de energie termica. „Din totalul cererilor depuse, 30 la suta dintre iesenii care solicita debransarea de la sistemul central de incalzire doresc sa isi monteze centrale termice proprii, iar in restul cererilor s-au consemnat solicitari de debransare a doua sau trei calorifere pentru a micsora cheltuielile pentru factura la energia termica”, a declarat Constantin Ciofu, directorul UFET Iasi. Daca in luna iulie erau inregistrate zilnic aproximativ 4-5 cereri de debransare, in luna august s-au depus zilnic 13-14 cereri de debransare, iar in luna septembrie s-a ajuns la aproximativ 19-20 de cereri in fiecare zi. Conducerea UFET Iasi sustine ca numarul cererilor de debransare a crescut ca urmare a apropierii sezonului rece. Majoritatea cererilor de debransare sunt depuse de pensionari care nu au posibilitatea sa isi achite factura la energia termica. Neavand nici posibilitatea de a-si monta centrale termice proprii sau repartitoare, acestia prefera sa ramana doar cu un singur calorifer bransat la sistemul central de incalzire si sa foloseasca doar o camera pe tot parcursul sezonului rece. „Din cate stiu, majoritatea cererilor de debransare sunt depuse de catre pensionarii care au pensii mici si nu isi pot permite sa plateasca integral in timpul sezonului rece factura la energia termica. De asemenea, nu au nici posibilitatea sa-si monteze centrala termica proprie sau repartitoare si prefera sa ramana cu un singur calorifer bransat la sistemul de incalzire si sa stea pe tot parcursul iernii inchisi intr-o singura camera”, a mai spus Constantin Ciofu, directorul UFET Iasi.

Investitii fara rezultat

Fenomenul debransarilor in masa poate compromite investitiile de peste 100 milioane Euro pe care SC CET Iasi SA si municipalitatea ieseana vrea sa le faca in reabilitarea sistemului de termoficare. Se poate ajunge in situatia in care se vor face investitii mari, greu de amortizat din cauza numarului mic de clienti. Desi SC CET Iasi SA a investit, in anul 2007, 470 miliarde lei (47 milioane RON) in modernizarea retelei de distributie si a 27 de puncte termice care ar avea ca efect scaderea facturilor la energia termica, iesenii par sa nu fie afectati de acest lucru. „Rezultatele acestei investitii vor aparea abia anul viitor, deoarece procesul de modernizare inca nu a fost finalizat”, a declarat Constantin Ciofu, directorul UFET Iasi.

Comentarii
 • Debransarile au crescut in august si septembrie pentru ca s-a intrerupt apa calda. Si s-au debransat cei care erau cu plata la zi, iar acum isi pun centrale, ca sa nu stea la cheremul altora. Iar numarul debransarilor este mult mai mare, deoarece multi nu se duc la CET/UFET pentru debransari.

 • Se persista de ani in sustinerea CET-ului desi s-a vazut in toata aceasta perioada ca este o gaura neagra pentru orasul Iasi . Usor , usor , populatia o sa treaca la sisteme alternative pentru incalzire si pentru apa calda . Este prea scump si ineficient . Nu si-a platit vecinul ramai si tu fara caldura si apa calda . Atunci de ce sa stau tot timpul cu riscul acesta ? Ca sa scap de „chin” normal ca fac un efort si trec la un sistem alternativ. Primarul nu are cum sa „inteleaga” aceasta pentru ca daca va aduceti aminte din perioada de inceput a apometrelor , cand dumnealui era director RAJAC , cate hartiute scornise tot ca sa descurajeze lumea si sa amane momentul montarii in masa a apometrelor. O sugestie pentru domnul primar , sa faca o analiza a gradelor de rudenie de la CET ( nu ma refer sot -sotie care s-au cunoscut poate acolo , sau oameni care s-au cumatrit mai tarziu ), sa se uite la gradele de rudenie stil tata/mama – fiu/fiica, matusa/unchi – nepot/nepoata, etc. Ultimul sa stinga lumina !

 • Chiar nu va e clar ca s-a saturat lumea de avantajele sistemului centralizat socialist de congelare in masa si facturi dolofane !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Au stiinta cei de la CET ca sunt in oras asociatii care de doua saptamani nu primesc banii de la locatari pe motiv ca sunt ocupati cu contractele individuale de furnizare a agentului termic?
  Ori este o intelegere intre CET si asociatii, in felul acesta acumulandu-se sume insemnate cu titlu de penalitati !?

 • Oamenii isi debranseaza cate 1-2 calorifere pentru a mai scapa de povara mare a platii intretinerii in conditiile in care GG FECALI se ia la intrecere cu DINU PATURICIU care este cel mai bogat parvenit din Eterna si Fascinanta Romanie.
  Asta este democratia ?
  Oare asta si-au dorit oamenii in decembrie `89 ?
  Se adanceste tot mai mult prapastia dintre chiaburii ce au furat ca-n codru strigand „alungati lupii ” si saracii care au muncit si au crezut ca o vor duce mai bine.

Adauga un comentariu