Titlurile zilei

Ieșenii se împrumută tot mai mult la bănci! În acest an au fost date credite în valoare de 11,5 miliarde de lei. Banii au fost luați în special pentru cumpărarea de locuințe și dezvoltarea afacerilor

Publicat: 02 sept. 2021
O persoană care dă mâna cu o alta
A crescut valoarea creditelor făcute de ieșeni în primele 7 luni din anul 2021, potrivit BNR. Cei mai mulți bani au fost împrumutați de ieșeni pentru achiziția sau construcția de locuințe. Iașul este pe locul 6 la nivel național în ceea ce privește volumul creditelor acordate

A crescut valoarea creditelor făcute de ieșeni în primele 7 luni din anul 2021, potrivit BNR. Cei mai mulți bani au fost împrumutați de ieșeni pentru cumpărarea sau construcția de locuințe. Iașul este pe locul 6 la nivel național în ceea ce privește volumul creditelor acordate

Reprezentanții Băncii Naționale a României (BNR) au precizat că, la sfârșitul lunii iulie 2021, volumul creditelor acordate de instituțiile de profil societăților, persoanelor fizice și altor sectoare instituționale au ajuns la 11,5 miliarde de lei. Cele mai multe împrumuturi sunt acordate persoanelor fizice, fiind înregistrat un procent de 59,58 la sută din volumul total al creditelor acordate în Iași în primele 7 luni din 2021. În ceea ce privește destinația creditelor acordate populației, locuitorii din Iași s-au împrumutat mai mult pentru cumpărarea / construcția de locuințe (65,51 la sută din totalul creditelor acordate acestei categorii de clienți), urmând tendința înregistrată la nivel național (59,95 la sută din totalul creditelor acordate).

În primele 7 luni ale anului, volumul total al creditelor acordate în județul Iași a înregistrat o creștere de 4,8 la sută, respectiv cu 500 de milioane de lei, comparativ cu aceeași perioadă din 2020. La nivel național a fost înregistrată o majorare a volumului creditelor de 8,51 la sută, cu o creștere cu 24,3 miliarde de lei. Iașul este pe locul 6 la nivel național în ceea ce privește volumul creditelor.

Un procent important din creditele acordate în Iași a fost pentru achiziția de locuințe prin programul Noua Casă

Leul a rămas moneda preferată pentru creditele acordate atât în județul Iași, cât și la nivel național (67,92 la sută în Iași și 70,4 la sută la nivel național), tendința acestor ponderi fiind de creștere, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Cererea din partea ieșenilor pentru Noua Casă a fost mare, fiind epuizat deja bugetul disponibil în cadrul acestui program. Ieșenii au depus cereri în valoare de 200 de milioane de lei, care au fost aprobate, achiziționând apartamente cu două sau trei camere, cu sume cuprinse între 49.000 și 140.000 de euro.

De altfel, Iașul este unul dintre județele fruntașe în ceea ce privește achiziția de locuințe în cadrul noului program derulat de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). În ceea ce privește valoarea totală a creditelor restante din județul Iași, în luna iulie 2021 persoanele fizice și juridice datorau băncilor 200 de milioane de lei, fiind înregistrată o diminuare cu 19,91 la sută, comparativ cu anul 2020.

Ieșenii aveau în bănci depozite în valoare de 11,9 miliarde de lei, în primele 7 luni din anul 2021

Specialiștii din cadrul BNR Iași susțin că dobânzile la credite au scăzut în ultimii doi ani.

„Trebuie remarcat faptul că traversăm o perioadă în care dobânda de politică monetară a Băncii Naționale a atins cel mai mic nivel din istorie, de 1,25 la sută, nivel de dobândă intrat în vigoare începând cu 18 ianuarie 2021. Față de acum doi ani, valoarea este la jumătate. De asemenea, nivelul indicelui IRCC (n.r. – indicele de referință pentru creditelor consumatorilor), pe baza căruia se calculează toate dobânzile pentru creditele noi acordate persoanelor fizice, este de 1,25 la sută, nivel valabil pentru trimestrul al treilea al anului 2021, acesta scăzând de la un nivel maxim de 2,66 la sută (calculat în trimestrul II din 2019)”, susțin reprezentanții BNR Iași.

În ceea ce privește comportamentul clienților din Iași, pandemia de Covid-19 a avut efecte asupra băncilor, clienții preferând ca banii lor să fie gestionați de Revolut.

Adauga un comentariu