Economic Local

Iesenii se orienteaza spre case

Publicat: 17 feb. 2007
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:77750;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

• In ultima perioada, tot mai multi ieseni prefera sa se mute la casa • Acestia, in functie de banii de care dispun, fie aleg sa cumpere o casa construita de o firma de constructii in care nu trebuie decat sa isi mute bagajele, adica o casa „la cheie”, fie aleg sa apeleze la o firma specializata doar pentru partea de structura si ulterior se opresc asupra finisajelor • „Ce este foarte important de precizat pentru cei care doresc sa isi construiasca o casa este ca pentru partea de structura toata lumea ar trebui sa apeleze la o firma de specialitate”, a precizat Radu Botez, patronul unei firme de constructii • Anul trecut pretul unui metru patrat construit, „la cheie”, era de 365 Euro, anul acesta metrul patrat a ajuns la 390 – 420 Euro

In ultima perioada tot mai multi ieseni prefera sa-si vanda apartamentul si sa se mute la casa. In functie de banii de care dispun, fie aleg sa cumpere o casa construita de o firma de constructie in care nu trebuie decat sa isi mute bagajele, adica o casa „la cheie”, fie aleg sa apeleze la o firma specializata doar pentru partea de structura si ulterior, in functie de bani, se opresc asupra finisajelor. Indiferent de tehnologia utilizata, lemn, caramida sau BCA, pretul minim, fara TVA nu coboara sub 350 – 400 Euro pe metrul patrat construit. „Sunt cerinte pentru constructia de case. Fata de anul trecut, preturile au crescut cam cu 10 la suta. Astfel, daca anul trecut pretul unui metru patrat construit, „la cheie”, era de 365 Euro, anul acesta metru patrat a ajuns la 390-420 metru patrat”, a spus Florin Spanu, administratorul unei firme de constructii. Pentru cei care au in plan sa-si construiasca o casa, cel mai indicat este ca in prealabil sa apeleze la un consultant in cazul in care realizeaza constructia in regie proprie sau, de asemenea, poate contracta lucrarea printr-o firma specializata, pentru ca in acest fel pot fi eliminate o serie de cheltuieli care pot interveni pe parcursul executiei lucrarii.

Casa de 80 mii Euro

In ceea ce priveste costurile, pentru o constructie normala, adica care are o suprafata construita de aproximativ 160 de metri patrati, pe doua nivele, respectiv 80 de metri patrati la parter si 80 metri patrati la etaj, unde la parter poate fi de exemplu un living, o bucatarie, o baie, un spatiu de servit masa si casa scarilor, iar la etaj trei dormitoare, baie si casa scarilor, costurile sunt undeva in jur de 80 mii Euro, in conditiile in care este vorba despre o casa construita corect, care indeplineste toate tehnice. „In ceea ce priveste partea de structura, costurile se ridica la aproximativ 200-250 Euro pe un metru patrat, fara TVA. Ce este foarte important de precizat pentru cei care doresc sa isi construiasca o casa este ca pentru partea de structura toata lumea ar trebui sa apeleze la o firma de specialitate. In ceea ce priveste preturile, acestea au crescut in ultimii doi ani ca urmare a cresterii pretului la materialele de constructii, respectiv la beton, la fier, dar si a cresterii pretului manoperei. Pentru constructia unei case, in general se poate spune ca 50 la suta dintre costuri sunt cele cu materialele, 25 la suta reprezinta manopera, iar 25 la suta taxele si impozitele care trebuiesc platite”, a precizat Radu Botez.

Taxe si impozite

Pentru eliberarea autorizatiei de constructie se plateste la primarie o cota de 0,5 la suta din valoarea constructiei. La Inspectoratul Teritorial in Constructii, pentru fiecare constructie se plateste un procent de 0,8 la suta tot din valoarea constructiei. La inceput se plateste un procent de 0,1 la suta pentru autorizarea constructiei si 0,7 la suta din valoarea constructiei pe parcursul executiei acesteia, procent care este prevazut de legea privind calitatea in constructii. De asemenea, si bransamentele la utilitati trebuie luate in calcul. De exemplu, pentru racordarea la sistemul de distributie a gazelor naturale, daca imobilul este situat pe o strada pe care exista deja conducta de gaze, dar imobilul nu este racordat, se impune realizarea unui bransament. Calculul tarifului de racordare tine cont de lungimea bransamentului, materialul conductei de bransament, costurile impuse de legislatia in vigoare pentru obtinerea autorizatiei de construire, a avizelor de la furnizorii de utilitati, precum si de categoria terenului pe care se pozeaza bransamentul. Tariful de racordare este variabil, incepand de la 10 – 10,1 milioane lei (1.000 -1.100 RON). Mai trebuie puse in calcul si costurile pentru racordarea la reteaua de energie electrica, costurile minime pentru un asemenea racord fiind de 3-4 milioane lei (300-400 RON). Costurile pentru un racord la reteaua de energie electrica poate varia intre 3-4 milioane lei (300 – 400 RON) si poata sa atinga in unele cazuri chiar un miliard (100 mii RON). Aceasta variatie depinde de cerintele fiecaruia.

Pretul chiriilor a sarit in aer

Pretul chiriilor in Iasi a crescut cu aproximativ 50 – 80 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut. In prezent, inchirierea unei garsoniere in zona Garii poate ajunge si pana la 200 de Euro, iar un apartament cu 2 camere in zona centrala poate ajunge chiar la 550 Euro pe luna. Motivele pentru aceasta crestere de pret sunt, dupa spusele agentilor imobiliari, oferta scazuta de pe piata imobiliara si cererea care este din ce in ce mai mare. „Fata de aceeasi perioada a anului trecut, pretul chiriilor a crescut cu un aproximativ 50 la suta, acesta crestere fiind datorata ofertei scazute de pe piata imobiliara, a pretului mare de cumparare a apartamentelor, dar si lipsei locuintelor sociale de inchiriat”, a spus Emilian Ene, broker imobiliar la Agentia Imobiliara Activ Casa. Totodata, agentii imobiliari sunt de parere ca daca nu vor fi construite apartamente noi, preturile atat pentru cumpararea unui apartament, cat si inchirierea acestuia vor continua sa creasca. „Pretul chiriilor a crescut cu aproximativ 30-40 la suta, acest lucru fiind datorat lipsei imobilelor. Atata timp cat nu se construieste, preturile vor continua sa creasca”, a precizat Eduard Zaharia, administrator al Agentiei Imobiliare Haus Construct Company. Pretul chiriei unui apartament este dat de mai multe aspecte, printre care cartierul in care este amplasat, precum si de dotarile de care beneficiaza. Astfel, pentru o garsoniera, pretul chiriei porneste in medie de la 150 Euro, putand ajunge chiar la 200 Euro. Pentru un apartament cu o camera pretul chiriei oscileaza in jurul sumei de 150 Euro, in timp ce la apartamentele cu doua camere pretul chiriei se incadreaza in medie intre 150 si 250 Euro, aceste preturi fiind valabile pentru apartamente amplasate in zone precum cartierul Alexandru, Tatarasi sau Podu Ros. Apartamentele cu trei camere pot fi inchiriate la un pret mediu de 250-300 Euro, iar la cele cu patru camere pretul chiriei depaseste in medie 350 Euro. Cele mai mari preturi la chirii sunt la apartamentele din zonele Centru, Gara si Copou.

Adauga un comentariu