Economic Local

Ieșenii se pot angaja ca șoferi, măcelari și lucrători în izolarea clădirilor, în străinătate. A crescut numărul locurilor de muncă oferite de angajatorii din țările europene

Publicat: 26 mai 2021
Sediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași
A crescut numărul de locuri de muncă disponibile ieșenilor care vor să se angajeze în Germania, Polonia sau Slovenia. Salariile oferite sunt cuprinse între 1.024 și 2.900 de euro brut, lunar, pentru posturile de șoferi, măcelari și lucrători în izolarea clădirilor

Ieșenii care vor să lucreze în străinătate se pot angaja ca șoferi, măcelari și lucrători în izolarea clădirilor în țări precum Polonia, Germania sau Slovenia. Salariile oferite sunt cuprinse între 1.024 de euro brut pe lună și 2.900 de euro brut, lunar. Ieșenii au la dispoziție 110 locuri de muncă în diverse țări europene

Persoanele din Iași care vor să muncească în străinătate se pot angaja ca șoferi în Germania, măcelari în Polonia și lucrători în izolarea clădirilor în Slovenia. Astfel, ieșenii care vor să se angajeze în Germania ca șoferi profesioniști pe camion trebuie să aibă experiență profesională în transportul buștenilor, a lemnului scurt și lung, experiență cu o macara și să trimită CV-ul în limba germană sau engleză. Salariul oferit este de 3.000 de euro/lună, brut. De asemenea, cei care au experiență ca măcelar se pot angaja în Slovenia pentru 1.024 de euro brut pe lună, la care se adaugă sporuri.

Cele mai mari sunt de 50 la sută pentru cei care lucrează în tura de noapte și 20 la sută în funcție de rezultate. În Polonia se pot angaja ieșenii care vor să lucreze la izolarea clădirilor, care au educație profesională tehnică de bază. Aceștia primesc un salariu lunar brut de aproape 2.000 de euro și trebuie să știe limba engleză, poloneză sau rusă. Numărul total de locuri de muncă vacante în străinătate, în țări precum Norvegia, Polonia, Olanda, unde se angajează culegători de flori, cu 10 euro brut, pe oră, sau Malta și Italia, a crescut în ultima lună, fiind disponibile 119 posturi.

Ieșenii se pot angaja în domeniul construcții și în firmele de curierat

Cei care vor să se angajeze în Iași au la dispoziție 481 de locuri de muncă vacante. Dintre acestea, 83 sunt pentru persoanele cu studii superioare, iar celelalte 398, pentru persoanele cu studii medii. Cele mai multe posturi sunt disponibile în domeniul servicii, unde se pot angaja ieșenii ca vânzători, barmani sau în domeniul call center. În ceea ce privește numărul de locuri de muncă vacante în domeniul confecții, aici sunt disponibile 25 de posturi. De asemenea, patronii din construcții vor să angajeze 131 de muncitori calificați sau necalificați, iar cei din industrie, 44 de persoane. În domeniul agricol a crescut numărul de posturi oferite ieșenilor, fiind vorba de 12 joburi în fermele din județ.

De asemenea, firmele de curierat fac în continuare angajări, una dintre acestea fiind înființată de un ieșean care a muncit în străinătate. Tiberiu Lupu vrea să mărească echipa și caută angajați care să lucreze în firma de curierat înființată în urmă cu 2 ani.

Ieșenii care vor să urmeze cursuri de reconversie profesională o pot face dacă sunt șomeri

Aceștia se pot înscrie la Centrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași. Singura condiție pentru înscrierea la aceste cursuri este ca ieșenii să fie șomeri care primesc indemnizația de șomaj. În ultimele 3 luni, au fost organizate cursuri de recalificare profesională de către specialiștii din cadrul AJOFM Iași, pentru posturile de coafeză, electrician, specialist în resurse umane. Cursurile durează 3 luni și presupun susținerea probei teoretice, dar și a celei practice.

În anul precedent au finalizat aceste cursuri 230 de șomeri, iar 60 la sută dintre aceștia au reușit să se integreze din nou pe piața muncii, schimbându-și meseria și domeniul de activitate. Una dintre ieșencele care au reușit să își găsească un loc de muncă imediat după finalizarea cursurilor este Elena Știrbu. Tânăra a muncit 13 ani în străinătate și s-a reîntors în țară, unde a urmat cursurile de reconversie profesională, iar acum muncește într-un salon de înfrumusețare din Iași.

Adauga un comentariu