Economic Local

Ieșenii se pot angaja la firmele din străinătate până la finalul lunii octombrie 2021. Se caută educatoare și șoferi în Germania sau muncitori în construcții în Italia

Publicat: 17 sept. 2021
Sediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași
Ieșenii care vor să muncească în străinătate se pot angaja în Germania sau în Italia, unde pot câșiga salarii de câteva mii de euro, lunar. Cele mai multe posturi sunt în Italia, unde se caută muncitori în construcții. Lista cu firmele care fac angajări este publicată pe site-ul AJOFM Iași

Ieșenii care vor să muncească în străinătate se pot angaja în Germania sau în Italia, unde pot câștiga salarii de câteva mii de euro, lunar. Cele mai multe posturi sunt în Italia, unde se caută muncitori în construcții. În total sunt 619 locuri de muncă în străinătate, în țări precum Olanda sau Norvegia

Mai multe companii din străinătate fac angajări în această perioadă, oferind salarii atractive pentru ieșenii care vor să se angajeze. Una dintre țările europene unde companii din mai multe domenii de activitate fac angajări este Germania. Astfel, o companie vrea să angajeze 15 educatoare sau educatori, cu studii încheiate în pedagogie și grădiniță, științe educaționale, sociopsihopedagogie sau învățământ preșcolar.

Experiența de lucru cu copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 6 ani este obligatorie și este nevoie de disponibilitate din partea candidaților pentru a învăța intensiv limba germană, de a participa la un curs de recertificare profesională, în vederea echivalării calificării obținute în altă țară. De asemenea, ieșenii care vor să se angajeze trebuie să aibă capacitatea de a răspunde nevoilor/intereselor individuale ale copiilor, responsabilitatea și capacitatea de a lua decizii. Salariile pornesc de la 2.682 de euro, brut pe lună, până la 3.300 de euro brut, pe lună, în funcție de calificare și experiență.

Ieșenii care se angajează ca șoferi în Spania primesc între 20.000 de euro și maximum 30.000 de euro net, pe an

Tot în Germania se fac angajări la o companie care caută 50 de lucrători în depozit, plătiți cu 11 euro brut pe zi, iar o altă firmă caută șoferi de camion sau mașină de mare tonaj, pe distanțe lungi. Șoferii trebuie să aibă permis de conducere categoria CE și card valid 95, experiență în domeniu minimum 6 luni, capacitatea de a lucra independent. Salariul oferit este de 134-144 de euro brut, pe zi.

În Spania se caută 60 de șoferi de transport internațional, care să dețină permis de conducere categoria C+E sau echivalent, minimum 2 ani de experiență. Salariul oferit este de minimum 20.000 de euro și maximum 30.000 de euro net, pe an. CV-urile se depun până la data de 31 octombrie 2021. O firmă din Italia caută 45 de muncitori în construcții. Cei care aplică trebuie să aibă experiență de în construcții. Astfel, pentru lucrătorii asistenți și zugravi este nevoie de minimum un an experiență, iar pentru lucrătorii specializați, minimum 3 ani experiență. Absolvenții cu diplomă de calificare în domeniu sunt avantajați.

În Olanda se caută culegători de ciuperci, plătiți cu 10 euro brut, pe zi

În anunțul de angajare postat pe site-ul AJOFM Iași de compania care face recrutări, se specifică faptul că „deoarece se va munci pe șantiere private, candidații trebuie să se comporte într-un mod politicos și să respecte toate reglementările de siguranță. Consumul de alcool și droguri este interzis”. Salariile oferite sunt de minimum 25.000 de euro/an și maximum 30.000 de euro/an. În Norvegia se caută sudori, tâmplari, tinichigii, care sunt plătiți cu până la 20-25 de euro brut, pe lună. O firmă din Olanda caută culegători de ciuperci, plătiți cu 10 euro brut, pe zi. Reporterii „BZI” au prezentat într-o ediție anterioară povestea ieșeanului care a muncit în Canada timp de 22 de ani, dar s-a întors în țară pentru a-și căuta un loc de muncă.

Ieșenii se pot angaja în diverse domenii de activitate în această perioadă

Persoanele care vor să se angajeze în această perioadă au la dispoziție 856 de locuri de muncă vacante, publicate de firmele din Iași pe site-ul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași. Cele mai multe posturi disponibile în această perioadă sunt pentru cei cu studii medii, fiind înregistrate 760 de oferte de angajare pentru aceste persoane. În continuare, domeniul serviciilor este cel mai ofertant. Astfel, jumătate din numărul total de posturi disponibile este destinat acestui sector de activitate. Sunt 465 de locuri de muncă vacante în acest domeniu, din care 110 sunt din partea firmelor din transporturi și 55, din comerț. În domeniile construcții și industrie sunt multe locuri de muncă vacante. Astfel, din cele 181 de posturi oferite de patronii din acest domeniu, cele mai multe sunt pentru personal calificat.
Adauga un comentariu