Titlurile zilei

Ieșenii se tem de sărăcie și îngroașă rândurile pacienților din cabinetele psihologilor. Psiholog: „Nu se mai simt în stare să iasă din casă”

Publicat: 28 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ieșenii se tem de sărăcie și îngroașă rândurile pacienților din cabinetele psihologilor. Psiholog Nu se mai simt în stare să iasă din casă
A crescut numărul ieșenilor care se tem de sărăcie și apelează la ajutorul psihologilor când ajung la depresie. Specialiștii susțin că persoanele care vin în cabinet sunt persoane cu inteligență peste medie, care au posturi bune, însă dezvoltă stări de anxietate și atacuri de panică

A crescut numărul ieșenilor care se tem de sărăcie și apelează la ajutorul psihologilor când ajung la depresie. Specialiștii susțin că persoanele care vin în cabinet sunt persoane cu inteligență peste medie, care au posturi bune, însă dezvoltă stări de anxietate și atacuri de panică

Psihologii din Iași atrag atenția că a crescut numărul ieșenilor care apelează la ajutorul lor în momentul în care ajung la depresie. Aceștia se tem că vor rămâne fără bani și vor fi săraci.

„Foarte mulți oameni au ajuns în cabinet cu depresii din cauza problemelor financiare și a stresului, a fricii că nu mai pot supraviețui, că nu au de unde să plătească cheltuielile. Se tem că vor rămâne fără bani acum și nu vor mai avea din ce să trăiască. Nu se mai simt în stare să iasă din casă, astfel nu mai muncesc și nu are cine să le plătească facturile. Am avut clienți care stăteau doar în pat cu zilele. Li se părea greu să ajungă și la cabinet, aveau gânduri suicidare.

Sunt enorm de multe cazuri, poate prea multe. Cele mai multe cazuri de depresie pornesc de la stres. Persoanele cu depresie sunt împovărate de stres, sunt din ce în ce mai stresate. Întrebarea pe care și-o pun pacienții care vin la mine în cabinet este «Din ce voi trăi?». Nu e vorba de falimentul unei firme sau de disponibilizări, ci de faptul că oamenii se stresează foarte mult pentru orice are legătură cu banii. Pandemia a accentuat stările de anxietate, frica de boală, de sărăcie”, susține Andreea Buhuși, psiholog din Iași.

Andreea Buhuși: „Sunt oameni care îmi spun că nu se mai pot spăla pe cap, nu neapărat că au o problemă fizică, ci din cauza gândurilor”

Specialista mai spune că persoanele care vin în cabinetul său reușesc să se vindece în maximum 3 luni.

„Eu vorbesc de oameni perfect normali care au depresie, gânduri suicidare și stări de anxietate. Sunt oameni care îmi spun că nu se mai pot spăla pe cap, nu neapărat că au o problemă fizică, ci din cauza gândurilor. Pacienții care vin la mine se vindecă în 3 luni. Nu durează ani de zile terapia. Cea pe care o aplic eu are legătură, în primul rând, cu faptul că depresia apare ca o «Boală a trecutului», pentru că mulți se întreabă «De ce mi s-a întâmplat mie asta?», au parte de dezamăgiri, pierderi. Sunt tehnici specifice care îl fac pe om să fie atent la prezent. Dacă mă agăț mereu de trecut nu pot să trăiesc în prezent și trebuie să se comporte ca și cum depresia nu ar exista”, mai spune Andreea Buhuși, psiholog din Iași.

Scumpirile anunțate de câteva luni la alimente, gaz sau electricitate au accentuat stările de anxietate sau atacurile de panică ale ieșenilor.

Pandemia COVID-19 este unul dintre factorii care a contribuit la creșterea stărilor de anxietate, a atacurilor de panică sau a depresiilor

Specialistul mai spune că a crescut și numărul persoanelor cu depresie care lucrează în multinaționalele din Iași.

„Mulți angajați care lucrează în multinaționale mi-au cerut ajutorul și au făcut terapie pentru că sunt foarte stresați. Stresul e foarte mare în aceste companii și de aceea am mulți clienți din această categorie de persoane cu stări de anxietate, atacuri de panică sau depresie. Una e să te gândești la câți bani nu ai, că vrei un concediu în nu știu ce țară, deci îți dorești mai mult și nu poți avea, de aici apărând și gândurile, și alta e să te gândești că ai atâția bani și poți să mergi la un restaurant, de exemplu, ceea ce înseamnă că accepți realitatea”, mai spune Andreea Buhuși, care a atras atenția asupra problemelor psihice cu care se confruntă angajații sau angajatorii din Iași începând cu anul 2020, când pandemia a accentuat aceste probleme.

Adauga un comentariu