Titlurile zilei

Ieșenii se tem de sărăcie și îngroașă rândurile pacienților din cabinetele psihologilor. Psiholog: „Nu se mai simt în stare să iasă din casă”

Publicat: 28 sept. 2021
Andreea Buhuși, psiholog din Iași, oameni care își pun mâinile la cap
A crescut numărul ieșenilor care se tem de sărăcie și apelează la ajutorul psihologilor când ajung la depresie. Specialiștii susțin că persoanele care vin în cabinet sunt persoane cu inteligență peste medie, care au posturi bune, însă dezvoltă stări de anxietate și atacuri de panică

A crescut numărul ieșenilor care se tem de sărăcie și apelează la ajutorul psihologilor când ajung la depresie. Specialiștii susțin că persoanele care vin în cabinet sunt persoane cu inteligență peste medie, care au posturi bune, însă dezvoltă stări de anxietate și atacuri de panică

Psihologii din Iași atrag atenția că a crescut numărul ieșenilor care apelează la ajutorul lor în momentul în care ajung la depresie. Aceștia se tem că vor rămâne fără bani și vor fi săraci.

„Foarte mulți oameni au ajuns în cabinet cu depresii din cauza problemelor financiare și a stresului, a fricii că nu mai pot supraviețui, că nu au de unde să plătească cheltuielile. Se tem că vor rămâne fără bani acum și nu vor mai avea din ce să trăiască. Nu se mai simt în stare să iasă din casă, astfel nu mai muncesc și nu are cine să le plătească facturile. Am avut clienți care stăteau doar în pat cu zilele. Li se părea greu să ajungă și la cabinet, aveau gânduri suicidare.

Sunt enorm de multe cazuri, poate prea multe. Cele mai multe cazuri de depresie pornesc de la stres. Persoanele cu depresie sunt împovărate de stres, sunt din ce în ce mai stresate. Întrebarea pe care și-o pun pacienții care vin la mine în cabinet este «Din ce voi trăi?». Nu e vorba de falimentul unei firme sau de disponibilizări, ci de faptul că oamenii se stresează foarte mult pentru orice are legătură cu banii. Pandemia a accentuat stările de anxietate, frica de boală, de sărăcie”, susține Andreea Buhuși, psiholog din Iași.

Andreea Buhuși: „Sunt oameni care îmi spun că nu se mai pot spăla pe cap, nu neapărat că au o problemă fizică, ci din cauza gândurilor”

Specialista mai spune că persoanele care vin în cabinetul său reușesc să se vindece în maximum 3 luni.

„Eu vorbesc de oameni perfect normali care au depresie, gânduri suicidare și stări de anxietate. Sunt oameni care îmi spun că nu se mai pot spăla pe cap, nu neapărat că au o problemă fizică, ci din cauza gândurilor. Pacienții care vin la mine se vindecă în 3 luni. Nu durează ani de zile terapia. Cea pe care o aplic eu are legătură, în primul rând, cu faptul că depresia apare ca o «Boală a trecutului», pentru că mulți se întreabă «De ce mi s-a întâmplat mie asta?», au parte de dezamăgiri, pierderi. Sunt tehnici specifice care îl fac pe om să fie atent la prezent. Dacă mă agăț mereu de trecut nu pot să trăiesc în prezent și trebuie să se comporte ca și cum depresia nu ar exista”, mai spune Andreea Buhuși, psiholog din Iași.

Scumpirile anunțate de câteva luni la alimente, gaz sau electricitate au accentuat stările de anxietate sau atacurile de panică ale ieșenilor.

Pandemia COVID-19 este unul dintre factorii care a contribuit la creșterea stărilor de anxietate, a atacurilor de panică sau a depresiilor

Specialistul mai spune că a crescut și numărul persoanelor cu depresie care lucrează în multinaționalele din Iași.

„Mulți angajați care lucrează în multinaționale mi-au cerut ajutorul și au făcut terapie pentru că sunt foarte stresați. Stresul e foarte mare în aceste companii și de aceea am mulți clienți din această categorie de persoane cu stări de anxietate, atacuri de panică sau depresie. Una e să te gândești la câți bani nu ai, că vrei un concediu în nu știu ce țară, deci îți dorești mai mult și nu poți avea, de aici apărând și gândurile, și alta e să te gândești că ai atâția bani și poți să mergi la un restaurant, de exemplu, ceea ce înseamnă că accepți realitatea”, mai spune Andreea Buhuși, care a atras atenția asupra problemelor psihice cu care se confruntă angajații sau angajatorii din Iași începând cu anul 2020, când pandemia a accentuat aceste probleme.

Comentarii
 • huooo habotnicilor, ca nu luati nimic cu voi pe lumea cealalta! ce, omu nu poate trai fara masina, concedii, haine de firma si televizor 4K?

 • La Fabrica de copii Elena Doamna manajerul umbla cu amenințări că personalul medical este mult prea mare și se va ajunge la concedieri sau șomaj tehnic . Domnul Manajer are 30.000 lei salar plus diferite ciubuce la contracte cu pastile și la angajări ….

 • La Fabrica de copii Elena Doamna manajerul umbla cu amenințări că personalul medical este mult prea mare și se va ajunge la concedieri sau șomaj tehnic . Domnul Manajer are 30.000 lei salar plus diferite ciubuce la contracte cu pastile și la angajări ….

 • Mda…..Cică ”Specialiștii susțin că persoanele care vin în cabinet sunt persoane cu inteligență peste medie”, păi femeie dragă, dacă au o inteligență peste medie, ce caută la cabinet, de ce nu găsesc soluții la probleme care le au?? Ăștia sunt ”pui de gostat” crescuți în puf, iar când au dat de greu, fuguța la psiholog sau….la streang(zicând în sinea lor ”la s că vă arăt eu vou”). Ei nu știu ce înseamnă greul, pentru ei este o dramă să nu poată merge în concediu, sau să să-și permită o haină de firma, sau o masă la restaurant. Eiiiii dragilor, vremurile s-au schimbat, ce a fost nu va mai fi niciodată, odată cu nenorocirile pandemiei vor veni si alte nenorociri, va trebui să înțelegeți că omenirea își va schimba ”prioritățile”, va trebui să treacă la ”echilibru”, mai pe românește la SIMPLITATE. S-a ”gătat” cu huzurul. Întrebații pe cei care au trăit și înainte de 1989, ce condiții aveau, și totuși au supravețui.

 • Care SARACIE?

  e plin DE PORSCHEEEEEEEEEEEEEE
  MERCEDESURIIIIIIIIIIIIIIII
  BMWURIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

  pe strazile din iasi

  si HAUDYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYY-uri

  oameni care nu muncesc

  si plin de bani

 • Ba e saracie, pentru ca vad ca nu aveti nici 9 clase adunate, voi cei care comentati aici. Nu ati platit un impozit la viata voastra, insa va grabiti sa numarati banii altora. Cata energie aveti..
  P.s daca nu ati fost in viata voastra la un psiholog, puteti fi siguri ca vor avea nevoie de unul copiii vostri, care au avut nenorocul sa se nasca din niste incuiati! O tara de lenesi si ignoranti (atentie, ignorant nu e cel ce ignora ceva, ca sunt convins ca nu stiti sensul). Daca ati sti macar putina psihologie, acum ati face legatura de ce prostul e mereu si cel cu gura mare. Aici fac referire la comentariul ca cei care merg la psiholog o fac pentru ca nu au dat de greu. Oamenii merg la psiholog pentru ca sunt nevoiti sa traiasca intr-un oras cu tine si altii la fel de retardati ca tine. E deprimant, sa stii.
  Mi-e sila de voi.

 • ce, omu nu poate trai fara masina, concedii, haine de firma si televizor 4K? -> din pacate se pare ca nu, alaturi vad o alta stire despre o proasta ranita in dragoste care a vrut sa se sinucida cu supradoza de medicamente. O sclava, cel mai probabil spalata pe creier de feisbuci si instagram.
  Generatie de snowflakes…
  Desi sunt foarte pacifist de fel si nu suport nici politicienii nici propaganda politica in general sunt convins ca doar un nou razboi mondial ii va trezi la realitate!

 • Subtire la psihologi..
  La alcool fara numar, alte droguri..
  Da’ si multi ajung pe strazi.
  Din ce-am fost fara grija zilei de maine si educatie nene, am ajuns robi in tara noastra.

 • 3 din 10 masini e fie un Mercedes nou-nout, fie un Porsche, Volvo, BMW. As zice ca 7 din 10 masini sunt masini premium noi de lux care costa cat 2 apartamente. Nu mai zic de vilele care au aparut peste tot, vile de 2-300.000E care au in garaj cate un bolid nou nout de vreo 70 – 100 de mii (euro, nu lei).

  Nu mai zic de concedii…
  Succes!

Adauga un comentariu