Local

Ieșenii sunt îngropați în betoane. Suprafața de spații verzi pe cap de locuitor impusă de UE nu este nici pe departe asigurată pentru cei aproape jumătate de milion de locuitori ai Iașului. Iată care sunt cele mai „verzi” zone din oraș

Publicat: 26 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ieșenii sunt îngropați în betoane. Suprafața de spații verzi pe cap de locuitor impusă de UE nu este nici pe departe asigurată pentru cei aproape jumătate de milion de locuitori ai Iașului. Iată care sunt cele mai verzi zone din oraș
Cetățenii orașului Iași beneficiază doar de 18,5 mp de spații verzi din cei 26 mp impuși de Uniunea Europeană

Cetățenii orașului Iași beneficiază de o suprafață de doar 18,5 mp de spații verzi din cei 26 mp impuși de Uniunea Europeană pentru a asigura o calitate minimă vieții locuitorilor. Pe zi ce trece, suprafața spațiilor verzi de la nivelul orașului este într-o continuă micșorare în favoarea proiectelor imobiliare. La nivelul Iașului, cartierele considerate cele mai „verzi” sunt Copou, Tătărași, Tudor Vladimirescu, Bucium și Galata. Cele mai mari suprafețe de spații verzi sunt atribuite de Primăria Iași în zone prea puțin tranzitate de cetățeni, precum Ciric, Grădina Botanică și în Zona Industrială a Iașului

Iașul se transformă pe zi ce trece într-un centru urban și comercial care se aseamănă din ce în ce mai mult cu orașele dezvoltate din vestul Europei, însă normele impuse de Uniunea Europeană pentru a atinge standardele de calitate a vieții nu sunt nici pe departe îndeplinite de autoritățile locale. Poate cel mai important aspect care privește sănătatea și calitatea vieții într-un centru universitar precum orașul Iași ține mai ales de suprafața spațiilor verzi la care au acces direct cetățenii. Calitatea aerului, care este extrem de poluat în Iași, este direct proporțională cu suprafața spațiilor verzi. Odată cu intrarea în Uniunea Europeană a fost impusă o regulă ca fiecare locuitor din țară și din spațiul european să aibă la dispoziție o suprafață de 26 mp, iar la nivelul Iașului suprafața de spații verzi nu numai că nu a fost mărită conform cerințelor UE, dar a fost acoperită îm mare parte cu proiecte imobiliare private care au dus la scandalizarea simplului cetățean.

Fiecare cetățen al Iașului are la dispoziție 18,5 mp de spațiu verde

În mod oficial, autoritățile din Primăria Iași susțin faptul că la nivelul orașului există o suprafață de aproape 7 milioane de metri pătrați de spații verzi. Aceste spații sunt reactualizate o dată la doi ani, iar ultima revizuire a fost făcută de autoritățile locale la finalul anului 2018 și urmează ca o nouă listă a spațiilor verzi să fie publicată de Primăria Iași până la finalul acestui an.
După ultimele calcule realizate de autoritățile locale, la nivelul Iașului există 695,8 ha de spații verzi, însă majoritatea se află în zone netranzitate și în care cetățenii au acces dificil. Spre exemplu, Primăria Iași a trecut la registrul spațiilor verzi zone precum pădurea și lacurile Ciric, Zona Industrială sau splai Bahlui – Cicoarei, zone pe care cetățenii orașului nu obișnuiesc să el tranziteze și care sunt vizitate doar cu ocazii speciale. Prin Hotărârea Consiliului Local Iași 551 din 20 Decembrie 2018 s-a aprobat „Registrul local al spațiilor verzi din Municipiul Iași”. Articolul 2 din HCL prevede:

„Direcția Tehnică și Servicii Comunitare prin Biroul Spații Verzi și Salubritate are obligația de a întreține și actualiza Registrul local al spațiilor verzi din Municipiul Iași și va prezenta Consiliului Local al Municipiului Iași, anual, un raport de actualizare al registrului, pentru anul anterior. Forma revizuită a registrului local al spațiilor verzi din Municipiul Iași se supune aprobării Consiliului Local al Municipiului Iași o dată la doi ani. La data aprobării registrului local al spațiilor verzi din Municipiul Iași suprafața de spațiu verde era de 695,8 ha”, au declarat reprezentanții Primăriei Iași.

Copou, Tătărași și Bucium sunt considerate cele mai „verzi” cartiere din Iași

La nivelul Iașului, cartierele considerate cele mai „verzi” sunt Copou, Tătărași, Tudor Vladimirescu, Bucium și Galata. De asemenea, cele mai mari suprafețe de spații verzi sunt atribuite în zona Ciric, Grădina Botanică și în Zona Industrială a Iașului. De subliniat faptul că, odată cu intrarea în Uniunea Europeană, orașele din România au fost obligate să pună la dispoziția fiecărui cetățean o suprafață de 26 mp de spații verzi. Conform recensământului realizat la nivelul anului 2011, în Iași existau 316 mii de locuitori, însă numărul acestora a crescut vertiginos de la an la an având în vedere dezvoltarea economică a orașului. Astfel, în 2019, în Iași existau peste 375 de mii de locuitori, printre aceștia numărându-se inclusiv angajații care lucrează la companii din Iași și locuiesc în oraș, însă nu au domiciliul declarat în acte. În plus, un număr de aproape 60 de mii de studenți, categorie socială extrem de activă, este aproape mereu în perimetrul municipiului Iași.

În situația în care la nivelul municipiului Iași există o suprafață oficială de 695,8 milioane mp de spații verzi la un număr de 375 de mii de locuitori rezultă o suprafață de 18,66 mp de spații verzi pe cap de locuitor, cu mult mai mică față de cea impusă de Uniunea Europeană. Pentru a se ajunge la suprafața impusă, până la finalul anului 2010, trebuiau asigurați 20 mp de spațiu verde pe cap de locuitor, iar pană la finalul anului 2013, o suprafață de 26 mp. În momentul intrării în Uniunea Europeană, în anul 2017, suprafața spațiului verde din Iași era de 912 hectare. La data respectivă, aceasta era atribuită la 340.000 locuitori în urma recensământului realizat în anul 2002. Astfel, reveneau 26,8 mp de spațiu verde pe cap de locuitor. În aceste condiții, autoritățile nu doar că nu au menținut suprafața, dar au micșorat-o simțitor.

Cele mai mari suprafețe de spații verzi sunt greu accesibile pentru cetățenii Iașului

Conform registrului de spații verzi actualizat de către Primăria Iași, cele mai mari suprafețe de spații verzi se găsesc în special în zonele în care cetățenii au acces dificil, așa cum sunt pădurile, malurile râurilor sau Zona Industrială a Iașului. Spre exemplu, pe Bulevardul Chimiei sunt atribuiți 10.154 mp de spațiu verde, pe Bulevardul Virgil Săhleanu 60.756 mp, iar pe Calea Chișinăului 34.630 mp. De precizat și faptul că pe Aleea Grigore Ghica Vodă 1 din Iași sunt 12.715 mp de spații verzi, pe Aleea Mihail Sadoveanu- 13.284 mp, iar în zona Ansamblului Palas- 22.697 mp.
O mare parte dintre spațiile verzi sunt arondate în campusurile universitare, în campusul studențesc „Al.

Profesor Gheorghe Alexa” fiind 27.116 mp, în campusul studențesc „Al. Profesor Vasile Petrescu” alți 10.959 mp, la colegiul Agricol „V. Adamachi” din Al. Mihail Sadoveanu alți 48.183 mp, iar la Facultatea de Medicină Veterinară încă 78.964 mp. Una dintre cele mai mari suprafețe de spațiu verde din Iași este ocupată de Grădina Botanică, care ocupă 227.068 mp. De precizat și faptul că, la pădurea Ciric și strada Aeroportului sunt aproape 1,5 milioane de mp de spații verzi. Și spitalele din Iași acordă suprafețe importante de spații verzi comunității. Astfel, Spitalul Clinic Universitar „Socola” din Bucium are 71.109 mp, iar Spitalul Clinic de Recuperare din Str. Pantelimon Halipa, 13.023 mp, în vreme ce Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Sf. Maria” din Str. Vasile Lupu figurează cu 19.403 mp de spații verzi.

Parcelele dintre blocurile din Iași sunt atribuite ca spații verzi, cele mai mari suprafețe sunt în Tătărași și Codrescu

Una dintre mișcările de eschivare făcute de primăriile din România față de Uniunea Europeană a fost trecerea la registrul de spații verzi a cimitirelor, albiilor râurilor sau chiar spațiul cuprins între șosea și trotuar. De precizat faptul că Primăria Iași a trecut pe lista de spații verzi suprafețe largi din zona blocurilor turn de garsoniere A din zona Tătărași, dar și în zona blocurilor din CUG. Mai ales în zona blocurilor de garsoniere din Tătărași – Doi Băieți sunt atribuite spații verzi în actele oficiale, deși este vorba în mare parte despre parcele de teren dintre blocuri care nu au fost betonate, iar pe pământ au crescut plante și arbuști. O altă suprafață ridicată de spații verzi este atribuită în zona blocurilor din strada Codrescu din Iași, mai ales în apropierea căminelor sudențești. Albia și lunca râului Ciric, Bahlui și Nicolina din Iași sunt de asemenea considerate spații verzi de către autoritățile locale.

Vezi AICI lista cu spații verzi

Adauga un comentariu