Local

Ieșenii sunt monitorizați de cele 200 de camere video montate de Salubris SA la punctele de colectare a deșeurilor

Publicat: 13 nov. 2020
Salubris SA începe monitorizarea celor 200 de camere video instalate în mai multe puncte de colectare a deșeurilor din municipiul Iași
Camere video de supraveghere a punctelor de colectare din Iași instalate de către Salubris SA

Reprezentanții Salubris SA atenționează ieșenii care depozitează greșit deșeurile la punctele de colectare din Iași. Cele 200 de camere video montate în mai multe zone din oraș vor fi monitorizate începând cu jumătatea lunii noiembrie 2020, iar orice încălcare a regulamentului va fi sesizată către agenții de poliție

Salubris SA a terminat instalarea camerelor de supraveghere în mai multe puncte gospodărești din Iași. Astfel, începând cu jumătatea lunii noiembrie 2020, aceste camere video vor fi monitorizate de către angajații Salubris Iași. Orice încălcare a regulamentului privind depozitarea și colectarea separată a deșeurilor va fi sancționată. Totodată, intenționează să mai instaleze până la 500 de camere video în lunile următoare.

„Vor fi monitorizate camere de supraveghere, în număr de 200, instalate până în prezent, urmează ca numărul lor să ajungă la un total de 500 în oraș. La fiecare abatere surprinsă la unul dintre punctele de colectare supravegheate se va transmite de către echipă la Departamentul Juridic din cadrul Salubris, iar după analiza acestora în cadrul departamentului se va transmite mai departe Poliției Locale, respectiv secției de poliție aferente”, a declarat Marinel Anușcă, șef Serviciu Juridic în cadrul Salubris Iași.

Salubris SA încheie un protocol de colaborare cu Poliția Locală Iași

Imaginile video vor fi stocate pe o perioadă de 30 de zile într-un server. Astfel, înregistrările pot fi verificate pentru a identifica ulterior persoanele care aruncă necontrolat deșeurile. În cadrul acestor demersuri realizate de Salubris pentru implementarea sistemului de supraveghere video la punctele de colectare din municipiul Iași se realizează și un protocol cu Poliția Locală. Astfel, agenții de poliție vor avea acces la imaginile surprinse de camerele video, reușind să identifice persoanele care au încălcat regulile ca apoi să fie aplicate amenzile corespunzătoare.

Amenzile pentru persoanele care aruncă deșeurile incorect vor fi usturătoare

Până în prezent, Poliția Locală Iași nu a fost sesizată de Salubris SA pentru a aplica amenzi locuitorilor sau societăților care depozitează greșit deșeurile. În câteva luni însă, Salubris va colabora și cu Asociațiile de proprietari din zona metropolitană, iar amenzile vor fi aplicate pentru toți ieșenii care nu respectă procedurile. Între timp, sesizările angajaților Salubris ajung la reprezentanții Gărzii de Mediu Iași care sancționează firmele din Iași care nu respectă regulile de colectare separată a deșeurilor și care nu au încheiat contract de salubritate.

„Amenzile pot ajunge la 6.000 de lei. Prima etapă este cea de identificare a persoanelor juridice care aduc cu mașinile inscripționate pe numele firmei cantități semnificative de deșeuri, mai ales cele care se ocupă de lucrările de șantier. Apoi ne dorim să identificăm persoanele din mediul rural care aruncă zeci de saci cu deșeuri care nu sunt colectate conform cu regulile specificate. Bineînțeles că persoanele care aduc o pungă cu deșeuri fiind în trecere nu vor fi sancționate astfel”, a încheiat Ana-Maria Șchiopu, șef Birou la Salubris Iași.

Comentarii
  • Atata timp cat in casa selectez gunoiul si la punctul de pe Petre Vancea il ridica masina de gunoi general si pe cel reciclabil voi duce aceasta categorie de gunoi in zone in care am vazut masini separat de ridicare a acestuia mai exista o problema punctata in articol ,de ce containerul de gunoi in santiere e doar formal iar gunoiul merge tot la pubelele pt persoane fizice ,asociatie nu era o lege precum fiecare dezvoltator trebuie sa aiba o cota de material reciclabil predat ?persoanele fizice care isi aduc portbagajul de saci cu gunoi cine le sanctioneaza vrem sistemul amintit mai mult implementat in zonele nou dezvoltate im centru am observat ca s a inceput a respecta cat de cat !
    Va multumesc !

Adauga un comentariu