Actualitate

Iesenii vor avea caldura si apa calda doar daca isi platesc intretinerea

Publicat: 05 ian. 2000

Noul contract cadru de furnizare a energiei termice, publicat in Monitorul Oficial din 24 decembrie 1999, reda sperante restantierilor la plata intretinerii. Intr-unul din paragrafele amintitului contract s-a stipulat ca furnizarea agentului termic destinat incalzirii nu poate fi sistata in intervalul 1 septembrie – 20 februarie, respectiv in perioada rece a anului.

Perioada amintita este cunoscuta pentru dificultatile financiare in care se gasesc CET si RA Termoficare, din cauza rau-platnicilor si nivelului scazut al subventiilor. Noul contract cadru mai mentioneaza faptul ca distribuirea agentului termic ar putea fi facuta in parametri scazuti, in eventualitatea neachitarii acestui serviciu, modul de interpretare al acestui paragraf dand posibilitatea unor dispute intre CET, RA Termoficare si populatie.

„Vom reduce drastic parametrii agentului termic”, a declarat Romeo Mistreanu, administratorul RA Termoficare Aflata in dificultati financiare, RA Termoficare a reusit sa reduca nivelul creantelor nerecuperate printr-o serie de masuri orientate impotriva celor rau-platnici.

Astfel, de la nivelul de 178 de miliarde de lei, creante contabilizate la sfarsitul lunii august 1999, conducerea RA Termoficare a reusit sa scada nivelul acestora pana la 66 de miliarde de lei, nivel inregistrat la 1 ianuarie 2000. Intrarea in anul 2000 ar fi putut duce, pentru RA Termoficare, la reducerea substantiala a restantelor populatiei; insa documentul publicat in M.O. nr. 633/24 decembrie 1999 ar putea duce la limitarea actiunilor de recuperare a creantelor. „Noul contract modifica o serie de actiuni pe care le aveam in vedere pentru recuperarea datoriilor.

Daca datoriile populatiei vor creste, vom sista furnizarea apei calde si vom scade parametrii agentului termic furnizat pentru incalzire”, a precizat administratorul RAT, Romeo Mistreanu. Intr-o prima faza, pe 10 ianuarie, va fi sistata furnizarea apei calde menajere la 225 de asociatii de locatari cu debite mai mari de patru luni precum si la 5.000 de familii care au fost actionate in instanta pentru restantele cumulate in ultimii doi – trei ani.

Datoriile catre RA Termoficare ale celor care nu vor mai avea apa calda incepand cu 10 ianuarie se ridica la 48 de miliarde de lei. Pentru a avea siguranta ca-si va recupera integral creantele, conducerea RA Termoficare va trimite preavize, pana pe 19 februarie, la toti restantierii, urmand ca la 1 martie sa sisteze furnizarea apei calde menajere si incalzirii.

Agentii economici vor trebui sa-si contorizeze consumurile In ceea ce priveste agentii economici care nu si-au contorizat consumurile pentru apa calda menajera si incalzire, conducerea RA Termoficare a intentionat sa-i debranseze de la reteaua de distributie a agentului termic chiar de la inceputul anului in curs.

Masura avuta in vedere preconiza in principal recuperarea a circa 12 miliarde de lei in paralel cu contorizarea consumurilor. Renuntarea la aceasta masura s-a datorat faptului ca nu se putea interveni la instalatiile de furnizare a agentului termic pe timpul iernii. Si pentru agentii economici sunt prevazute aceleasi masuri privind distributia apei calde menajere si a energiei termice.

In plus, acestia nu vor mai beneficia de serviciile RA Termoficare daca nu-si vor monta gigacalorimetre si apometre si daca nu vor semna un nou contract cu regia de profil. •CET este mai drastic in privinta aplicarii contractului cadru confirmand intransigenta de care a dat dovada in „criza apei calde”, conducerea Sucursalei Electrocentrale Iasi s-a pronuntat pentru aplicarea cu duritate a contractului cadru referitor la furnizarea agentului termic.

Potrivit celor declarate de Dan Grecu, directorul comercial al Sucursalei Electrocentrale Iasi, noua reglementare nu interzice sistarea furnizarii agentului termic. „Trebuie sa fie clar pentru toti ca este exclusa posibilitatea neachitarii intretinerii atat timp cat se furnizeaza caldura. Restantierii nu au nici un motiv sa se bucure. Diminuarea parametrilor agentului termic poate fi facuta pana la mentinerea sigurantei in functionare a instalatiilor. Prin neachitarea intretinerii vom fi obligati sa furnizam in instalatii agent termic la o temperatura de 40 de grade Celsius, ceea ce ar insemna ca in sezonul rece, in apartamente sa fie doar 5 grade Celsius”, a mentionat directorul comercial Dan Grecu.

Potrivit aceleiasi surse, CET va livra agent termic numai daca populatia isi va achita intretinerea.loading...

Adauga un comentariu