Economic Local

Ieșenii vor călători cu 44 de autobuze electrice și 32 de tramvaie noi, începând de anul viitor. Noile achiziții fac parte dintr-un proiect de modernizare a transportului public în valoare de 480 de milioane de lei

Publicat: 09 sept. 2020
Ieșenii vor circula din anul 2021 cu 44 de autobuze electrice și 32 de tramvaie noi
Marian Grigoraș, Prefectul Județului Iași, Florin Cîțu, Ministrul de Finanțe, Mihai Chirica, primarul Iașului, și Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, au discutat despre noul proiect de modernizare a transportului public în comun din Iași

Ieșenii vor circula din anul 2021 cu 44 de autobuze electrice și 32 de tramvaie noi, primele achiziții de pe lista mijloacelor de transport în comun mai puțin poluante care vor ajunge la Iași în următorii doi ani. Marian Grigoraș, Prefectului Județului Iași, Florin Cîțu, Ministrul de Finanțe, Mihai Chirica, primarul Iașului, și Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, au prezentat ieri, 8 septembrie 2020, la depoul Companiei de Transport Public (CTP) proiectul de modernizare a transportului public din Iași care vizează îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, utilizând autovehicule mai puțin poluante

Pe lângă cele 100 de autobuze noi care deja circulă pe străzile din Iași vor fi achiziționate autobuze electrice, tramvaie și troleibuze noi. Călătorii din Iași vor circula cu primele autobuze și tramvaie noi începând de anul viitor. Aceste noi achiziții fac parte dintr-un proiect de modernizare a transportului public în comun din Iași, gestionat de Administrația Fondului pentru Mediu, și vine în completarea liniilor de finanțare europene pentru achiziția de mijloace de transport nepoluante. Pentru primul an de implementare, programul de finanțare are prevăzut un buget de 480 de milioane de lei.

Ieșenii care locuiesc în comuna Tomești sau zona Moara de Vânt vor circula cu tramvaiele prietenoase cu mediul

Potrivit primarului Mihai Chirica, rețeaua de tramvai se va extinde spre localitatea ieșeană Tomești dar și spre zona Moara de Vânt unde va fi construit Spitalul Regional de Urgență. Până la sfârșitul anului 2020 se lucrează la modernizarea liniilor de tramvai din zona Tudor Vladimirescu.

„Am reușit sa schimbăm întreg parcul auto dintr-o lovitură. Acum circulă în Iași 100 de autobuze noi care arată foarte bine, sunt întreținute și care în această perioadă sunt în trafic. Acestea au fost primele autobuze care au fost achiziționate în cadrul proiectului de modernizare a transportului public ecologic. Continuăm modernizarea tuturor liniilor de tramvai și vrem să ne extindem cu liniile de tramvai spre Tomești și Moara de Vânt”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Costel Alexe, Ministrul Mediului: „Ne dorim un transport public în comun prietenos cu mediul”

Potrivit Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, achiziția noilor autobuze, troleibuze și tramvaie face parte dintr-un proiect de modernizare a transportului public în comun din Iași, gestionat de Administrația Fondului pentru Mediu și vine în completarea liniilor de finanțare europene pentru achiziția de mijloace de transport nepoluante cum sunt autobuzele electrice.

„Ne dorim un transport public în comun prietenos cu mediul de aceea vrem să aducem în Iași noi mijloace de transport în comun care să fie mai puțin poluante”, a mai spus ministrul Costel Alexe.

Ieșenii vor călători cu 44 de autobuze electrice și 32 de tramvaie noi începând din anul 2021

În ceea ce privește vehiculele noi deținute de Compania de Transport Public (CTP) SA, în contextul pandemiei de COVID-19 și pentru evitarea răspândirii noului coronavirus, sistemul de e-ticketing va consta în echiparea celor 100 de autobuze cu 920 de validatoare duale (pentru carduri contactless și bilete pe hârtie). Acestea vor fi integrate și compatibile cu sistemul de ticketing existent pe cele 100 de autobuze noi, suficiente și pentru extinderea pe mijloacele de transport existente, precum și pe tramvaiele, autobuzele electrice și troleibuzele în curs de livrare sau de achiziție.

Florin Cîțu, Ministrul Finanțelor: „Avem o creștere a venitului mediu net cu 8,1 la sută”

Prezent la prezentarea noului proiect de modernizare a transportului public în comun din Iași, Florin Cîțu, Ministrul Finanțelor, a declarat că economia României își revine după o perioadă de recesiune cauzată de pandemia de COVID-19.

„Dacă ne uităm la economia României, anul acesta am început cu două obiective. Nu am umblat la codul fiscal, am vrut ca angajații să fie protejați. Am luat măsuri pentru a reduce efectul negativ al crizei asupra economiei. Rezultatele, cifrele confirmă că ceea ce am făcut e bine. Avem o creștere a venitului mediu net cu 8,1 la sută”, a declarat Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.

Comentarii
  • Unde ti-e masca curchirica? Si-a bagat-o kknis in fund si ti-o da dupe ce mai arunci niste goange puturoase de ,,mare” liberal? Si scoate-ti degetul din cooorul lui cacatzu, ca sta ala infoiat ca un cocosh in calduri! Iar minisinistrul distrugerii mediului coaelexe se uita la ceas sa vada cat mai are de stat in libertate dupa toate golaniile si furturile pe care le-a comis! Mai bine ati tine o cuvantare la pavilionul cu usi fara clantza de la Socola si ati ramane acolo, ca sunteti toti niste tralalisti! PNL = Partidul Nulitatilor si Libidinosilor!

Adauga un comentariu