News Flash:

Iesenii vor putea cumpara 25.000 certificate de trezorerie cu dobinda de 80% pe an

16 Aprilie 1999
1113 Vizualizari | 0 Comentarii
Valeriu Dornescu
•La un milion depus, in trei luni se va ridica 1.200.000 de lei

Incepind cu data de 20 aprilie, Ministerul de Finante va face o emisiune de certificate de trezorerie cu dobinda, adresata populatiei. In judetul Iasi vor fi puse in vinzare 25.000 de certificate prin trezoreriile Iasi, Pascani, Hirlau si Tg. Frumos.

Certificatele se vor pune in vinzare in zilele de 20, 21, 22, 23, 27, 28, 29 si 30 aprilie, cu mentiunea ca valoarea nominala a unui certificat este de un milion lei si sint emise pe termen de 90 de zile calendaristice. Acestea pot fi cumparate de la sediul central al DGFPCFS Iasi, mezanin, intre orele 8.00-14.00, prin Serviciul Titluri de Stat si a Certificatelor de Trezorerie.

Valeriu Dornescu
, directorul general al Directiei Generale a Finantelor Publice si Controlului Financiar de Stat Iasi, ne-a declarat in aceasta privinta ca dobinda aferenta certificatelor este de 80%/an si ca scadenta este stabilita incepind cu ziua incasarii contravalorii certificatelor la care se adauga cele 90 de zile stabilite de Ministerul de Finante. Practic, dupa 90 de zile, termenul de rambursare a certificatelor va fi: 19 iulie pentru cele cumparate in data de 20 aprilie a.c., si tot asa: 20, 21, 22, 26, 27, 28 si 29 iulie. Emisiunea acestor prime certificate de trezorerie se va incheia in data de 30 aprilie a.c., la ora 14.00.

Valeriu Dornescu a mai tinut sa instiinteze populatia ca titularii de astfel de certificate le pot prezenta pentru rascumparare si inainte de implinirea celor 90 de zile calendaristice de la data cumpararii lor, dar ca pentru perioada de subscriere se poate acorda numai dobinda la vedere care este de 10%/an. Certificatele de trezorerie prezentate de titulari in maximum 30 de zile de la data expirarii termenului de rascumparare pot fi rascumparate astfel:
- pentru perioada subscrisa (90 de zile calendaristice) se achita suma nominala a certificatului la care se adauga dobinda aferenta;
- pentru perioada de maximum 30 de zile stabilita din ziua fixata pentru rascumparare inclusiv si pina in ziua prezentarii la ghiseul casieriei exclusiv se plateste suma subscrisa si dobinda la vedere de 10%/an.

Certificatele de trezorerie prezentate in termen de peste 30 de zile de la data stabilita pentru rascumparare vor fi rascumparate cu dobinda capitalizata astfel:
- pentru perioada subscrisa (90 de zile calendaristice) se achita suma nominala a certificatului la care se adauga dobinda de 80%/an;
- pentru perioada cit certificatele sint in depozit se achita o dobinda la termen, aplicata asupra sumei rezultate din valoarea nominala si dobinda aferenta perioadei subscrise, ce urmeaza sa fie comunicata de Ministerul Finantelor.

Certificatele sint nominative si sint emise in forma materializata pe hirtie. Valeriu Dornescu a mai apreciat ca emisiunile de certificate facute de Ministerul Finantelor au ca scop finantarea deficitului bugetar de stat, cit si protejarea economiilor banesti ale populatiei de riscurile economiei de piata, "garantindu-se rambursarea la scadenta a sumelor subscrise si plata dobinzii aferente care se situeaza la un nivel acoperitor fata de gradul de inflatie. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

judetul iasi pascani hirlau tg frumos dgfpcfs iasi valeriu dornescu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2018 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1584 (s) | 21 queries | Mysql time :0.034980 (s)