News Flash:

Iesenii vor scapa de cainii comunitari abia peste sase ani

12 Aprilie 2005
842 Vizualizari | 0 Comentarii
•Iesenii vor plati 5 mii lei pe luna pentru prinderea si intretinerea cainilor comunitari •Cu toate acestea, potrivit hotararii aprobate ieri de Consiliul Local (CL), iesenii vor scapa de cainii comunitari abia in 2011 •Marius Bojor a luat locul lui Marius Marin (PNL) in Consiliul Local •Incepand cu 18 aprilie, biletele de calatorie ale RATP se scumpesc

Dezbaterea celor 71 de proiecte de hotarare ale sedintei Consiliului Local de ieri a luat reprezentantilor locali mai mult de patru ore. Ca de obicei, discutiile s-au prelungit interminabil pe marginea unor proiecte ce pareau rezolvate din start si au trecut in viteza mare peste altele. In sedinta de ieri, Marius Marin (PNL) a renuntat la functia de consilier local si a lasat locul unui coleg de partid. Astfel, Marius Bojor a devenit de ieri membru al Consiliului Local din partea Partidului National Liberal. Regia Autonoma de Transport Public (RATP) a obtinut majorarea tarifelor pentru calatorii. Incepand cu 18 aprilie, iesenii vor plati 10 mii lei pentru un bilet de o calatorie si 18 mii lei pentru doua calatorii cu tramvaiul sau troleibuzul. Alaturi de tarife, RATP a obtinut aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli pentru 2005, precum si lista obiectivelor de investitii. Primarul Gheorghe Nichita a folosit prilejul aparitiei proiectelor RATP pentru cateva critici aduse directorului unitatii, Neculai Abalasei. "Directorii inteleg ca sunt buni daca stau cu mana intinsa la bugetul local. Trebuie sa faca treaba si RATP va fi lasata sa-si rezolve singura problemele, sa reduca din costuri pentru a fi eficienta si nu sa astepte subventii", l-a apostrofat primarul pe Abalasei. Paradoxal, dupa ce la inceputul sedintei consilierii s-au intrecut in a aprecia activitatea SC Salubris SA si curatenia in oras, obligativitatea contractelor de salubritate a starnit dispute. Consilierul PD, Tiberiu Brailean, a avansat ideea ruperii monopolului Salubris SA, impartirea orasului pe zone si experimentarea curateniei cu o societate comerciala privata. "Nu am de gand sa experimentez pe banii iesenilor. In primul rand, activitatea merge bine, iar fondurile europene sunt mai usor de obtinut", a intervenit ferm Gheorghe Nichita. In fata ridicolului, consilierii PD si PNL au cedat si l-au lasat singur pe Brailean sa se abtina de la vot. Dupa 30 de zile de afisare pe site-ul primariei, calcule si promovare, proiectul gradinii japoneze a fost amanat si scos de pe ordinea de zi chiar de la inceputul sedintei. Motivatia invocata a fost obiectiile asupra amplasamentului facute de consilierul PUR, Ionel Oancea. Reamintim ca pentru amplasarea gradinii cu specific japonez s-au luat in calcul trei zone: Gradina Botanica, Parcul Copou si parcul aflat peste drum de Sala Sporturilor. Conform calculelor pentru investitie, ultima varianta intrunea cele mai multe caracteristici favorabile.

Pasunea - groapa de gunoi

Plenul Consiliului Local a primit spre dezbatere, in punctele suplimentare ale sedintei, aprobarea concesionarii a 50 de hectare de pasune care apartin comunei Tutora, unde ar putea fi realizata groapa ecologica a municipiului. Aprobat cu modificari in ceea ce priveste statutul juridic al preluarii de teren, proiectul gropii ecologice intra in linie dreapta pentru obtinerea finantarii nerambursabile ISPA. Pentru a fi construit din fonduri europene, proiectul depozitului ecologic de deseuri trebuie sa fie depus pana pe 15 mai. Desi concesionarea a fost aprobata de Consiliul Local al comunei Tutora, proiectul de hotarare nu a fost aprobat fara emotii. Vasile Murgoci, seful Serviciului Juridic din cadrul prefecturii, a tinut sa faca unele precizari cu privire la legalitatea hotararii. Astfel, reprezentantul prefecturii a amintit ca Tutora poate concesiona terenul, conform legii, numai in urma unei licitatii, iar destinatia suprafetei (inregistrata ca pasune) trebuie schimbata cu acordul Ministerului Agriculturii. "Nu avem timp sa respectam toti pasii legali pentru acordarea terenului. Avand in vedere aprobarea de la Tutora, dorim acordul CL ca apoi, pe parcurs, sa indeplinim toate prevederile", a explicat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei Iasi. Piedicile prefecturii au continuat insa si voalat. Vasile Murgoci a atras atentia ca hotararea CL Tutora poate fi oricand atacata in contencios si astfel Primaria Iasi sa se trezeasca din nou fara amplasament pentru groapa ecologica. Problema cea mai grava este ca astfel ar fi pierduta finantarea nerambursabila ISPA.

Taxa pentru caini

Pentru cainii comunitari, fiecare contribuabil iesean va plati 5 mii lei pe luna. Taxa pentru strangerea si punerea la adapost a cainilor vagabonzi a fost aprobata ieri de Consiliul Local si va fi colectata incepand cu a doua jumatate a anului, odata cu plata impozitelor datorate Directiei Economice si de Finante Publice Locale (DEFPL). "Banii vor fi colectati intr-un cont special si vor fi folositi exclusiv pentru cheltuielile Salubris cu strangerea si ingrijirea cainilor vagabonzi", a explicat Mihai Chirica, directorul tehnic al primariei. Conform proiectului aprobat ieri, cainii vagabonzi vor disparea gradual de pe strazile orasului pana in 2011. S-a renuntat la amenajarea unei rezervatii, unde cainii sa astepte eliberarea unui loc la padocul de la Miroslava. Mai precis, cainii comunitari vor fi stransi de pe strada, sterilizati si apoi readusi pe strada. O parte din caini, cei bolnavi sau violenti, vor fi eutanasiati. Salubris a planificat ca intr-un an sa fie prinsi si tratati la padocul de la Miroslava 5.720 de partrupede, iar costurile se vor ridica la in 2005 la 8 miliarde de lei.

Taxe usturatoare pentru iesenii care renunta la serviciile CET

•Sefii primariei spun ca, odata cu aprobarea planului de restructurare a SC CET Iasi SA, in interiorul unitatii trebuie sa se produca o schimbare a mentalitatii personalului si o profesionalizare mai accentuata •Iesenii care vor dori sa fie debransati de la sistemul centralizat de alimentare cu energie termica vor trebui sa suporte o cota parte din investitiile facute de SC CET Iasi SA •asociatiile de proprietari vor putea sa-si repare subsolurile prin intermediul societatii iesene, contravaloarea lucrarilor putand fi achitata in rate

Ieri, Consiliul Local Iasi a aprobat planul de restructurare pe care SC CET Iasi SA va trebui sa-l implementeze pana in anul 2007. Scopul restructurarii unitatii de termoficare il reprezinta o calitate mult mai ridicata a serviciilor, eliminarea pierderilor din sistemul de distributie si rezistenta pe piata in conditiile eliminarii subventiilor de stat. "O problema foarte importanta pentru Iasi este imbunatatirea calitatii serviciilor de furnizare a caldurii si a apei calde de catre SC CET Iasi SA. Aceasta situatie poate fi rezolvata prin investitiile in retehnologizare si modernizare si printr-o profesionalizare mai accentuata a personalului societatii. "In primul rand, in cadrul unitatii trebuie sa se produca o schimbare a mentalitatii personalului, care a fost invatat cu o slujba foarte bine platita si cu un loc caldut de munca, dar cu o munca sub nivelul asteptarilor", a declarat Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iasi. In urmatoarea perioada, pentru o mai buna aplicare a planului de restructurare, consilierii locali vor face demersuri la Guvernul Romaniei, prin reprezentantii partidelor, pentru ca furnizorul iesean sa devina eligibil in privinta furnizarii de energiei electrica pentru municipiul Iasi. Prin faptul ca SC CET Iasi SA va putea incheia singur contracte cu consumatorii, va putea scadea pretul gigacaloriei, care odata cu eliminarea subventiilor de stat va fi greu de suportat de catre ieseni.

Modernizarea distributiei

De la inceputul acestui an, SC CET Iasi SA a primit nenumarate cereri din partea populatiei racordate la sistemul centralizat de incalzire pentru montare de module termice la fiecare bloc. Odata cu instalarea modulelor la parterul imobilelor, va fi realizata si accelerarea procesului de montare a repartitoarelor de costuri la proprietari. Cu toate acestea, imobilele respective trebuie sa indeplineasca anumite conditii. Cele mai importante sunt: o apropiere cat mai mare a imobilului de retelele primare ale centralei de termoficare, un spatiu amenajat pentru instalarea modulului termic si acordul general al locatarilor. Un astfel de modul termic costa intre 500 si 700 milioane lei. Pentru protejarea investitiilor pe care furnizorul iesean de energiei termica le va realiza, ieri a fost adoptata o hotarare a Consiliu Local care obliga consumatorii racordati la sistemul centralizat la plata unei cote parti din investitie in cazul debransarii acestora. "Investitiile se vor face la solicitare locatarilor. Daca acestia si-au dat acordul la inceput pentru realizarea modernizarii sistemului de distributie este corect ca in momentul in care se vor debransa sa plateasca o cota parte din investitia realizata de catre CET", a declarat Constantin Ciofu, directorul UFET.

Facilitati in privinta reparatiilor subsolurilor

SC CET Iasi SA a fost mandatata de catre municipalitate sa realizeze lucrari de reparatii la subsolurile blocurilor din municipiu. Deoarece in aceasta iarna reclamatiile din partea populatiei cu privire la subsolurile insalubre s-au inmultit peste masura, municipalitatea a hotarat ca furnizorul iesean sa efectueze lucrarile de reparatii la blocurile unde locatarii care doresc acest lucru. Rezolvarea acestei probleme va duce la o reducere a pierderilor, repararea conductelor si la o interventie mai rapida a echipelor de interventie din cadrul CET. Astfel, asociatiile de proprietari vor putea semna contracte de prestari servicii cu societatea ieseana pentru efectuarea reparatiilor necesare a subsolurilor, urmand ca valoarea lucrarilor sa poata fi achitata in rate. O reparatie capitala a subsolurilor, care include si schimbarea a instalatiilor din imobil, costa aproape 250 milioane lei. Asociatiile de proprietari pot achita in avans 10 la suta din contravaloarea lucrarilor, iar restul de 90 la suta urmand a fi achitat de catre locatari in trei ani de zile.
Ovidiu MUNTEANU
Lucian SCHIOPU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1328 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013672 (s)