Magazin

Igiena cavitatii orale reduce riscul de pneumonie

Publicat: 10 ian. 2011

Principalii factori incriminati in etiologia bolii parodontale sunt bacteriile din placa dentara, in asociere cu factorii genetici si cu cei de mediu. Placa dentara poate fi definita ca un depozit microbian aderent care se formeaza pe suprafetele dure dentare, alcatuit din bacterii vii si moarte si produsele lor, impreuna cu componentele gazdei, care deriva din saliva si din lichidul gingival.
In ultimii ani, interesul pentru efectele sistemice ale infectiilor orale, cum ar fi boala parodontala, a crescut vertiginos. Un numar de studii, considerate preliminare, sugereaza o asociere intre boala parodontala si bolile cardiovasculare, pulmonare, diabet si complicatii ale sarcinii. S-a aratat, astfel, ca igiena orala deficitara si boala parodontala pot promova colonizarea regiunilor cavitatii bucale si a faringelui de catre bacterii responsabile de aparitia bolilor respiratorii, mai ales la pacientii considerati cu risc de a contracta infectii pulmonare (pacienti spitalizati sau batrani). Daca sunt aspirati, acesti microbi pot cauza pneumonii.
Cercetatori de la Universitatea din Buffalo (SUA) si de la Universitatea din Helsinki (Finlanda) au sugerat, pe baza unor studii, ca placa dentara ar putea avea un rol semnificativ in dezvoltarea afectiunilor respiratorii. Si la noi in tara s-au demarat studii in aceasta directie. Pe baza unei colaborari intre Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, Institutul de Pneumologie “Marius Nasta” si Universitatea din Bergen (Norvegia), s-a demonstrat ca pacientii spitalizati cu boli pulmonare cronice sunt expusi unui risc ridicat de a contracta pneumonii. Placa supragingivala a acestor subiecti, ca si a celor sanatosi pulmonar, adaposteste un numar considerabil de bacterii patogene respiratorii. Eficienta igienei orale, incluzand folosirea topica a clorhexidinei 0,12%, a fost raportata in prevenirea pneumoniei post operatorii la pacientii chirurgicali. Utilizarea pastei dentare cu antiseptic cu o durata suficienta de actiune a fost sugerata pentru reducerea inocularii bacteriene si evitarea riscului bacteriemiei ce urmeaza periajului dentar. Se considera, astfel, ca o atentie speciala trebuie acordata ingrijirii igienei orale.
Controlul placii dentare este fundamental atat pentru prevenirea, cat si pentru tratamentul imbolnavirii parodontale. In afara masurilor de igiena orala, cum ar fi periajul si folosirea atei dentare, joaca un rol important si profilaxia realizata in timpul vizitelor de rutina la cabinetul stomatologic.loading...

Adauga un comentariu