Magazin

Igiena dentara este o necesitate si o oportunitate?

Publicat: 28 feb. 2011
1

Profilaxia cavitatii orale reprezinta o etapa importanta în evitarea aparitiei leziunilor carioase, a tartrului, precum si a complicatiilor cum ar fi parodontita marginala cronica.
Utilizarea corecta a tehnicilor de periaj, a periutelor, folosirea pastelor de dinti care corespund normelor profilactice reprezinta mijloacele necesare pentru a evita dezvoltarea florei bacteriene pe suprafata dintilor.
Leziunile carioase incipiente, de dimensiuni mici, trebuie tratate înainte ca suprafetele dentare sa fie infiltrate cu flora bacteriana, care va duce treptat la distrugerea smaltului si a dentinei, elemente componente ale coroanei dentare.
Un factor gingival iritant, cum ar fi tartrul, duce la inflamatia gingiei, cu aparitia pungilor parodontale si a rezorbtiei osului alveolar. Aceste procese pot accelera pierderea dintilor de pe arcada dentara, fapt care complica starea de sanatate atât de la nivelul cavitatii orale, cât si starea de sanatate generala.
Pe lânga profilaxia locala, care trebuie sa fie în prim-plan, o mare atentie trebuie acordata starii de sanatate generala. Anumite afectiuni metabolice duc la modificari importante ale mucoasei si ale calitatii osului alveolar, fapt care poate fi evitat prin diagnosticarea la timp a afectiunii generale si administrarea unui tratament corect care sa duca la stoparea aparitiei unor procese ireversibile.
Adauga un comentariu