Mama si copilul

Igiena intima in sarcina

Publicat: 08 feb. 2012

Secretia vaginala se modifica in timpul sarcinii. In mod normal, secretia vaginala – numita si leucoree – are un aspect transparent, albicios, cu un miros fad. In sarcina, datorita modificarilor hormonale (creste secretia de estrogeni) si intensificarii circulatiei sanguine, ea creste cantitativ, devenind mult mai abundenta, mai ales in ultimul trimestru. Concomitent, ea devine mai albicioasa si mai ingrosata. Iata care este igiena intima corecta in sarcina:

1. Din cauza sensibilitatii specifice, se recomanda ca spalaturile sa fie facute doar cu apa sau apa si sapun si sa se evite folosirea spray-urilor sau a altor produse de igiena intima care cresc riscul aparitiei infectiilor (cistitei).

2. Spalaturile vaginale se fac doar la recomandarea medicului ginecolog, deoarece folosirea si introducerea repetata a unei canule intravaginal poate determina aparitia infectiilor.

3. Lenjeria intima de bumbac permite o mai buna absorbtie a secretiei vaginale care creste cantitativ in sarcina, cu evitarea umezelii, care poate determina aparitia infectiilor prin dezvoltarea microbilor.

4. Toaleta dupa scaun se face, in mod corect, din fata spre spate si nu invers, pentru a evita introducerea bacteriilor in vagin.

5. Din cauza secretiilor abundente din timpul sarcinii, este posibil sa te simti mai confortabil daca folosesti absorbante zilnice. Daca secretia este foarte abundenta, foloseste absor bante mai maricele! Ai grija sa le schimbi des si sa nu contina parfum!

In cazul in care secretia vaginala isi modifica aspectul (devenind galben-verzuie), mirosul si consistenta, iar gravida simte o senzatie de arsura in mod constant, e recomandat sa se adreseze medicului pentru efectuarea unui examen bacteriologic al secretiei vaginale, in vederea depistarii unei posibile infectii si a prescrierii tratamentului adecvat.

Si aparitia unei secretii vaginale cu aspect sanguinolent, insotita uneori si de dureri abdominale, este un semn de luat imediat in considerare, gravida trebuind sa se adreseze medicului pentru a stabili cauza si a lua cea mai buna atitudine, astfel incat sa nu fie pusa in pericol siguranta sarcinii.loading...

Adauga un comentariu