Magazin

Ii auzi pe unii spunand: “Nu iau calciu fiindca fac pietre la rinichi”. O tampenie!

Publicat: 06 apr. 2014
1

Ii auzi pe unii spunand: “Nu iau calciu fiindca fac pietre la rinichi”. O tampenie!.

Calciu se ia ca un supliment menit sa completeze acea cantitate de calciu luata din alimente, in special lapte si branzeturi, explica prof. dr Daniel Grigorie, endocrinolog la Institutul de Endocrinologie C.I. Parhon.

Citeste si Atentie de unde cumparati carne! Iata ce a patit acest iesean

Putina lume stie ca, in sange, concentratia de calciu este o constanta. Exista rezerve enorme de calciu in organism, 90% in schelet. Necesitatile organismului pentru o cantitate constanta de calciu in sange sunt asigurate chiar daca dieta e saraca in calciu.

Cand bei numai lapte si mananci numai branzeturi organismul extrage calciu din propriile oase care se subrezesc. In copilarie si pubertate, deci in etapa de crestere, balanta de calciu este pozitiva. Cand cresterea s-a oprit, la 30-40 de ani, balanta este pe zero.

Citeste si Suferi de asa ceva? Iti poate aduce MOARTEA

Dupa aceasta varsta, in special dupa menopauza, balanta este negativa, se pierde calciu din masa osoasa si prin osteoporoza apar fracturi din te miri ce. Pentru un schelet puternic in adolescenta trebuie sa faci sport si sa mananci lactate.

Trebuie sa se completeze calciu prin pilule de calciu si vitamina D. Exista niste glande cat bobul de mazare, paratiroidele, care tin in mana metabolismul calciului astfel incat concentrarea de calciu in sange sa fie constanta. Hormoni paratiroidelor (parathormoni) ajusteaza variatiile de calciu astfel incat in sange valoarea sa fie constanta.

Citeste si Ce nu stiai despre cafea pana azi: adevarul despre nes

Sursa: jurnalul.ro

Adauga un comentariu